Süleyman Demirel'in doktoru Osman Müftüoğlu kanserin reçetesini verdi

Süleyman Demirel'in doktoru olarak bilinen Osman Müftüoğlu, bugünkü Hürriyet Gazetesi'nde çıkan "Kanser önlenebilir mi" başlıklı köşe yazısında kanserin reçetesini verdi.

Müftüoğlu'nun yazısı şu şekilde:

Evet, eğer yediğinize, içtiğinize, aktivite düzeyinize, uyku kaliteniz ve de stres yönetiminize dikkat edersiniz kanserlerin pek çoğunu önlemeniz mümkündür. Biliniz ki kanserde genetiğin rolü yüzde 15-20’yi geçmez.

Daha da önemlisi o genetik faktörü, doğru yaşam tarzı değişimleri ile yöneterek neredeyse sıfırlamanız mümkün olabiliyor. Yaşamınıza bu 4 değişimi ekleyerek kansere yol vermemeyi siz de hedefleyin. Denemeye değmez mi?

İŞTE FREN

ZERDEÇAL kanserlerin her türlüsünde etkili bir baharat. Ama söz konusu kalın bağırsak kanseri olduğunda faydası adeta zirve yapıyor. Kanserin başlangıç aşaması olan, yani yuvasını teşkil eden ilk dokusal değişiklikleri de kansere öncülük eden ve polip olarak bilinen prekanseröz oluşumları da düzenli zerdeçal tüketimi ile kontrol altına almanız mümkün olabiliyor. Hatta zerdeçalın kansere dönüşmüş poliplerde bile kanserin oluşumunu durdurabileceğini gösteren bulgulara rastlanmış. Kısacası zerdeçalın kanserden korunmadaki öneminin üzerinde biraz daha dikkatle durmanızda fayda var.

KALIN BAĞIRSAK İÇİN 10 ÖNERİ

Daha çok zerdeçal ve daha sık sebze, meyve, tahıl tüketip daha çok posa yüklemek kalınbağırsaklarınızı sevindirecek, kanser meselesine daha en baştan ‘dur’ diyecektir.

Kalsiyum ve folik asitten zengin yeşil yapraklı sebzelerle beslenmek korunma gücünüzü daha da arttıracaktır.

Betakarotenden zengin sarı renkli, likopen ve antosiyaninlerden zengin kırmızı ve mor/siyah renkli sebze ve meyveler ise riskinizi ciddi biçimde düşürecektir.

Alkolü ve sigarayı bırakmanın da kanser riskinizi azaltacağını bir kenara not edin.

Menopoz döneminde östrojen desteği kullanmayan kadınlarda kolon kanseri riski azalıyor, kilo sorunu olmayanlarda da risk oldukça düşük bulunuyor. Bu bilgi de önemli bir ayrıntı.

Kırmızı eti fazlaca özellikle yanmış tüketmenin riski arttırdığı ileri sürülüyor. Özellikle yağda kızarmış, yanmış kırmızı eti fazla tüketmekten ve salam, sosis vb işlenmiş et ürünlerinden uzak durun.

Ateşle doğrudan temas etmiş, yanmış, kömür dumanına fazlaca maruz kalmış –mangal ve barbekü partilerine dikkat edin- etlerin daha da riskli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kırmızı etle birlikte bol miktarda yeşil sebze tüketmenin riskinizi azaltabileceği aklınızda olsun.

Düzenli yoğurt tüketiminin riskinizi azaltabileceğini de bir kenara not edin.

Probiyotik yiyecek ve içeceklerden (turşu, kefir gibi) zengin beslenmek de kolon kanserinden korunmada faydalı bulunuyor.

HANGİSİ

NOHUTTAN vazgeçmeyin ama önceliğinizi kuru fasulyeye verin. Tamam, kabul ediyorum, pişirmesi biraz daha uzun. Tamam, haklısınız “gaz meselesi” de var. Ama ikisinin de çözümü mümkün. İsterseniz önce gaz sorununun nasıl çözüleceğini anlatalım. Pişirmeden önce fasulyeleri suda bekletin. Daha sonra bir güzel yıkayıp iki üç dakika yeniden kaynatın. Takiben ateşi kapatıp birkaç saat aynı suda bekletin. O suyu dökün. Üzerine yeniden temiz su ekleyip pişirmeye devam edin. Pişirme süresini kısa tutmak içinse düdüklü tencereyi tercih edin. Gelelim “fasulyenin nimetlerine”... Öncelikle protein içeriği yüksek. Bir bardak fasulyede ortalama 15 grama yakın protein var. Fasulye proteininin bir özelliği de “lizin” adı verilen aminoasitten zengin olması. Lisin de sitrulin gibi “karnitin” üretiminde kullanılan bir aminoasit. Fasulyede bol miktarda B vitamini, en çok da folik asit var. Magnezyumu, demiri, potasyumu da bol. Posa miktarı çok yüksek, 100 gramında yaklaşık 5-6 gram (günlük ihtiyacın dörtte biri kadar) posa var. Nohuda oranla daha az nişasta, daha çok protein, daha fazla değerli aminoasit (lizin), posa, vitamin ve minerali var. “Üstüne biraz da antioksidan alayım” diyorsanız beyaz değil, siyah veya kırmızı fasulyeyi tercih edin.

Yazının devamı için tıklayınız

Süleyman Demirel'in doktoru Osman Müftüoğlu kanserin reçetesini verdi ile ilgili etiketler kanser tedavi Osman Müftüoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.