Sosyolog Nur Vergin'e veda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün vefat eden Sosyolog Nur Vergin'in İstanbul'daki cenaze törenine katıldı. Erdoğan cenaze namazının ardından yaptığı açıklamada, ''Siyaset ve sosyolojiyi örtüştüren bir insandı. Kendisini 'Beyaz Türk' olarak ifade ederdi. Herhalde benden daha Beyaz Türk kimse olmazdı derdi ama hiçbir zaman da Beyaz Türklüğün savaşını vermezdi. Bir ifadesi daha çok önemliydi; Laikim ama laikçi değilim.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en önemli sosyal bilimcileri arasında yer alan Sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, İstanbul'daki evinde vefat etti. 

Vergin, bugün İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Namazın ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

''Hocamızın bir özelliği vardı; siyasetle sosyolojiyi çok iyi örtüştüren bir insandı.

''LAİKİM AMA LAİKÇİ DEĞİLİM''

Şu ifadesini hiç unutamıyorum; Herhalde benden daha beyaz Türk kimse olmazdı derdi ama hiçbir zaman da Beyaz Türklüğün savaşını vermezdi. Bir ifadesi daha çok önemliydi; Laikim ama laikçi değilim.

''HOCAMIZIN ÇOK İYİ KOMŞULARI VAR''

Rabbim taksiratını affetsin affetsin. İnşallah mekanı cennet olsun diliyorum. Siz değerli kardeşlerimden de Allah razı olsun diyorum.

Hocamızın iyi komşuları var. Bir tarafta Merkez Efendi diğer tarafta Mehmet Şevki Eygi ağabeyimiz. Dünyada iyi komşu aranması çok çok önemli ama ahirette de iyi komşular büyük önem arzediyor."

Sosyolog Nur Vergin'e veda

Konuşmanın ardından Vergin'in naaşı Merkezefendi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Sosyolog Nur Vergin'e veda - Resim : 2

PROF. DR. NUR VERGİN KİMDİR?

21 Eylül 1941’de İstanbul’da doğdu. Çocukluğunu ve gençliğini yurt dışında geçirdi. Yükseköğrenimini sosyoloji alanında Paris Sorbonne Üniversitesi’nde tamamladı (1973). Türkiye’ye dönüşünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne asistan olarak (1974) girdi, sosyoloji alanında doktora yaptı.

Doçentliğe yükselerek 1980’de aynı üniversitede Siyasal Bilimler Fakültesi’ne geçti, burada profesörlüğe yükseldi. Bilkent ve Marmara üniversitelerinde de öğretim üyeliği yaptı. Çeşitli uluslararası sosyal bilim derneklerine üye olan Prof. Dr. Vergin’in din ve politika konularında makaleleri gazete ve dergilerde yayımlandı. Siyasetin Sosyolojisi kitabında sosyal bilimlerdeki değişimin çok yavaş seyrettiği tezini çürüttü. Klasik siyaset sosyolojisi teorisyenlerinin yanı sıra yeni arayışların Habermas, Foucault, Mouffe gibi birçok isminin çalışmalarına yer verdi.

ESERLERİ

- Industrialisation et Changement Social en Milieu Rural (1976),

- Siyasetin Sosyolojisi (1980),

- Türkiye’ye Tanık Olmak (1998),

- Din, Toplum ve Siyasal Sistem (2002),

- Siyasetin Sosyolojisi - Kavramlar Tanımlar- Yaklaşımlar (2003).

Sosyolog Nur Vergin'e veda ile ilgili etiketler İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan cenaze ölüm vefat Nur Vergin sosyolog
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.