Son dakika... Şehirlere giriş yasaklanıyor! (Koronavirüste son durum)

Son dakika... ABD'nin California eyaletinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bir kişinin yaşamının yitirmesinin ardından "acil durum" ilan edildi. İran'da tüm kentlerde dezenfekte çalışmaları sürerken Mazenderan, Fars, İsfahan, Rezevi Horasanı ve Erdebil valilikleri yayınladıkları bildiriyle nevruz tatilinde yolcu kabul etmeyeceklerini, şehirlere girişi engelleyeceklerini duyurdu. Güney Kore'de koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 35'e yükseldi.

ABD basınındaki haberlere göre, California'nın 12 idari bölgesinde 50'den fazla kişide yeni tip koronavirüs görüldü.

Eyalette acil durum ilanı, California Valisi Gavin Newsom tarafından duyuruldu.

ABD'de Washington ve Florida eyaletlerinde de yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla acil durum ilan edilmişti.

ABD genelinde virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükselmiş, California eyaletinde ilk kez bir kişi Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirmiş, Washington eyaletinde de 10 kişi ölmüştü.

ABD'de çoğu Washington'da olmak üzere 15 eyalette 160 virüs vakası bulunuyor.

AVUSTRALYA, GÜNEY KORE'Yİ DE SEYAHAT YASAĞI KAPSAMINA ALDI

Öte yandan, yeni tip koronavirüse yakalanan 53 kişiden ikisinin hayatını kaybettiği Avustralya’da Başbakan Scott Morrison, başkent Canberra’da düzenlediği basın toplantısında, Çin ve İran’dan gelen yabancılara uyguladıkları seyahat yasağını, Güney Kore’yi de ekleyerek 14 Mart’a kadar uzattıklarını duyurdu.

İtalya’dan gelenlere seyahat yasağı uygulanmayacağını ancak bu kişilerin gelişmiş tarama yönteminden geçirileceğini belirten Morrison, "Kore ile ilgili bu kararı almamızın sebebi, oradan gelenlerin sayısı İtalya’dan gelenlerden daha fazla. Bu yasak yürürlüğe konuldu çünkü en iyi korumayı ve yayılmanın yavaşlamasını bu yöntem sağlıyor." dedi.

Toplantıda Morrison'a Sağlık Bakanı Greg Hunt ve Avustralya Sağlık Şefi Brendan Murphy de eşlik etti.

Seyahat yasağı kapsamında Çin, İran ve Güney Kore’den Avustralya’ya girmek isteyen yabancı uyrukluların, memleketlerinden ayrılmalarından itibaren bir başka ülkede 14 gün geçirmeleri şartı aranıyor. Söz konusu ülkelerden dönen Avustralya vatandaşlarından ise kendilerini 14 gün boyunca tecrit etmeleri isteniyor.

Son dakika... Şehirlere giriş yasaklanıyor! (Koronavirüste son durum)

GÜNEY KORE'DE ÖLENLERİN SAYISI 35'E YÜKSELDİ

Yonhap ajansının haberine göre Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (KCDC) yapılan açıklamada, ülkede Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 35'e çıktığı belirtildi.

Açıklamada, 438 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle Güney Kore'de görülen toplam vaka sayısının 5 bin 766'ya ulaştığı bildirildi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Kim Ganglip, basına verdiği demeçte, hükümetin, Kovid-19 vakalarının en fazla görüldüğü Daegu şehriyle Cheongdo bölgesinin ardından son günlerde virüs vakalarında hızla artış görülen komşu Gyeongsan şehrini salgın nedeniyle ülkenin üçüncü "özel bakım bölgesi" olarak belirlediğini açıkladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kovid-19 endişesiyle toplam 96 ülke ve bölgenin, Güney Kore'den gelen kişilere giriş kısıtlamaları veya daha katı karantina prosedürleri uyguladığı kaydedildi.

Açıklamada, yerel saatle 09.00 itibarıyla 36 ülke ve bölgenin, son 2 haftada Güney Kore'ye seyahat eden yolcular için giriş yasağı getirdiği belirtildi.

Güney Kore Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada ise Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, Devlet Başkanı Moon Jae-in'e şahsi bir mektup göndererek, virüsle mücadelede destek ve dostluk mesajı verdiği bildirildi.

Açıklamada, Kim'in mektubunda, Güney Kore'nin Kovid-19'a karşı mücadelesine destek verdiği, Güney Kore halkının sağlığı için iyi dileklerde bulunduğu aktarıldı.

