Sputnik V aşısı 9 aylık koruma sağlıyor

Rusya'nın geliştirdiği koronavirüs aşısı Sputnik V'yi üreten Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi, ilk aşının yapıldığı çalışanlarının bağışıklığının 9 ay sürdüğünü açıkladı. Aşıların ortalama süresinin 6 ay olduğunu söyleyen bilim insanları, bu açıklama karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi'nin direktör yardımcısı Denis Logunov, aşının ilk uygulandığı çalışanlarında 9 aylık bir koruma sağlandığını açıkladı.

Çalışanların antikor seviyelerinin sık sık kontrol edildiğini belirten Denis Logunov, bağışıklıkların daha ne kadar süre devam edeceklerini takip ettiklerini söyledi.

TÜM KORONAVİRÜS SUŞLARINA KARŞI ETKİLİ

Sputnik V aşının bilinen tüm koronavirüs suşlarına karşı etkili olduğuna vurgu yapan Denis Logunov, aşı yaptıranların antikor seviyesinin hastalığı atlatanların antikor seviyesinden daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

"MUTASYON AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTMIYOR"

Bu durumun aşı yaptıran herkes için geçerli olduğunu kaydeden Logunov, koronavirüsün daha çok adaptasyon yönünde geliştiğini ve insan popülasyonunda daha hızlı yayıldığını belirterek bu durumun aşının etkinliğini hiçbir şekilde etkilemediğini söyledi.

Gamaleya Merkezi'nde ve genel olarak Rusya'da birçok suş öne çıkarken şu ana kadar aşı sonucunda başlangıçtaki Vuhan varyantından daha kötü bir şekilde etkisiz hale gelen tek bir suşa bile rastlanılmadığı vurgulandı.

"9 AYDIR KORUMA SAĞLIYOR"

Sputnik V ile aşılananların antikor seviyesinin hastalıktan iyileşenlere göre daha yüksek olduğunu belirten Logunov, "Aşılanan kişilerdeki antikor seviyesi, iyileşenlere göre ortalama olarak IgG seviyesi açısından daha yüksektir. Gameleya Merkezi'nin ilk aşı yapılan çalışanlarının virüse karşı bağışıklıkları dokuz aydır sürüyor" ifadesini kullandı.

Logunov, klinik çalışmalarda bağışıklık süresine ilişkin resmi verilerin henüz alınmadığını da sözlerine ekledi.

Sputnik V aşısı 9 aylık koruma sağlıyor ile ilgili etiketler aşı Sputnik V bağışıklık antikor
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.