Emekli intibak yasası ne oldu? SSK ve Bağkur emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak?

Emekli intibak yasası ne oldu? 2020 yılının sonlarında yapılacak olan yeni çalışmalar neticesinde emekli maaşları için ek ödeme gündem olacak. Bununla birlikte SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarında bir artış olacak. Peki, SSK ve Bağkur emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak? İşte detaylar...

Emekli vatandaşlara müjde gibi bir haber geldi. 2020 yılının sonları yaklaşırken milyonlarca emekli vatandaşımızın beklediği haberlerden birisi de ek ödeme artışı oldu. Her ay sonunda maaşlarına yüzde 4 ila 5 oranında ek ödeme alan emekliler, ek ödemeler konusunda daha önceden de bir artış talebinde bulunmuştu. Ve sonunda o artış kabul gördü.

Bu talebin hayata geçirilmesi durumunda 382 liralık bir artış söz konusu olacak. Ek ödeme de AGİ ile eşitlendirse en yüksek emekli maaşı alan emeklinin ek ödemesi 637 liraya kadar çıkmış olacak.

Mart ayından bu yana sadece dünyada değil ülkemizde de etkili olan koronavirüs salgınında son aylarda yaşanan vakalarda artış olması ekonomiyi derinden sarsarken pek çok sektörde bundan etkilenmiş oldu. Salgında sadece esnaflar değil bunun yanında emeklilerde bundan fazlaca etkilenmiş oldu. Ancak emeklilerin beklediği müjdeli haber de nihayet geldi.

Her ay maaşlarına ilave olarak cüzi miktarlarda artış alan emeklilerin talepleri kabul olduğu takdirde AGİ eşitlemesi de yapılarak alacakları maaşların üzerine 637 lirada ilave edilecek.

Emekli intibak yasası ne oldu? SSK ve Bağkur emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak?

EMEKLİYE EN YÜKSEK 637 LİRA ÖDEME

Temmuz zammının hemen öncesinde Türkiye Emekliler Derneği tarafından yapılan son açıklamada ek ödeme oranlarının ihtiyaçları yeteri kadar karşılamadığı ve artış yapılması gerektiği gündem olmuştu. Ek ödemenin artması durumunda maaşlarında artacağı gerçeği kesinlik kazanırken konu hakkında iki formül gündemde yer aldı. Eğer ek ödemelerde AGİ eşitlenirse en yüksek maaşı alan emeklinin ek ödemesi 637 lira olacak.

Çalışanlara her ay ödenmekte olan AGİ, evli olup olmamasına, eşinin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayısına göre 220,73 ile 375,23 lira arasında değişiklik göstermektedir. Şayet ek ödeme AGİ'ye eşitlenirse, emekliler de her ay en az 220,73 lira, en çok 375,23 lira ek ödeme alarak az da olsa rahatlayacaklar.

Diğer formülün hayata geçirilmesi durumunda ise tüm emekliler maaşlarının yüzde 10'u oranında ek ödeme alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde oran yüzde 10 olursa 382 liraya varan artış söz konusu olacak. 6 bin 375 lira olan en yüksek maaşı alan emeklinin ek ödemesi 255 liradan 637 liraya kadar çıkacak. Maaşı bin 500 lira olana 60 lira yerine 150, 2 bin lira olana 80 lira yerine 200, 3 bin lira olana 120 lira yerine 300, 4 bin lira olana 160 lira yerine 400 lira ek ödeme yapılacak.

Emekli intibak yasası ne oldu? SSK ve Bağkur emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak? - Resim : 2

EMEKLİ İNTİBAK ZAMMINDA SON DURUM NE?

2000 yılı ve hemen akabinde emekli olan vatandaşlar tarafından intibak düzenlemesinin kendileri için de hayata geçirilmesi beklenmekte. Memur emeklilerine yönelik intibak talebi, toplu sözleşme görüşmeleri esnasında Memur-Sen tarafından gündeme getirilmişti.

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantılarında ele alınıp karara bağlanması beklenen talep eğer hayata geçirilirse aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasında kurum kaynaklı emekli maaşı farkı ek ödeme sayesinde ortadan kalkmış olacak. Düşük maaş sahiplerine aradaki fark kadar ilave ödeme yapılacak.

SSK ve BağKur'luların talepleri hayata geçerse milyonlarca emeklinin maaşında büyük bir değişime gidilecek. 2000'den sonra emekli olanlara, ilk intibaktaki gibi 50 ile 355 lira arasında bir zaman yapılacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak.

Emekli intibak yasası ne oldu? SSK ve Bağkur emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak? - Resim : 3

İNTİBAK NE ZAMAN ÇIKACAK?

Yapılacak olan çalışmalar ile birlikte emekli vatandaşların maaşlarında düzenlemeler olacak ve farklılıklar ortadan kaldırılacak. Emekli vatandaşlara yönelik hayata geçirilecek düzenleme ile SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan vatandaşlar tek çatı altında toplanmış olacak.

Yaklaşık 5 milyon emekliyi yakından ilgilendiren intibak düzenlemesine dair çalışmaların ise yılsonuna kadar tamamlanması beklenmekte.

Emekli intibak yasası ne oldu? SSK ve Bağkur emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak? ile ilgili etiketler Bağkur zam SSK emekli intibak agi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.