Ermenistan'ın başkenti Erivan'da jetler alçaktan uçuş yapıyor

Azerbaycan karşısında yenilgiye uğrayan ve Karabağ'ı terk etmek zorunda kalan Ermenistan'da bir son dakika gelişmesi yaşandı. Ajansların verdiği bilgiye göre, Ermenistan ordusu Başbakan Paşinyan ve hükümetin istifasını istedi. Ordunun muhtıra verdiği Başbakan Nikol Paşinyan, darbe girişimine karşı halkı sokağa çağırdı... Paşinyan istifasını isteyen Genelkurmay Başkanı'nı da görevden aldı. Ancak Cumhurbaşkanı Sarkisyan bu kararı onaylamadı. Rusya ise itidal çağrısında bulundu...

Karabağ yenilgisi sonrasında siyasi krizin derinleştiği Ermenistan'da Genelkurmay Başkanı ile komutanlar Başbakan Nikol Paşinyan ile hükümetin istifasını istedi. 

Bildiride, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Silahlı Kuvvetler Birinci Genelkurmay Başkan Yardımcısının görevden alınmasına karşı kararlı bir şekilde itirazını dile getirdi. Ordunun ülkenin çıkarlarını gözettiği ve ülkenin içinde bulunduğu zor koşullarda böyle bir kararın "devlet karşıtı" ve "sorumsuzca atılan bir adım" olduğu ileri sürüldü.

Bildiride, "Uzun bir süre, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, mevcut hükümetin Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırmayı amaçlayan 'saldırılara' sabırla tahammül etti, ancak her şeyin bir sınırı var. Silahlı Kuvvetleri, halkıyla düşmana karşı savaşmak için görevini onurla yerine getirmiştir. Mevcut yetkililerin yönetim biçimi, dış politikadaki ciddi hatalar, ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi" ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, Paşinyan ve hükümetin istifa istenerek, "Mevcut durum nedeniyle Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, anavatanı ve Dağlık Karabağ'ı savunurken, çocukları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunurken, Ermenistan Başbakanı ve hükümetin istifasını talep ediyor. Halk ordunun yanında olduğu gibi ordu da her zaman halkın yanında olmuştur" denildi.

Genelkurmay Başkanı'nın bu bildirisi üzerine Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, destekçilerini sokağa çağırdı.

Paşinyan, "Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklama darbe girişimidir. Tüm destekçilerimizi Cumhuriyet Meydanı'na davet ediyorum, canlı yayında halka sesleneceğim" ifadelerini kullandı.

Paşinyan bu açıklamadan bir süre sonra da muhtırayı veren Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan görevden aldı.

Ancak Paşinyan'a bu kararının ardından bir darbe de Cumhurbaşkanı Sarkisyan'dan geldi. Sarkisyan, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı'nı görevden almasına ilişkin kararını onaylamadı.

Bu arada güvenlik güçleri de Ermenistan Parlamentosu'nun etrafından barikat kurdu.

Ermenistan ordusu ise yaptıkları yeni açıklama ile kararlılıklarını vurguladı. Bu açıklamanın ardından başkent Erivan'ın üzerinde jetlerin alçaktan uçuş yaptığı gözlendi.

Ermenistan'a Rusya'dan itidal çağrısı geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada "İtidal çağrısı yapıyoruz, anayasal çerçevede kalınmalı" denildi. Kremlin sözcüsü Peskov "Ermenistan’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Ancak yaşananlar, Ermenistan’ın içişleri meselesidir" ifadelerini kullandı.

DAĞLIK KARABAĞ YENİLGİSİ SİYASİ KRİZE NEDEN OLDU

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile 44 gün süren savaşta ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan'da sular bir türlü durulmuyor. 

Paşinyan, Azerbaycan - Ermenistan arasında geçen yıl Karabağ'da yaşanan çatışmaların ardından Ermenistan'ın yenilgisine sebep olmakla itham edilmişti.

9 Kasım'da yenilgi anlaşmasını imzalayan Başbakan Paşinyan, haftalar boyunca protestoların hedefi olmuş ve göstericiler mağlup başbakanı istifaya çağırmıştı.

Başta başkent Erivan olmak üzere Ermenistan'ın tüm şehirlerinde yapılan gösterilerde halk ve güvenlik güçleri arasında zaman zaman şiddete varan olaylar yaşanmıştı.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da jetler alçaktan uçuş yapıyor ile ilgili etiketler Ermenistan Azerbaycan paşinyan muhtıra karabağ
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.