Sürgündeki Yunan hanedanının en şanslı üyesiydi

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in eşi, Edinburgh Dükü Prens Philip 99 vefat etti. Prens uzun hayatına pek çok ilginç hikayeyi de sığdırdı.

Son aylarda hastanede tedavi gören Prens Philip’in bu sabah Windsor’da yaşamını yitirdiği duyuruldu. Dünyanın en uzun tahta kalan kraliçesi 2.Elizabeth ile evli kalan Philip'in ise hayat hikayesi oldukça dikkat çekici.

TÜRKİYE'YE KARŞI KAYBETTİLER

Yunanistan Korfu doğumlu olan ve kendisine doğduğunda Yunanistan ile Danimarka Prensi unvanı verilen Philip Mountbatten, Yunanistan’daki devrim sonrasında ailesiyle birlikte ülkeden sürüldü. Babası ve amcası Yunanistan ile Türkiye'ye karşı Kurtuluş savaşını kaybettiler ve sürgün yediler.

Sürgündeki Yunan hanedanının en şanslı üyesiydi

1921 YILINDA DOĞDU

Yunanistan Kralı I. George ve Rusya'dan Olga Constantinovna'nın oğlu Yunanistan Prensi Andrew ile Kraliçe Victoria'nın torunu olan Prenses Alice'in küçük oğlu olan Edinburg Dükü Prens Philip 1921 yılında Yunanistan'ın Korfu adasında dünyaya gelerek, Yunanistan ve Danimarka'nın Prensi unvanını aldı. Amcası Yunanistan Kralı I. Konstantin, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman yanlısı bir tutum izlediği için tahttan indirildi ve dönemin İngiltere Kralı V. George, akrabalık bağlarının olduğu Philip ve ailesine Birleşik Krallık'a kaçması için yardım etti.

Sürgündeki Yunan hanedanının en şanslı üyesiydi - Resim : 2

YUNANİSTAN'DAN SÜRÜLDÜ

Ailesinin ihtilal sonrası Yunanistan'dan sürülmesiyle hayatının büyük kısmını Birleşik Krallık'ta eğitim görerek geçiren Prens, Almanya’da kız kardeşinin eşinin akrabalarına ait olan bir okulda eğitim görüyordu. İngiltere'de Kraliyet Deniz Okulları'nda eğitim gördükte sonra, Ocak 1940'tan 2. Dünya Savaşı sonuna kadar Akdeniz ve Pasifik'te Kraliyet donanmasında görev aldı. Bu süreçte annesi psikolojik sorunlar yaşadığı için bir kliniğe yatırılırken, babası ailesiyle bir daha neredeyse hiç iletişim kurmadı.

 21 yaşındayken, en genç teğmen unvanı alan Prens, 1947 yılında Kraliçe ile evlenmeden hemen önce, Yunanistan ve Danimarka tahtlarındaki haklarından feragat ederek, babasının soyadı olan Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg'un yerine, annesinin soyadı Mountbatten'ı alarak İngiliz tebasına dahil oldu. Temmuz 1951'e kadar çok sevdiği askerlik görevini aktif olarak sürdüren Philip 1952 yılında komutanlık mertebesine yükseldi.

Sürgündeki Yunan hanedanının en şanslı üyesiydi - Resim : 3

1947 YILINDA KRALİÇE İLE EVLENDİ

4 ay süre ile nişanlı kalan Philip ve İngiltere Kralı VI. George'un en büyük kızı Prenses Elizabeth, Kasım 1947'de Westminster Abbey'de dünya evine girdi. Prenses Elizabeth ile evlenen Philip, Edinburg Dükü, Merioneth Kontu ve Greenwich Baronu unvanlarını aldı.

Prens Philip ve Prenses Elizabeth'in dört çocuğu oldu:

- Prens Charles (1948)
- Prenses Ann (1950)
- Prens Andrew (1960)
- Prens Edward (1964)

Sürgündeki Yunan hanedanının en şanslı üyesiydi - Resim : 4


THE CROWN DİZİSİNDE HAYATI ANLATILDI

Netflix'te yayınlanan ve Kraliçe 2.Elizabeth'in tahta çıkmasından başlayan tarihi olayları seyirciye gösteren The Crown dizisinde prens Philip'te önemli rol oynadı. Kraliçe ile evlenmesinden başlayarak kraliyet ailesine girişini ve Philip'in aileye uyumunu güzel bir dille anlatan dizi pek çok ödül kazanmıştı. Özellikle ilk evlendikleri zaman Kraliçe Elizabeth'in Philip'in soyadını kabul etmeyerek kendi soyadı ile devam etmesi dizinin en dikkat çeken sahnelerinden biri olmuştu.

Bu durum Philip'i çok üzdü. Philip bir röportajında bu konuyla ilgili şu açıklamayı yapmış; “Ülkenin kendi çocuklarına adını vermesine izin vermediği tek adam benim.” ifadelerini kullanmıştı.

Sürgündeki Yunan hanedanının en şanslı üyesiydi - Resim : 5

Sürgündeki Yunan hanedanının en şanslı üyesiydi ile ilgili etiketler İngiltere ölüm prens philip kraliçe elizabeth kraliyet The crown
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.