Suudi Arabistan ve Lübnan arasında neler oluyor?

Reuters'ın son dakika haberine göre, Lübnanlı bir üst düzey hükümet yetkilisi Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Saad Hariri'yi zorla alıkoyduğunu söyledi. Hükümet yetkilisi, Hariri'nin Lübnan'a geri dönmesi için uluslararası toplumun baskı yapması gerektiğini söylerken, "Hariri'nin özgürlüğünü kısıtlayarak onu Riyad'da tutmak, Lübnan'ın egemenliğine bir saldırıdır. Bizim itibarımız, onun itibarıdır. Onu Beyrut'a döndürmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız"ifadelerini kullandı.

Lübnanlı bir üst düzey hükümet yetkilisi, geçtiğimiz Cumartesi günü Riyad'da istifa eden ve ardından ülkeye dönmeyen Başbakan Saad Hariri'nin Suudi Arabistan tarafından alıkonulduğuna inandıklarını belirtti. Hükümet yetkilisi, Hariri'nin Lübnan'a geri dönmesi için uluslararası toplumun baskı yapması gerektiğini söylerken, "Hariri'nin özgürlüğünü kısıtlayarak onu Riyad'da tutmak, Lübnan'ın egemenliğine bir saldırıdır. Bizim itibarımız, onun itibarıdır. Onu Beyrut'a döndürmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız"ifadelerini kullandı. Öte yandan Al Manar TV'nin haberinde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Hariri'nin istifasıyla ilgili 'gizemi' çözmek için diplomatik bir yaklaşım geliştireceği belirtildi. Lübnan ve Suudi Arabistan arasında savaş mı çıktı? Son dakika gelişmeleri haberimizde...

thumbs_b_c_658ab0703ccf219989b8c8fe2580ba59

LÜBNAN'I TERK EDİN ÇAĞRISI

Suudi arabistan haber ajansı SPA, Riyad’ın Suudi Arabistan vatandaşlarına Lübnan’ı hemen terk etme çağrısı yaptığını ifade etti.

Cumartesi günü görevinden istifa ettiğini yazılı bir açıklama ile duyuran Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'da ev hapsinde tutulduğu iddia edilmişti.

sudi_porens

İddiayı gündeme getiren Hükümet yetkilisi, Hariri'nin Lübnan'a geri dönmesi için uluslararası toplumun baskı yapması gerektiğini söylerken, "Hariri'nin özgürlüğünü kısıtlayarak onu Riyad'da tutmak, Lübnan'ın egemenliğine bir saldırıdır. Bizim itibarımız, onun itibarıdır. Onu Beyrut'a döndürmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız"ifadelerini kullandı.

Bu gelişmenin kamuoyuna yansımasından sonra Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan flaş bir açıklama geldi. Açıklamada, "Lübnan'daki Suudi Arabistan vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi" istendi.

Suudi Arabistan'ın El Arabiya televizyonu da diğer ülkelerdeki vatandaşlarına, Lübnan'a gitmeme uyarısı yaptı.

cropped_content_lubnan-basbakani-hariri-suudi-arabistanda-ev-hapsinde-mi-tutuluyor_147eS6tCGXq3uVj

SUUDİ ARABİSTAN'DA EV HAPSİNDE Mİ?

Lübnanlı bir üst düzey hükümet yetkilisi, geçtiğimiz Cumartesi günü Riyad'da istifa eden ve ardından ülkeye dönmeyen Başbakan Saad Hariri'nin Suudi Arabistan tarafından alıkonulduğuna inandıklarını belirtti.

Hükümet yetkilisi, Hariri'nin Lübnan'a geri dönmesi için uluslararası toplumun baskı yapması gerektiğini söylerken, "Hariri'nin özgürlüğünü kısıtlayarak onu Riyad'da tutmak, Lübnan'ın egemenliğine bir saldırıdır. Bizim itibarımız, onun itibarıdır. Onu Beyrut'a döndürmek için yabancı devletlerle birlikte çalışacağız"ifadelerini kullandı.

Öte yandan Al Manar TV'nin haberinde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Hariri'nin istifasıyla ilgili 'gizemi' çözmek için diplomatik bir yaklaşım geliştireceği belirtildi.
Lübnan'dan istifa eden başbakanın ülkeye dönmesine yönelik açıklamalar gelirken, Hariri'nin ofisinden de bir açıklama yapıldı. Açıklamada Saad Hariri'nin Riyad'daki Fransa Büyükelçisi'yle bir araya geldiği, ilerleyen günlerde AB, İngiltere ve ABD'den diplomatlarla da buluşacağı açıklandı.

Hariri, geçtiğimiz Cumartesi günü gittiği Riyad'da istifa etmiş ve can güvenliğinden endişe ettiğini söylemişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hariri'nin ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu belirtmişti ancak Hariri, Beyrut'a dönmedi. İstifasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne de giden Hariri, ardından yeniden Riyad'a dönmüştü.

haririiii

O ÜLKELERİN ARASINDA KALDI

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı.

Hizbullah ve diğer Şii gruplar, İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.

Son olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, "İran'ın pozisyonunu dikkate almadan Lübnan'da belirleyici bir karar vermek mümkün değildir" sözlerine tepki gösteren Hariri, 24 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Ruhani'nin konuşması kabul edilemez. Lübnan, vesayet kabul etmeyen ve onurunun ihlal edilmesini reddeden bağımsız bir Arap devletidir." ifadelerini kullanmıştı.

Suudi Arabistan ve Lübnan arasında neler oluyor? ile ilgili etiketler Suudi Arabistan Lübnan saad hariri son dakika gelişmeleri
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.