Sosyal ağlarda rekabeti ihlal edene ceza yolda

Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağlardaki reklamları incelemeye alan Rekabet Kurulu dijital pazardaki rekabeti düzenlemek için yeni bir mevzuat hazırlığına başladı. söz konusu düzenleme ile yeni cezalar gündeme geldi.

Rekabet Kurumu, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerini reklam konusunda incelemeye almasından sonra yeni bir çalışma başlattı. Dijital pazardaki reklam sorunları için bir mevzuat düzenlemesi kurul içinde bir çalışma grubu kurulurken, yeni cezaları verilmesi gündeme geldi.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, konuyla ilgili bugün yazdığı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Facebook, Google, Twitter, Instagram gibi sosyal paylaşım ağları ve internet aracılık hizmeti sunan dijital platformları reklam konusunda incelemeye alan Rekabet Kurumu şimdi de yasal düzenleme için kolları sıvadı. Dijital pazardaki rekabet sorunlarının tespiti ve mevzuat hazırlıkları için çalışma grubu kuruldu.

Chicago Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Ufuk Akçigit'ten danışmanlık alacak olan kurum, Avrupa Birliği, İngiltere, Almanya, Avustralya, Japonya ve Hindistan'daki mevzuat düzenlemelerini de inceleyecek."

PAZAR YERİNE DE İNCELEME

"İlk aşamada dijital piyasalarla ilgili analizler yapılacak. Hangi piyasalarda rekabetçi endişelerin olabileceği belirlenecek. Ardından dijital platformların veri toplama şekli, veriler toplanırken şeffaflık sağlayıp sağlamadığına bakılacak. Platformların sahip olduğu veri, veri toplama ve kullanma yöntemleriyle yol açtığı rekabet sorunlar analiz edilerek, bu şirketlere veri paylaşımı gibi yükümlülükler getirilebilecek. E-pazar yeri platformları da incelenecek. Bu platformların rakipleri, tüketicileri ve ticari kullanıcıları bakımından rekabet ihlallerine neden olup olmadığına bakılarak piyasanın sağlıklı işlemesi için mevzuat düzenlemeleri yapılacak."

VERİYİ KULLANAN YANAR

"Dijital platformlarda kendini kayırma, manipülasyon gibi adil olmayan uygulamalarla, aşırı veri toplanması ve bunun başka amaçlarla kullanılması gibi konular da mevzuat çalışmasıyla engellenecek. Yasal düzenlemenin bir yıla kadar tamamlanarak Meclis'ten çıkarılması öngörülüyor.
Daha önce dijital platformların ellerindeki verileri başka amaçlarla kullandıklarına dair çok sayıda skandal gündeme gelmişti. Rekabet Kurumu'nun düzenlemesi bu ihlallerin de önüne geçecek."

CİRONUN % 10'UNA KADAR CEZA

"Rekabet Kurumu'nun incelediği AB Komisyonu'nun "Dijital Hizmetler Yasası" ve "Dijital Pazar Yasası" teklifi bu platformlara katı kurallar getiriyor. 45 milyon kullanıcıdan fazlasına ulaşan platformlar "eşik bekçisi" olarak adlandırılıyor. Bu platformların sahibi olan şirketlerin rekabet kurallarını ihlal etmeleri halinde küresel cirolarının yüzde 10'una varan para cezalarına çarptırılmalarının önü açılıyor. Platformların, belirlenen piyasa kurallarına uymamaları halinde bazı faaliyetleri engellenebiliyor."

Sosyal ağlarda rekabeti ihlal edene ceza yolda ile ilgili etiketler Facebook Twitter Instagram Reklam Ceza rekabet kurulu düzenleme
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.