Standard&Poor's'un Türkiye kararı ne? Türkiye'nin notu düştü mü? Türkiye'nin kredi notu ne?

Standard&Poor's, Türkiye kredi notu ile ilgili yaptığı açıklama ile tepki çekti. "Skandal" olarak değerlendirilen Standard&Poor's'un Türkiye kararı ne? Türkiye'nin notu düştü mü? Türkiye'nin kredi notu ne? Detaylar haberimizde...

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Türkiye'nin durumunda güncelleme yaptı. "Skandal" olarak değerlendirilen kredi notu tepki çekti. Standard&Poor's'un Türkiye kararı ne? Türkiye'nin notu düştü mü? Türkiye'nin kredi notu ne? Bu soruların yanıtları ve Türkiye'nin notu bu haberde...

Standard&Poor's'un Türkiye kararı ne? Türkiye'nin notu düştü mü? Türkiye'nin kredi notu ne?

 

S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun "BB-"den "B+"ya, uzun dönem yerli para cinsinden notunun "BB"den "BB-"ye düşürüldüğü, görünümünün ise "durağan" olduğu belirtildi.

Türkiye'nin kısa dönem yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun ise "B" seviyesinde teyit edildiği bildirildi.

Hükümetin, başarılı bir şekilde ekonomik uyum programı oluşturması ve uygulaması durumunda Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceğine dikkat çekilen açıklamada, enflasyonun kontrol altına alınması durumunun da kredi notunu olumlu etkileyeceği belirtildi.

MOODY'S DE DEVREYE GİRDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun dönem kredi notunun "Ba2"den "Ba3"e düşürüldüğü, görünümünün de "negatife" çevrildiği belirtildi.

Açıklamada, Türk yetkililerin yakın dönemde uyumlu ve etkili ekonomik bir plan sunması durumunda kredi notunun denge kazanacağı kaydedildi. Ayrıca, enflasyonda düşüş ve cari açıkta azalma olması durumlarında kredi notunun olumlu etkileneceği ifade edilirken, önemli dış finansman desteğinin, kredi notu için destek verici bir etken olacağının altı çizildi.

Standard&Poor's'un Türkiye kararı ne? Türkiye'nin notu düştü mü? Türkiye'nin kredi notu ne? - Resim : 2

STANDART & POOR'S NEDİR?
Merkezi ABD'de bulunan uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Henry Varnum Poor tarafından 1860 yılında kuruldu. S&P 150 yılı aşkın bir süredir faaliyet göstermekle beraber kredi derecelendirme konusunda dünyanın önde gelen kuruluşları arasında yer almaktadır.

Standard & Poor’s dünya çapında 26 ofisi ve 150 yılı aşkın bir geçmişi ile kredi derecelendirmeleri, araştırma ve düşünce liderliği gibi yüksek kaliteli piyasa istihbaratını sağlamaktadır. Standard & Poor’s dünyadaki 28 ülkede, analistler, yöneticiler ve ekonomistleri ile kredi değerliliğini etkileyen faktörleri ve eğilimleri değerlendirmektedir. Kredi görüşü hakkında bilgilendirmek amacıyla üst düzey yöneticiler ve sektör liderleri ile sık sık diyaloga girip ve analizleri ile kuruluşun durumu ve sektöründeki konumuyla bilgi vermektedir. Standard & Poor’s, Fitch ve Moody’s dünyanın en büyük üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu arasında yer almaktadır.

Türkiye'de derecelendirme faaliyetinde bulunması kurulca kabul edilen uluslararası derecelendirme kuruluşları arasında Standard and Poor’s Corp. Moody’s Investor Service Inc., Fitch Ratings Ltd. bulunmaktadır.

KREDİ DERECELENDİRMESİ NEDİR?
Kredi derecelendirmesi veya kredi değerlendirmesi, bir kişi, şirket veya hatta bir ülkenin kredi itibarının belirlenmesidir. Kredi derecelendirmesi, bir borçlunun kredi geçmişi hakkında yapılan bir değerlendirme olabileceği gibi, potansiyel bir borçlunun borcunu geri ödeyebilme yeteneğinin bir değerlendirmesi de olabilir. Hesaplanması için malî geçmiş, cari varlık ve cari borçlar incelenir. Kredi değerlendirmesi, borç veren veya yatırımcı için, o borcun geri ödenme olasılığını belirlemek için yapılır. Ancak, yakın yıllarda, sigorta primi, işe alınmaya uygunluk ve depozito oranı belirlemeleri için de kredi değerlendirme sonuçları kullanılmaya başlanmıştır.

