Sosyal medyada tartışma sürüyor: "Havrita kapatılabilir mi?" sorusunu uzman isim yanıtladı

Sokak köpeklerinin bulundukları yerleri işaretlendiği internet uygulaması Havrita tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sosyal medyada yapılan çok sayıda paylaşımda uygulamanın kapatılması gerektiği savunulurken uzman isimden çarpıcı sözler geldi. Avukat Deniz Tavşancıl, uygulamanın yurt dışı kaynaklı olduğu için kapatılamadığını söyledi.

Sokak köpeklerinin işaretlendiği internet uygulaması Havrita, sosyal meydada tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sosyal medyada çok sayıda kişi yaptığı paylaşımlarda sokak köpeklerinin son dönemdeki ölümlerinden Havrita'yı sorumlu tutarak uygulamanın kapatılması gerektiğini savunuyor. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi üyesi Avukat Deniz Tavşancıl, uygulamanın yurt dışı kaynaklı olduğu için kapatılamadığını belirterek, "Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) acilen erişim engeli getirebilir" ifadelerini kullandı.

Avukat Deniz Tavşancıl, Hürriyet gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türkiye’de ‘başıboş köpek sorunu’ olduğu iddiasıyla kurulan bir platformun çıkardığı bir uygulama bu. Uygulamaya girenler nerede sokak hayvanı varsa tek tek o bölgeleri işaretliyor, fotoğraf bırakıyor. İşaretlenen bölgelerdeki sokak hayvanları ise hemen sonrası ya zehirleniyor ya da başka şekillerde öldürülüyor. Bu uygulama açıkça sokakta yaşayan canları hedef gösteriyor ve öldürtüyor. Ki vicdanlı bir insan olarak açık açık fişleme yapan bu insanlarla aynı ortamda yaşamaktan da endişeliyim. Biri, ‘Hem iti hem de itseveri öldürmek lazım’ yazmış geçen gün. Yarın öbür gün işaretleme yapılan bir noktada besleme yapan birinin şiddet mağduru olmayacağının garantisi var mı? Yok."

"BTK ACİL ERİŞİM ENGELİ KARARI ALABİLİR"

"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 7332 sayılı düzenlemesi ile hayvanlar mal kapsamından çıkarılarak ‘canlı’ kabul edilmiştir. Yine bu düzenleme ile sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı ortadan kalkmış ve hayvana şiddet, eziyet ve tecavüz de suç kapsamına alınmıştır. Dolayısıyla bir canı hedef gösteren her uygulama yasaya aykırıdır. Mültecileri ya da herhangi azınlık bir grubun yaşadığı bölgeyi işaretleyecek bir uygulama nasıl etik ve yasal değilse bu uygulama da değil. Sevmediğimiz, istemediğimiz her şeyi ‘etiketleyelim’, sonra biri gitsin ve onları yok etsin! Yok öyle bir dünya! İkinci soruna gelirsek; uygulama yurtdışı kaynaklı. O nedenle kapatılamadı. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) acilen erişim engeli getirebilir."


YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

 

Sosyal medyada tartışma sürüyor: "Havrita kapatılabilir mi?" sorusunu uzman isim yanıtladı ile ilgili etiketler BTK havrita sokak köpeği uygulama kapatma
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.