Sosyal medya içeriği üreticileri için vergilendirme esasları netleşti

Sosyal medya platformalarına içerik üretenlere yönelik vergilendirme esasları belli olurken, gelirler 880 bin lirayı aşmadığı takdirde beyanname düzenlenmesine gerek görülmeyecek.

Sosyal medya platformlarında kullanıcı gelirlerinin yükselmesiyle beraber Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz yılın Şubat ayında geriye dönük 5 yıl dahilinde vergi incelemesi sürecine onay vermişti. Dünya Gazetesi'nin haberi uyarınca konuya ilişkin düzenlemeler getiren bakanlık, gelirlerin 880 bin liraya kadar olan kısmı için beyanname şartı gerek görmeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan gelir vergisi genel tebliğine göre, sosyal medya platformlarında metin, görüntü, ses, video gibi içerik paylaşanlar veya mobil telefonlar için uygulama geliştirenler beyanname gerekmeden banka tarafından yapılacak yüzde 15’lik kesintiye tabi olacak. Hüküm, yılda 880 bin liranın altında gelir sağlayanlar için geçerli olacak.

Bu seçeneği değerlendirmek isteyenler vergi dairesine başvurup istisna belgesi edinmek zorunda olurken, kullanıcıların sosyal medya içeriklerinden sağladıkları tüm geliri temin etmeleri için Türkiye’de faal olan bankalarda hesap bulundurma zorunluluğu olacak.

HUKUKSAL ALTYAPI İLE VERGİLER DÜZENLİ OLACAK

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Yeni Ekonomi Danışmanlık firmasından Nazmi Karyağdı, düzenlemeyi olumlu olarak değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:

Gerek YouTuberlar gerekse mobil cihazlar için yazılım geliştiren bireyler için, belirli bir büyüklüğe erişinceye kadar sadece %15’lik gelir vergisi kesintisinin getirilmesi ve beyanname verilmeyecek olması ilave olarak bu işlemlerin KDV’den müstesna kılınması oldukça olumlu olmuştur. Son birkaç yıldan beri yaşanmakta olan belirsizliğin giderilmesi memnuniyet vericidir. Sonuçta gençlerimiz aktif bir şekilde içerik üretme, yazılım geliştirme işine odaklanacaklar. Devlet de, gayet açık bir şekilde tartışmaya mahal vermeksizin, hukuksal altyapısı oturmuş bir düzenleme ile vergisini tahsil edecektir.

Sosyal medya içeriği üreticileri için vergilendirme esasları netleşti ile ilgili etiketler Sosyal Medya Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.