Son dakika... Ukrayna, Hablemitoğlu suikastının kilit ismi Bozkır’ın sığınma talebini reddetti

Son dakika... FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ve Alman Vakıfları davalarının raporlarını hazırlayan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından olduğu değerlendirilen ve Ukrayna’da hakkında adli kontrol şartı bulunan kilit şüpheli Nuri Gökhan Bozkır'ın (46) Ukrayna Devlet Göç İdaresi'ne yaptığı sığınma başvurunun reddedildiği öğrenildi.

Terör örgütü FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ve Alman Vakıfları davalarının raporlarını hazırlayan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından olduğu değerlendirilen ve Ukrayna’da hakkında adli kontrol şartı bulunan kilit şüpheli Nuri Gökhan Bozkır'ın (46) Ukrayna'da yaptığı sığınma başvurusunun reddedildiği öğrenildi. Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ukrayna Devlet Göç İdaresi, Bozkır'ın Türkiye'ye iade edilmemek için yaklaşık 9 ay önce yaptığı iltica başvurusunu 4 Mart 2020 tarihinde reddetti. Hakkında kırmızı bülten kararı olan Bozkır'ın sığınma başvurusu geçen Ağustos ayında incelemeye alınmıştı.

Son dakika... Ukrayna, Hablemitoğlu suikastının kilit ismi Bozkır’ın sığınma talebini reddetti

ŞÜPHELİ KARARA İTİRAZ ETTİ

İltica talebinin reddedilmesi üzerine Bozkır, 17 Nisan’da Kiev Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti. Mahkeme itiraz başvurusunu kabul ederek incelemeye aldı. Karar duruşmasının tarihi ise henüz açıklanmadı.

TÜRKİYE’YE İADE SÜRECİNDE ZAMAN KAZANMAK İSTİYOR

Suikastın kilit ismi Bozkır’ın Türkiye’ye iade edilme sürecine ilişkin zaman kazanmak için farklı yöntemlere başvurduğu öğrenildi. Bozkır’ın iltica talebinin reddi kararının iptali istemiyle yaptığı itirazın reddedilmesi halinde, önce Tahkim Mahkemesi’ne, ardından da Ukrayna Yüksek Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunacağı, böylelikle Türkiye’ye olan iade sürecinde zaman kazanmayı planladığı bildirildi. Bozkır’ın iltica talebinin nihai olarak reddedilmesi halinde ise Kiev Savcılığı'nın Bozkır'ın Türkiye’ye iadesine karar vermesinin ve zanlının Ukrayna’da mahkeme kararıyla yeniden cezaevine girmesinin önü açılacağı kaydedildi.

EV HAPSİ KALDIRILMIŞTI

Kiev Şevçenko Mahkemesi, geçen ay yapılan duruşmada Bozkır'ın ev hapsinin kaldırılmasına karar vermişti. Ukrayna yasalarına göre ev hapsinin toplam süresi en fazla 6 ay olabileceği için şüphelinin, elektronik kelepçeyle ve Kiev dışına çıkış yasağı uygulanarak adli kontrole tabi tutulmasına hükmedilmişti.

10 TEMMUZ’DA YAKALANMIŞTI

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından olduğu iddia edilen kilit şüpheli Nuri Gökhan Bozkır (46), soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün'ün yakalama kararı ve Interpol'ün kırmızı bülten çıkartması sonrası 10 Temmuz 2019 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Eski Özel Kuvvetler mensubu Nuri Gökhan Bozkır, 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra Ukrayna mahkemesi tarafından elektronik kelepçeyle ev hapsine çıkarılmıştı.

Son dakika... Ukrayna, Hablemitoğlu suikastının kilit ismi Bozkır’ın sığınma talebini reddetti - Resim : 2

DR. NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

20 yıl Atatürk dersi verdi

Evli ve iki kız çocuğu babası olan Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş, ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi’nde doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

2 kız çocuğu babasıydı

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli olan Necip Hablemitoğlu, Kanije (Kanije, Osmanlı devletinin en batıdaki kalesi) ve Uyvar (Uyvar, Osmanlı’nın en kuzeydeki kalesi) adında iki kız çocuk babası idi. Necip Hablemitoğlu, 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1977-1978 yıllarında “Dilde, Fikirde, İşde Birlik” adlı aylık bir dergi yayımladı. Uzun yıllar çeşitli kuruluşlarda basın müşaviri olarak çalıştıktan sonra Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı.

DHA

Son dakika... Ukrayna, Hablemitoğlu suikastının kilit ismi Bozkır’ın sığınma talebini reddetti ile ilgili etiketler Necip Hablemitoğlu Nuri Gökhan Bozkır
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.