Stevens Johnson Sendromu nedir?

Stevens Johnson Sendromu vatandaşlarımıza tarafından araştırılıyor. Antalya'da bir lise öğrencisi, sınav kaygısından kurtulmak amacıyla, kullandığı ilaç yüzünden vücudunda yanıklar oluştu. Genç kızın tedavisine yoğun bakımda devam ediliyor. Alınan bilgilere göre, 15 yaşındaki lise ikinci sınıfı öğrencisinin sınav stresi yüzünden psikiyatriste gitti. Vücudu su toplayan H.Ü, 18 Ocak günü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi acil servisine götürülerek tedaviye alındı. Stevens Johnson Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Antalya'da makine teknisyeni Cem Ü. ve özel bir etüt merkezinde idareci Dilek Ü. çiftinin tek çocuğu lise öğrencisi H.Ü., geçen kasım ayında tüm derslerden ilk sınavlara girdi. İlaçları eczaneden alıp kullanmaya başlayan H.Ü., kısa süre sonra önce sol kulak arkasında, ardından ağız çevresi ve vücudunun değişik yerlerinde kızarıklıklar fark etti. İlaçlardan birinin yan etki yaptığı, tüm vücudu su toplayıp moraran, yanıklar oluşan H.Ü., yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.Girdiği sınavlardan başarı elde edemeyen 15 yaşındaki genç kız, bir sonraki sınavlar için ders çalışmaya başladı. Stevens Johnson Sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

stevenhs_jonson_sendromu

STEVEN JOHNSON SENDROMU NEDİR?

Stevens-Johnson sendromu cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği nadir görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Stevens-Johnson sendromu genellikle grip benzeri belirtilerle başlar ve ardından sonuç olarak cildin üst katmanının ölerek dökülmesine neden olan cilde yayılan ağrılı kırmızı veya morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları oluşur.

Stevens-Johnson sendromu genellikle hastaneye yatırılmayı gerektiren tıbbi bir acil durumudur. Tedavi rahatsızlığın nedeninin ortadan kaldırılmasına, belirtilerin kontrol altına alınmasına ve rahatsızlığa bağlı oluşabilecek sağlık sorunlarının en aza indirgenmesine odaklanır.

Stevens-Johnson sendromunun ardında iyileşme sağlık durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak haftalar hatta aylar sürebilir. Eğer doktorunuz Stevens-Johnson sendromunun ilaç tedavilerine bağlı olarak ortaya çıktığını düşünüyorsa, bu ilaçlardan ve bu ilaçlarla ilgili diğerlerinden yaşamınız boyunca uzak durmanız gerekir.

AGRKHAHFAH

SENDROMUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüzde şişme

Dilde şişme

Kurdeşen

Ciltte ağrı

Birkaç saat veya gün içerisinde tüm vücuda yayılan kırmızı veya mor cilt kızarıklıkları

Özellikle dil, burun ve gözlerde olmak üzere ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları

Ciltte dökülme (deri değiştirme)

Eğer Stevens-Johnson sendromunuz varsa, kızarıklıklardan birkaç gün önce aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:
Yüksek ateş

Boğaz ağrısı

Öksürük

Gözlerde yanma

Tıbbi yardım gerektiren durumlar

Ciltte yayılan açıklanamayan ağrı

Yüzde şişme

Ciltte ve mukoza zarında su kabarcıkları

Kurdeşen

Dilde şişme

Yayılan kırmızı veya mor kızarıklıklar

Ciltte dökülme

SINAV KAYGISI BU HALE GETİRDİ

Antalya'da makine teknisyeni Cem Ü. ile özel bir etüt merkezinde idareci olarak çalışan Dilek Ü. çiftinin tek çocuğu lise 2. sınıf öğrencisi H.Ü., okullar kapanmadan önce Kasım ayında tüm derslerden sınavlara girdi. Girdiği sınavlardan başarı elde edemeyen 15 yaşındaki genç kız, bir sonraki sınavlar için ders çalışmaya başladı. Sınav tarihi yaklaşınca ise başarısız olacağına yönelik kaygı ve endişelere kapılan genç kızı fark eden ailesi, 17 Aralık'ta evlerine yakın özel bir terapi merkezine götürdü. İddialara göre ise burada ilk muayeneyi yapan psikiyatri uzmanı, 2 farklı ilaç yazdı.

STEVENS JOHNSON SENDROMU TESPİT EDİLDİ

İlaçları eczaneden alıp kullanmaya başlayan H.Ü., ilacı bitirdikten sonra ise vücudunda çeşitli değişimler yaşadı. Önce kulak, ağız ve sırt çevresinde kızarıklar başlayan genç kızın, 1 gün sonrası ise vücudu morarıp su toplamaya başladı, aynı bölgelerde de yanıklar oluştu. Kızlarının durumunu gören aile durumu 112'ye bildirdi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi acil servisine götürülen H.Ü. tedaviye alındı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından ‘Stevens Johnson sendromu’ teşhisi konulan H.Ü.'ye, sendroma ilaçlardan birinin sebep olduğu ve bu ilacın da normalde epilepsi hastalarına verildiği tespit edildi.

DOKTOR İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLAYACAK

Yoğun bakımda yatmakta olan H.Ü.'ye doku yenileyici tedaviler uygulandığı öğrenilirken, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde genç kızın ailesi, perişan halde kızlarından gelecek güzel haberi bekliyor. Baba Cem Ü., kızına doktorun yanlış ilaç verdiğini söyleyerek, gittikleri doktorun 18 yaş altına bakma yetkisinin olmadığını iddia etti. Öte yandan, kitap okumayı çok seven H.Ü.'nün, sömestr tatilinde İstanbul'daki anneannesi ile dedesinin yanına gitmek için bilet aldığı ancak rahatsızlandığından dolayı gidemediği öğrenildi. Acılı aile, kızını bu hale getirdiği iddia edilen doktor için hukuki mücadele başlatmaya hazırlanıyor.

Stevens Johnson Sendromu nedir? ile ilgili etiketler stevens johnson sendromu nedir belirtileri tedavisi
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.