Çin'den ABD'ye 'yasak füzeyle' gözdağı

ABD'ye ait casus uçağının Güney Çin Denizi'nde kural ihlali yaptığını iddia eden Çin yönetimi, 'uçak gemisi katili' olarak nitelendirilen füzelerin 'uyarı mesajı olarak' ateşlendiğini açıkladı.

South China Morning Post’un haberie göre; Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na (PLA) yakın bir kaynağa dayandırılan bilgiye göreABD’ye açık bir uyarı mesajı göndermek” için bölgede çarşamba sabahı “uçak gemisi katili” iki füzenin ateşlendiği kaydedildi.

''YASAK BÖLGE İÇİNDE UÇUŞ YAPTI''

Biri ülkenin kuzeybatısından, diğeri de doğusundan ateşlenen DF-26B ve DF-21D füzelerinin Hainan eyaletiyle Paracel Adaları arasındaki bölgeye düştüğü belirtildi.

Füzelerin iniş yaptığı alanların pazartesi-cumartesi arasını kapsayan askeri tatbikat için ilan edilmiş uçuşa yasak bölge içinde yer aldığı ifade edildi.

Haberin dayandırıldığı kaynak, “Bu, Çin’in Güney Çin Denizi’ne giderek artan sıklıkta gelen Amerikan savaş uçakları ve askeri gemilerinin yol açtığı potansiyel risklere yanıtıdır. Çin, komşu ülkelerin Pekin’in hedeflerini yanlış anlamalarını istemiyor” dedi.

YASAKLI FÜZEYİ ATEŞLEDİLER

DF2-26 çift kabiliyetli füze, Soğuk Savaş’ın sonlarına doğru ABD ile Sovyetler Birliği arasında varılan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) uyarınca yasaklanmıştı. Ancak ABD söz konusu anlaşmadan geçen yıl çekilirken, Çin’in bu tür bir silaha sahip olmasını da meşru kılmıştı.

Yaklaşık 4 bin kilometre menzile sahip bu füzeler kara ya da havadan hedeflere karşı nükleer ya da konvansiyonel saldırılarda kullanılabiliyor.

Çin devlet medyasına göre, serisinin en gelişmiş modeli olarak tanımlanan ve dünyanın ilk gemisavar balistik füzesi olarak bilinen DF-21D’lerse bin 800 kilometre menzilde ilerleyebiliyor.

Çin'den ABD'ye 'yasak füzeyle' gözdağı ile ilgili etiketler ABD Çin Füze atış güney çin denizi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.