Ölümcül hastalık Türkiye'de de görüldü! Strep A enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir?

İngiltere’de birçok çocuğun ölümüne sebep olan Strep A bakterisi Türkiye’de de görüldü. Peki, Strep A enfeksiyonu nedir? Strep A enfeksiyonun belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Nasıl tedavi edilir? İşte cevabı…

İngiltere’de son zamanlarda vakaları artan Strep A enfeksiyonu, 2018-2019 yıllarında görülmeye başlamıştı ve bu bakteri birçok çocuğun hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

İngiltere’de çocukların ölmesine sebep olan Strep A enfeksiyonu Türkiye’de de 3 ilde görüldü. Koronavirüsün etkisinin azaldı fakat grip ve solunum yolu hastalığı 'influenza' ve solunum yolları enfeksiyonu 'RSV' tehdidi ile karşı karşıya olduğumuz bu kış aylarında bir yenisi daha eklenmiş oldu. Peki, Strep A enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi ve aşısı var mıdır? Nasıl bulaşır? Detaylar haberimizin devamında.

Ölümcül hastalık Türkiye'de de görüldü! Strep A enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir?

STREP A ENFEKSİYONU NEDİR?

“Beta” olarak bilinen “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” adındaki bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır ve Strep A olarak da bilinmektedir. Türkiye’de daha önce de görülmüş Strep A bakterisi boğazda ve deride görülebilen bir bakteridir. Pek çok insan bakteriyi farkında olmadan zararsız bir şekilde taşıyabilir. Ancak bu hasta olabilecek diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değildir ve daha çok çocuklarda gözlemlenir.

STREP A ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Strep A bakterisi çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir fakat en çok boğaz enfeksiyonuna sebep olur. Sık görülen belirtileri şöyledir:

- Ateş

- Boğaz ağrısı

- Yutma güçlüğü

- Bademciklerde büyüme, kızarma ve beyaz iltihap görülmesi

Ölümcül hastalık Türkiye'de de görüldü! Strep A enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? - Resim : 2

STREP A BAKTERİSİ NASIL BULAŞIYOR?

Strep A bakterisi en çok yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşıyor ve en çok çocuklar arasında görülüyor.

STREP A ENFEKSİYONU EN ÇOK HANGİ YAŞ GRUBUNDA GÖRÜLÜR?

Çocuklar arasında sıkça görülen Strep A enfeksiyonu özellikle 5-15 yaş arasındaki çocuklarda görülürken 3 yaş altındaki çocuklarda ise daha nadir görülmektedir.

STREP A ENFEKSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Strep A bakterisinin sebep olduğu hastalığa ve belirtilere göre bir tedavi planlanır. Çoğunlukla penisilin grubu antibiyotikler kullanılır.

 

Ölümcül hastalık Türkiye'de de görüldü! Strep A enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler Strep A
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.