Suriye'nin derinliklerinde TSK'yı bekleyen büyük risk!

SuperHaber yazarı Metehan Demir Habertürk'te katıldığı canlı yayında, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın "gerekirse El Bab'a da gireriz" şeklindeki açıklamasını değerlendirdi. Metehan Demir, Türkiye'nin, dikkatli davranmazsa Suriye'de bataklığa çekilme riski olduğuna vurgu yaptı.

İşte Superhaber yazarı Metehan Demir'in habertürk TV'deki açıklamaları...

210920162021183426320_3.jpg

Aslında 13-14-15 Eylül tarihlerinde sinyallerini vermiştik. Türkiye’nin o bölgede zırhlı güçlerin güvenliğinin teminiyle ilgili sıkıntılarına da işaret etmiştik. Türk tankları 18-20 kilometreye kadar inilmiş bölgede Türkiye maalesef zırhlı birliklerine saldırılarla karşılaştı ve 7 şehit var.

Biri Kayseri’den biri Tunceli’den iki komando taburu bölgeye girmiş durumda. Bunlar şu an içeride. Bunların girmesi gerekli, mantıken de olması şart. Sadece tankları gönderip kaderiyle baş başa bırakmanız doğru değil. Koordinasyonun sağlanması muhtemel saldırıların önlenmesi anlamında tedbirlerin alınması lazım. 2 komando birliği Suriye’de... Hem zırhlı birliklerin güveliğini sağlayacaklar, hem bölgeyi emniyet altına alacaklar. Bu, bölgede kara birliğinin kalıcı olarak kalması anlamına gelmiyor. Hiç asker göndermemek de oradaki zırhlı birlikleri kaderiyle baş başa bırakmak anlamına geliyor.

“Bundan sonra işin rengi değişebilir”

Bundan sonra şöyle bir sıkıntı var. Dabık, El bab ve Rakka’dan bahsediyor. İşin rengi bundan sonra, bundan öncesinden çok farklı olabilir.

Bu bahsettiğimiz coğrafyada derinlik 45 kilometreye kadar artacak. Burada bir PYD gerçeği var. Fırat’ın doğusunda durması konusunda uyarıldı. Ancak birçok yerde karışık bir yapı var. Ayrıca merkez ikmal noktası Türkiye ile aradaki açılan mesafe, zamanla aleyhinize olmaya başlayacak.

Güneye indikçe bir sessizlik var. Acaba türkiye’yi derinlere, bir tuzağa mı çekmeye çalışılıyor?

Ümit edelim DAEŞ kaçmıştır ve bu harekat El bab’a ve Rakka’ya kadar gider. “Savaş generallere bırakılmayacak kadar sıcak bir iştir” diye bir söz vardı. Ama aynı zamanda çok sakin, stratejik bir planlamaya da ihtiyaç var. El Bab ve Rakka’nın çok iyi analiz edilmesi lazım.

“Türkiye El Bab’a sadece ÖSO ile gidecek kadar acemi mi?”

Eğer Türkiye “El Bab’a kadar gideceğiz” diyorsa ve Svunma Bakanı’nın dediği gibi ÖSO’ya güveniyorsa sorun yok. Ama DAEŞ, El Bab’da Rakka’daki kadar güçlüyse, orada tanklarınızla kalırsınız. TSK gibi bir ordu El Bab’a sadece ÖSO ile gidecek kadar aceleci ya da acemi mi, sanmıyorum.

Orada düşmanın nereden saldıracağını bilmiyorsunuz, birden fazla düşmanınız var. Kimlerle perde arkasında işbirliği yaptığını bilmiyorsunuz.

“Türkiye Suriye’de yalnız yürüyor, çok dikkatli olmalı”

Bu planı yaparken koalisyon güçleriyle havada beraber hareket edilirken, karada Türkiye tek başına. Sadece Amerika’nın özel kuvvetlerinin çok az personeli girip çıkıyor onlar da elektronik hedefleme yapıyorlar.

Şu anda Türkiye’de tırnak içinde söylüyorum Suriye’de yürürken yalnız. Çok dikkatli olması lazım.

Türkiye’nin bataklığa sürüklenmesi muhtemel nokta neresi?

Dabık’tan sonraki her nokta… Dabık, El Bab, Rakka eksenini ne şekilde olacağının garantisi yok. Türkiye’nin yapması gereken ÖSO ile yürümektir. Türkiye’nin planı bu bölgeyi DAEŞ’ten tamamen temizlemek, PYD koridorunun kırılmasını sağlamak sonra ÖSO’ya telim etmek ve desteğini sürdürmek. Plan bu.

“ÖSO’nun en küçük açığında Türkiye kendini bataklıkta bulur”

Ama Türkiye “El Bab’a gideriz” derken ÖSO’ya dayanarak mı bunu söylüyor? El Bab’ı sadece tankla almanız mümkün değil. Kara gücüne ihtiyacınız olacak. Türkiye ÖSO’ya güveniyorsa sorun yok. Ama ÖSO’nun en ufak bir açığında ya da sıkıntısında Türkiye o bölgede kendini bir anda bataklıkta bulabilir. Dabık’tan sonraki her metre nelerle dolu bilinmiyor.

“İçeriye de çok dikkat edilmeli”

Dabık’ta Türk ve Amerikan Özel Kuvvetleri’nin altyapı oluşturduğuna dair bazı iddialar var. Şu an itibariye Türkiye’de azımsanmayacak miktarda DAEŞ militanı var. Yaptıkları eylemlerin bilançosu da ortada. İçeride mutlaka istihbarat birimleri elinden geleni yapıyor. Türkiye buraları alabiliir gücü yetebilir. Bunları yaparken mutlaka çok ciddi güvenlik tedbirleri de lamalı. Türkiye’nin burada en kritik sorusu ben Burada ÖSO ile El bab’a girbilir miyim?

“Stratejik planlamada elinizi açamazsınız”

Böyle stratejik planlamalarda hiçbir zaman elinizi açamazsınız. “El Bab’a gideceğiz Rakka’yı alacağım” deyince herkes ona göre önlem alıyor. Sonra girmeyince de “Türkiye gidemedi” oluyor. Bu çıkmazları Türkiye’nin çözmesi lazım.

“Türkiye iki büyük cephede savaşıyor”

Burada Dabık, El Bab, Rakka eksenine giden süreçte TSK’nın aynı zamanda Güneydoğu’da önemli iç güvenlik harekatı yaptığını unutmamak lazım. Yani Türkiye aslında iki büyük cephede gerçekten savaşıyor.

Suriye'nin derinliklerinde TSK'yı bekleyen büyük risk! ile ilgili etiketler Metehan Demir Habertürk Fırat Kalkanı operasyonu
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.