Özel okullarda yeni isyan: Kitap dayatması

Koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen eğitimin 21 Eylül'de başlamasının planlandığının duyurulmasının ardından özel okullarda hareketlilik başladı. Ücret iadesi krizinin ardından şimdi de kitap ve kıyafet dayatması sorunu patlak verdi. Veliler ise bu duruma isyan etti.

Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan, pandemi süreciyle birlikte en çok konuşulan sorunlardan olan özel okullar meselesini masaya yatırdı. 

Velilerle gerçekleştirdiği görüşmede bazı özel okulların 4 bin TL'yi bulan kitapları almayan öğrencilerin sisteme giriş yapamayacağına ilişkin mesajlar yolladığını belirten Habertürk yazarı, ''Bu dayatma kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müdahalesi gerekli.'' isyanını köşesine taşıdı. 

İşte Boğazlıyan'ın ''Özel okullarda yeni isyan: Kitap dayatması'' başlıklı o yazısından ilgili bölüm;

''Öğrencilerin okuldan uzak kaldığı 3 ay boyunca özel okulların bir kısmı öğretmenler için kısa çalışma ödeneği almasına, elektrik, su, doğalgaz giderleri olmamasına rağmen okul ücretinden herhangi bir indirim yapmadı. Bırakın eğitim parasının iadesini öğrencilerin binmediği servislerin, yemediği yemeklerin ücretlerinin ödenmemesi için bile bin dereden su getirildi. Bütün bunların üstüne bir de 2020/2021 dönemi için yüzde 20’lere varan zam yapıldı.

31 Ağustos’ta başlaması planlanan yüz yüze eğitim 21 Eylül’e ertelendi. Ne var ki vaka sayılarının hızla artmasıyla yüz yüze eğitimin başlayıp başlayamayacağı belli değil. Bu vaka sayılarıyla yüz yüze eğitimin başlamasının zor olduğu görüşü hakim.

‘4 BİN LİRALIK KİTABI ALMAYAN SİSTEME GİREMEYECEK’

Şimdi… Gelelim özel okullardaki başka bir probleme… Şu günlerde de veliler kitap dayatmasıyla karşı karşıya. Bazı okullar, 4 bin TL’yi bulan kitapların alınmaması durumunda online eğitim sistemine giriş yapılmayacağı mesajı gönderiyor velilere.

Örneğin Bahçeşehir Koleji’nden bir veli şöyle diyor: “Okul yönetiminden şöyle bir mesaj aldık. ‘1 Eylül Salı günü saat 18.00 itibariyle yeni dönem kayıt yenilemesini tamamlamayan ve kitap alımını tamamlamayan öğrenciler için Metodbox platformumuz sistemsel olarak açılmayacaktır. Kitap alımı gerçekleştiği anda otomatik olarak şifreler aktifleşecektir.’ Yani kitap almayana sistem açılmayacak. Kitap dediğiniz de 4 bin lirayı bulan meblağ. Diyelim ki o listedeki kitaplar bizde var. Çünkü öğrencinin bir üst sınıftaki ablası ya da ağabeyinden kalma kitapları var ama aynı kitapları yeniden almak zorundayız. Açıkça kitap almayana sistem açılmayacak tehdidinde bulunuyor. Böyle saçma bir şey olabilir mi? Özel okul velilerini sonsuz kaynaklara sahip insanlar olarak mı görüyorlar acaba. Biz de kısıtlı kaynaklarla çocuklarımız iyi bir eğitim alsın derdindeyiz. Dişimizden tırnağımızdan artırıp hatta bazıları kredi alıp çocuğunu özel okula gönderiyor. Bu dayatma kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müdahalesi gerekli.”

KIYAFET SORUNU

Sadece kitap değil, üniforma konusunda da özel okul velileri dertli. Kültür Koleji’nden bir veli şöyle diyor: Daha okulların açılıp açılmayacağı belli değil. Kıyafetlerin nereden alınması gerektiğine dair mesajlar gönderiliyor. İlle de anlaşmalı mağazadan alınacak. Bu dayatma kabul edilemez.''

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Özel okullarda yeni isyan: Kitap dayatması ile ilgili etiketler Okul kitap özel okul telafi kıyafet
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.