Moon'un da mevkidaşına minnettarlığını ifade eden bir mektup gönderdiği kaydedildi.

Son dakika... Şehirlere giriş yasaklanıyor! (Koronavirüste son durum) - Resim : 2

İRAN'DA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 92 YÜKSELDİ

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, dün ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 92'ye, vaka sayısının da 2 bin 922'ye yükseldiğini duyurmuştu.

ÜLKEDE BİRÇOK ÜSTDÜZEY İSİM KORONAVİRÜSE YAKALANDI

Ülkede virüs hızla yayılırken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar başta olmak üzere birçok üst düzey ismin de koronavirüse yakalandığı açıklanmıştı.

İran'ın önde gelen din adamlarından, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Son dakika... Şehirlere giriş yasaklanıyor! (Koronavirüste son durum) - Resim : 3

FABRİKALAR TIBBİ MASKE YETİŞTİREBİLMEK İÇİN 24 SAAT ÇALIŞIYOR

İran'da fabrikalar yeni tip koronavirüs salgınının (Kovid-19) ardından oluşan maske ihtiyacını karşılayabilmek için 3 vardiyayla 24 saat çalışıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, İran'da şu ana kadar 92 kişinin canını aldı ve 2 bin 922 vaka tespit edildi. Virüse karşı en fazla kullanılan malzemelerden dezenfekte edici jel, alkol ve maskelerde talep patlaması yaşandı.

İran'da milyonlarca sağlık ürününü stoklamakla suçlanan 157 kişi gözaltına alındı. Maden, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, tüm fabrikaların bundan sonra tam kapasite çalışacağını açıkladı.

Hükümet, talebi karşılayabilmek amacıyla daha önce yasakladığı maske ithalatını da serbest bıraktı.

Son dakika... Şehirlere giriş yasaklanıyor! (Koronavirüste son durum) - Resim : 4

Başkent Tahran'a 45 kilometre uzaklıkta bulunan Rabat Kerim ilçesindeki Madaran Tıp Ürünleri Şirketi, maske ihtiyacını karşılayabilmek için 3 vardiya ve 24 saat çalışma sistemine geçen fabrikalardan biri.

Şirketin Genel Müdürü Zehra Asgari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerde kullanılan yaklaşık 40 ürünü ürettiklerini ve bunların başında da maskenin geldiğini söyledi.

Kum kentinden başlayarak ülkenin tamamına yayılan koronavirüs salgını nedeniyle maskelerin ülkenin bir numaralı ihtiyacı haline geldiğini anlatan Asgari, "Ürettiğimiz maske sayısını birkaç binden 30 bine kadar çıkardık. Tek vardiya çalışıyorduk. Bunu önce 2'ye, sonra talebi karşılayabilmek için 3'e çıkardık." diye konuştu.

Asgari, halka yardımcı olabilmek için sayıyı daha fazla artırmaya çalıştıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Ürettiğimiz maskeleri, eczanelere, hastanelere ya da diğer satış yerlerine vermiyoruz. Ürünlerimizin tamamını sağlık kurumlarına ve ilgili merkezlere teslim ediyoruz. Onlar da ihtiyaç duyulan yerlere dağıtıyor."

Son dakika... Şehirlere giriş yasaklanıyor! (Koronavirüste son durum) - Resim : 5

ÜLKE GENELİNDE TEDBİRLER ARTIRILIYOR

Bu arada, salgına karşı alınan tedbirler kapsamında tüm kentlerde dezenfekte çalışmaları sürerken Mazenderan, Fars, İsfahan, Rezevi Horasanı ve Erdebil valilikleri yayınladıkları bildiriyle nevruz tatilinde yolcu kabul etmeyeceklerini, şehirlere girişi engelleyeceklerini ve turistik yerlerinde faaliyetlerin durdurulacağını duyurdu.

Meşhed Büyükşehir Belediyesi de, kentte genel tatil ilan edilmesini ve girişlerin kontrol altına alınmasını istedi.

YETKİLİLER DE TEHDİT ALTINDA

İran'da koronavirüse yakalananlar arasında İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur'un da olduğu 23 milletvekili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi ve Kum Tıp Üniversitesi Rektörü Muhammed Rıza Kadir de yer alıyor. İran'ın önde gelen din adamlarından ve eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

AA

 

 

Son dakika... Şehirlere giriş yasaklanıyor! (Koronavirüste son durum) ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona Koronavirüsü corona
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.