Ayasofya olası depreme hazır mı?

Gelen son dakika haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün açıklanan Danıştay kararıyla 86 yıl sonra yeniden 'tamamen' ibadete açılacak olan Ayasofya ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, CNN Türk'te Hakan Çelik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kurum, Ayasofya'nın müze statüsünün iptal edilmesine ilişkin soruyu da cevapyalan Kurum, şunları söyledi:

''1500 yıl önce ecdadımız eserimizi İstanbul'umuza kazandırmış. Biz tüm tarihi yapılara ilişkin deprem analizi yapıyoruz. Süreç içinde de yapılarımızda restorasyon projeleri yapıyoruz. Tarihi mirasımızı koruyacak, tarihi eserlerimizi güçlendirecek projeleri süreçte geliştiriyoruz. Ayasofya için de yakın zamanda bu işlemler yapıldı. Kategorik olarak Ayasofya'nın depreme hazırlık durumu iyi denebilir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAKKINDA

Nüfusumuzun yüzde 70'i deprem bölgelerinde yaşıyor. Son 100 yılda 80 bin can kaybetti. Kentsel dönüşümü ülkemiz için elzem. 1 milyon 350 bin konutun şimdiye kadar dönüşümünü sağladık.

Acil dediğimiz alanlarda dönüşüm projeleri başlattı. Sırf İstanbul'da 117 bin konutun dönüşümünü başlattık. İnşallah 8. ayın 15'inde konutlarımızı vereceğiz.

KANAL İSTANBUL

Kanal İstanbul güzergâhında 500 bin yeni nüfus ön görüyoruz. İlave nüfus getirmiyoruz buraya. İstanbul'da 450 bin binanın acilen dönüştürülmesi lazım. E istanbul'da yer yok bir şekilde rezerv alanlar bulmak zorundasınız. Bizim bu 500 bin rezerv konutla birlikte şehrin içindeki çöküntü alanları dönüştürmek amacıyla kullanacağımız rezerv bir alandır.''

NE OLMUŞTU?

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Danıştay'ın gerekçesinde Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi. Gerekçede, "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.

Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararını imzaladı. Kararın Resmi Gazete'de de yayımlanmasının ardından Ayasofya resmen ibadete açıldı. İbadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak.

Ayasofya olası depreme hazır mı? ile ilgili etiketler Murat Kurum Ayasofya deprem İstanbul
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.