Suriyeli muhalifler İstanbul'da toplandı! Esed'den kurtulmak için ortak kararlar alındı!

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), İstanbul’da bir toplantı yaptı. Toplantıda, özgürleştirilen yerlere sivillerin yerleştirilmesi, Rus ve rejim saldırıların önlenmesi ve Esed diktatörlüğünden kurtulmak için bir yol haritasının belirlenmesi gibi kararlar alındı.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Suriye'de yıllardan beri süren iç savaş ve karışıklık devam ediyor. Buna karşılık Suriye'de Esed rejimine karşı olan muhaliflerin arayışları da sürüyor.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), İstanbul’da bir toplantıda biraraya geldi. Toplantıya, Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu’ndan bir heyet de katıldı. Toplantıda SMDK Başkanı Salim el Muslat'ın yanı sıra,Yüksek Müzakere Heyeti Başkanı ve SMDK üyesi Enes Abdeh, Anayasa Komisyonu eş başkanı ve SMDK üyesi Hadi El Bahra’da hazır bulundu. SMDK’nın İstanbul’daki binasında yapılan toplantıda başta Cenevre Bildirgesi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, 2254 ile 2118 sayılı kararları konuşuldu. Toplantıda, Suriye’ye ilişkin uluslararası kararlar çerçevesindeki siyasi çözüm sürecinde, devrimci ve muhalif güçlerin ortak çalışmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

Suriyeli muhalifler İstanbul'da toplandı! Esed'den kurtulmak için ortak kararlar alındı!Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı (SMDK) Salim el Muslat, SuperHaber Muhabiri Mevlüt Yüksel ile...

"BU TOPLANTILAR SURİYE HALKI VE ÇIKARLARI İÇİN BAŞLANGIÇ OLMALI!"

Muhaliflerin görüşmesinde bir konuşma yapan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Salim el-Muslat, Suriye davasının bütün tarafların bir araya geleceği, ortak bir zemine ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Muslat, "Bu tür toplantılar, Suriye halkı ile çıkarlarına ve arzularına hizmet bir sonuca ulaşılması için başlangıç olmalı.” dedi.

"ESED REJİMİNİN YENİDEN AYAĞA KALKMA GİRİŞİMLERİ ENGELLENMELİ!"

Toplantıda söz alan Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Abdulazim ise Suriye davasının üzerinde durulması gereken zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Abdulazim konuşmasının devamında, “Bunların en önemlileri, Esed rejiminin yeniden ayağa kaldırılması girişimlerinin engellenmesi ve muhalif güçlerin ortak vizyonda birleşmesidir. Bütün bunlar, Suriye halkının taleplerini karşılayacak ortak bir anlayışa ulaşmak için, çalışma yapmamızı gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu tarafından SMDK’ya gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, toplantıların devam etmesi bekleniyor. Taraflar arasındaki toplantılar için hazırlanan programda, geçtiğimiz ay İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Anayasa Komitesi Müzakereleri 6. Tur Oturumu sonuçlarının tartışılması yer alıyor. Toplantılar kapsamında, Esed rejiminin askeri seçenekte ısrar ederek, siyasi çözüm sürecine engeller çıkardığı ifade edildi. Buna karşılık SMDK tarafından siyasi çözüm sürecinin geleceğinin ne olacağına dair gelecek vizyonunu sunacağı vurgulandı.

"ÖZGÜRLEŞTİRİLMİŞ BÖLGELERE RUS VE ESED SALDIRILARI ÖNLENMELİ"

SMDK tarafının toplantılarda sunacağı vizyonun, Esed rejimi ve Rusya tarafından özgürleştirilmiş bölgelere düzenlenecek saldırıların önlenmesi için BM’nin Suriye’ye dair alınan uluslararası kararları uygulamasının sağlanması istendi. Toplantıda ayrıca, insani müdahale ilkesi gereğince, Rusya’nın Suriye’ye sınır ötesi insani yardımlara ilişkin, BM kararlarını veto etmesinin önüne geçilerek özgürleştirilmiş bölgelerdeki sivillerin korunması da yer alıyor. SMDK’nın belirlediği vizyona göre ayrıca, siyasi çözüm süreci kapsamındaki tutukluların serbest bırakılması, kayıpların akıbetlerinin tespit edilmesi ve mültecilerin zorla rejim kontrolündeki bölgelere gönderilme riskinden korunması gibi, insani dosyalara da dikkat çekiliyor.

"SURİYE HALKININ DİKTATÖRDEN KURTULMA UMUDU OLMALI"

Öte yandan, bugün gerçekleştirilen toplantı sonucunda, taraflar arasında gerçekleştirilecek görüşmelerin Suriye halkı ile Suriyeli devrimci ve muhalif güçleri memnun etmesi, ayrıca halkın diktatörlükten kurtuluşu için umut olması gerektiğine dikkat çekildi. Yine toplantıda Suriye'de vatandaşlık temelinde bir kanun devletine ulaşmak için Cenevre Bildirgesi ile 2254 sayılı uluslararası kararlar çerçevesindeki siyasi çözüm sürecine katkı sağlayacak sonuçlara ulaşılmasının önemine değinildi.

Suriyeli muhalifler İstanbul'da toplandı! Esed'den kurtulmak için ortak kararlar alındı! ile ilgili etiketler Suriye İstanbul Suriyeli muhalifler toplantı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.