Düşük bir derecelendirme, borç alanın borcunu ödememe (temerrüt) riskinin yüksek olduğu anlamına gelir, bu durum, faiz oranının yüksek tutulması veya da borç talebinin reddedilmesi sonucunu doğurur.

Kişisel kredi derecelendirmesi
Kişinin kredi skoru ve onun kredi geçmişi, onun banka gibi bir finans kuruluşundan kredi alma yeteneğini etkiler.

Kişinin kredi değerlendirmesini etkileyebilecek faktörler şunlardır:
- Krediyi geri ödeyebilme yeteneği
- Faiz
- Verilen kredi sınırının kullanılma oranı
- Tüketim alışkanlıkları
- Mevcut borç miktarı

Şirket kredi derecelendirmesi
Bir şirketin kredi derecelendirmesi, potasiyel yatırımcılar için tahvil gibi kredi kâğıtları hakkında bir malî göstergedir. Bu derecelendirmeler, Standard & Poor's, Moody's veya Fitch Ratings gibi kredi değerlendirme kuruluşları tarafından yapılır. Standard & Poor's derecelendirme skalası, en iyiden en kötüye, şöyledir: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D. BBB'nin altındaki tahviller spekülatif veya yüksek riskli sayılır. Moody's derecelendirme sistemi benzerdir ama isimlendirme biraz farklıdır. En iyiden en kötüye şöyle sıralanır: AAA, Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3, Baa1, Baa2, Baa3, Ba1, Ba2, Ba3, B1, B2, B3, Caa1, Caa2, Caa3, Ca, C.

Devlet kredi derecelendirmesi
Devlet kredi derecelendirmesi (sovereign credit rating), egemen bir hukuksal varlığın, yani bir ülke devletinin, kredi derecelendirmesidir. Devlet kredi derecelendirmesi, bir ülkede yatırım ortamının risk seviyesini ifade eder, politik riski de hesaba katar. Yabancı ülkelerde yatırım yapacak yatırımcılar tarafından kullanılır.

Derecelendirmeler ayrıca politik risk, ekonomik risk gibi bileşenlere de ayrılır. Euromoney'nin yılda iki kere yapılan ülke risk endeksi 185 ülkenin politik ve ekonomik istikrarını izlemektedir. Veriler ekonomiye yoğunlaşmıştır, özellikle devletin temerrüt riskine ve/veya ithalatçıların temerrüt riskine (yani ticaret kredi riskine) bakılır.

Kısa vade derecelendirme
Kısa vadeli derecelendirme, bir borçlunun bir yıl içinde temerrüt olasılığının bir ölçüsüdür. Buna karşın uzun vadeli derecelendirme, borçlunun ömür boyu için yapılan bir değerlendirmedir.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI
Kişiler için kredi skorları kredi büroları tarafından verilir. Şirket ve devletler için kredi dereceleri kredi değerlendirme kuruluşları tarafından belirlenir.

ABD'de başlıca kredi büroları Experian, Equifax, and TransUnion'dır.

Birleşik Krallık'ta kişiler hakkında kredi değerlendirmesi yapan başlıca "kredi referans acentaları" Experian, Equifax ve Callcredit'tir. Evrensel bir kredi skoru yoktur, her kredi kuruluşu kendi belirlediği kıstaslara göre potansiyel müşterilerini değerlendirir.

Kanada'da başlıca kredi büroları Equifax, TransUnion ve Northern Credit Bureaus/ Experian'dır.

Hindistan'da şahıslar için kredi değerlendirmesi yapan kredi büroları Credit Information Bureau (India) Limited (CIBIL) ve Credit Registration Office (CRO)'dir. Ticarî kredi değerlendirme kuruluşları arasında CRISIL ve ICRA sayılabilir.

Türkiye'de Kredi Kayıt Bürosu, tüketici bilgilerini derleyerek kişisel kredi değerlendirmesi yapar.

En büyük ticarî kredi değerlendirme kuruluşları dünya çapında çalışırlar, bunlar Moody's, Standard & Poor's ve Fitch Ratings'dir.

Standard&Poor's'un Türkiye kararı ne? Türkiye'nin notu düştü mü? Türkiye'nin kredi notu ne? ile ilgili etiketler standart&poors türkiye kredi notu türkiyenin notu düştü mü
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.