Ukrayna'da 6 bin boş kadro

Ukrayna'da Türk bilişim uzmanları için büyük bir fırsat var. Eylül 2020 itibariyle, Ukrayna bilişim sektöründe açık pozisyon sayısı son 3 yılın rekoruna ulaşarak 6 bine yaklaştı. Türkiye'nin hem coğrafi olarak Ukrayna'ya yakınlığı, hem de iki ülke arasındaki üst düzey işbirliği bu kadrolar için Türk uzmanlara avantaj sağlıyor.

Ukrayna'da nisan ayına göre talebin 2 kat arttığı IT uzmanlığında geçen yılın Eylül ayına göre ise talep yüzde 20 yükselmiş durumda. 2018 eylülüne göre ise talepteki artış % 35'e ulaşmış oldu. Bu rakamlar ülkedeki bilişim sektöründeki büyümeye işaret ediyor.

Ancak bu aynı zamanda büyük bir iş fırsatı anlamına da geliyor.

GlobalLogic başkan yardımcısı Denis Balatsko “Ukrayna IT pazarı toparlanmaya başladı. GlobalLogic, Eylül ayında Ukrayna’da, Dnipro’da uzaktan çalışmalar dahil olmak üzere 600’den fazla pozisyon açtı. C++ uzmanları temel aranan pozisyonların başında gelmektedir. Bu programlama dilinin bilinmesi, karmaşık yazılım çözümleri oluşturmak için gereklidir, bu nedenle C++ bilgisine sahip uzmanlar şu anda talep görüyor ve gelecekte de böyle olacak.” diyor.

Ukrayna uzun süredir yakın komşusu Rusya ile Kırım nedeniyle diplomatik ve siyasi kriz yaşıyor. Bu nedenle bilişim uzmanı açığını özellikle de güvenlik nedeniyle Rus uzmanlarla gidermesi pek mümkün görünmüyor. Bölgede yetişmiş uzman noktasında Rusya ile kıyaslanabilecek tek ülke ise Türkiye. Bu anlamda Türk uzmanlar için Ukrayna büyük bir fırsat sunuyor. Peki, Ukrayna'da hangi pozisyonlar için bilişim uzmanı aranıyor. İşte o liste:

EYLÜL AYINDAKİ EN POPÜLER IT POZİSYONLARI

- Front-end developer: 731 pozisyon;

- BigData uzmanları: 20 pozisyon;

- NET, Java, Python ve C++ uzmanları: Kıdemli ve orta düzey pozisyonlar popüler olmaya devam ediyor. Son üç dil, Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün ( IEEE ) uluslararası sıralamasında birkaç yıldır üst üste lider olmuştur.

IT uzmanlığının Ukrayna’daki popülerliği:
- 2018’den beri bu alanı gelecekteki meslekleri olarak seçen başvuruların sayısı yüzde 20 arttı;

- Bu yıl üniversitelere başvuranların yüzde 15’ini oluşturdular.

- Ukrayna, yabancı BT uzmanlarının göçmenlik gereksinimlerini basitleştirdi.

- Proje Yöneticilerinin IT sektöründeki geliri 1,000 ila 5,800 USD arasındadır.

- 2020 yazının ikinci yarısında, iş teklifi sayısı yılın ilk yarısına göre biraz düştü. Ancak, buna rağmen yüzde 50 oranında bile büyüme gösteren alanlar ve endüstriler vardı.

Kaynak: Ukrhaber

Ukrayna'da 6 bin boş kadro ile ilgili etiketler Ukrayna bilişim Türkiye Rus uzman
GÜNÜN VİDEOSU

Sur Belediyesi'nde DEM Partililerden büyük skandal! Atatürk ve Erdoğan'a hakaret ettiler...

DEM Partili yöneticiler Sur Belediyesi makamında bulunan Mustafa Kemal Atatürk ve Erdoğan'ın fotoğraflarını işaret ederek hakaret etti. "Kaldırın bu kebrağların (p...venklerin) fotoğraflarını" sözlerini sarf eden DEM Partililer büyük tepki çekti. DEM Parti yöneticilerinin Diyarbakır Sur'daki mazbata töreni sırasında hakaret içeren sözleriyle ilgili müfettiş görevlendirildi.