Suriye’deki diplomasi atağı bölge ekonomisini canlandırır

Türkiye, Rusya ve Suriye’nin diplomatik seviyede başlattığı görüşmeler ekonomik ilişkileri de canlandıracak.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye'nin Suriye ile normalleşme noktasındaki girişimleri kapsamında Rus ve Suriyeli yetkililerle biraraya geleceği iddiaları ekonomik ilişkileri canlandıracağı söylentilerini doğurdu.

Reuters’a konuşan üst düzey Türk Yetkili, “Türkiye, Rusya ve Suriye Dışişleri Bakanlarının önümüzdeki hafta ortasından önce bir araya gelmesi bekleniyor” dedi.

Bu açıklamalar Suriye ile geçmişte ticaret yapan iş dünyasını harekete geçirdi. İşadamları, iğneden ipliğe her ihtiyacını Türkiye’den alan Suriye pazarının tekrar açılmasının herkese fayda sağlayacağını söyledi. Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Türk-Suriye İş Konseyi önceki Başkanı şu anda da yönetim kurulu üyesi olan Sait Kılıç, SüperHaber’e yaptığı açıklamada, öncelikli isteklerinin kavga ortamının bitmesi olduğunu ve bundan sonra gelecek anlaşma ortamımın ticareti canlandıracağını söyledi. Kılıç, halen Suriye ile ticaretin yapılmadığını belirterek, “Kanaatimiz odur ki anlaşma olacak. Ondan sonra ticaret canlanır” dedi. 

Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler 2011’e kadar hızlanan bir ivme ile artmıştı. 2005 yılında 823 milyon dolar olan ticaret hacmi 2010”da yüzde 200 oranında artışla 2.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2011’de ise Türkiye’den Suriye’ye yapılan ihracat rakamı 1.152 milyon dolar olarak gerçekleşti. Suriye Türkiye’den bitkisel yağ, sentetik iplikler, demir-çelik mamulleri, çimento başta olmak üzere, genellikle ara malı niteliğindeki malları alıyor. Son yıllarda kimyasal mamuller ve makine ekipman ihracatında da önemli artışlar gözleniyordu.

Suriye’deki diplomasi atağı bölge ekonomisini canlandırır ile ilgili etiketler Türkiye Suriye Rusya
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.