Kazakistan idam cezasını kaldırdı

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in imzasıyla ülkedeki idam cezaları kaldırıldı.

Kazakistan'da idam cezalarının uygulanması 2003 itibariyle durdurulmuştu ancak mahkemeler terör saldırısı olarak nitelendirilen suçlarda idam cezası vermeye devam edebiliyordu.

Cezaların yürürlüğe sokulması için moratoryumdan sonra ne karar verileceğinin beklenmesine karar verilmişti.

Bu sabah Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in ölüm cezasının ortadan kaldırılmasını hedefleyen Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi İkinci İhtiyari Protokolü'yle ilgili parlamento kararına imza attığı duyuruldu.

10 KİŞİYİ ÖLDÜREN ZANLININ İDAMI HAPSE ÇEVRİLDİ

2016 yılında Almatı kentinde 8 polis memuru ve iki sivili silahlı saldırıda öldürülen Ruslan Kulekbayev, moratoryum kaldırılırsa idam edilecek isimler arasındaydı. Alınan karardan sonra Kulekbayev hakkındaki idam kararı müebbet hapis cezasına çevrilecek.

Kazakistan Parlamentosu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi İkinci İhtiyari Protokolü'ne 29 Aralık'ta onay vermişti. Protokolün Kazakistan dışında 88 imzacısı daha bulunuyor.

 

Kazakistan idam cezasını kaldırdı ile ilgili etiketler idam Kazaksitan karar Cömert Tokayev
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.