Brezilya, Çin aşısının yüzde 78 etkili olduğunu duyurdu

Aralık ayında Faz 3 denemelerini tamamlayan Brezilya, Çinli Sinovac'ın koronavirüs aşısı CoronaVac'ın etkinliğine ilişkin sonuçları açıklamayı ocak ayına ertelemişti. Denemeleri yapan ve aynı zamanda CoronaVac'ın ülkede üretimini de gerçekleştirilecek enstitü aşının etkinliğinin ise yüzde 50'den fazla olduğunu belirtmişti. Aşının etkinliği ile ilgili beklenen açıklama geldi. Brezilya Çin aşısının yüzde 78 etkili olduğunu duyurdu. Türkiye aynı aşının yüzde 91,25 etkili olduğunu açıklamıştı...

Euronews'in haberine göre, Brezilya Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Çinli Sinovac tarafından üretilen Covid-19 aşısı CoronaVac'ın etkinliğinin son yapılan çalışmalarda yüzde 78 olarak belirlendiğini duyurdu.

12 binden fazla sağlık çalışanının katıldığı araştırmada tespit edilen 218 vakanın 160'ına plasebo verilirken, geri kalanına gerçek aşı yapıldı. Araştırmacılar aşılamadan sonra ciddi herhangi bir yan etkiye rastlamadıklarını belirttiler.

Ön çalışmayı gerçekleştiren Sao Paulo Eyalet hükümeti, federal sağlık otoritesine aşının acil kullanımına onay vermesi için başvuru yaptı.

46 milyon nüfuslu eyaletin Valisi Joao Doria aşılama kampanyasına 25 Ocak'ta başlamayı planladığını duyurmuştu.

Federal sağlık ajansı ise ön çalışmadaki verilerin tamamının kendilerine henüz ulaşmadığını bildirdi.

Brezilya şu ana kadar tespit edilen 7 milyon 886 bin vaka ile dünyada ABD ve Hindistan'ın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Ülkede 200 bine yakın kişi de hayatını kaybetti.

TÜRKİYE'DE YÜZDE 91,25 ETİLİ OLDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli ilaç firması Sinovac'tan alınan Kovid-19 aşısı CoronaVac'ın yapılan Faz 3 testleri sonucunda yüzde 91,25 etkili olduğunu duyurmuştu.

Ankara'da toplanan Bilim Kurulu Toplantısı'nda konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da, CoronaVac isimli aşının, toplam aşı etkinliğinin yüzde 91,25 olarak hesaplandığını belirtmişti. 

Bu oranın gelecek günlerde daha da artacağına işaret eden Ünal, "Çünkü plasebo kolunda sayı daha az olduğu için onlarda hasta sayısı daha artarak gidecek. Öbür kolda daha çok vaka olmasına rağmen böyle geldi." demişti

CoronaVac adlı inaktif virüs aşısının faz-3 çalışmaları Türkiye'de 14 Eylül'de başlamıştı.

23 Aralık itibarıyla 24 merkezde taranan 9 bin 150 gönüllüden 7 bin 371'inin çalışmaya alındığı, bunların 4 bin 759'unun aşı kolunda, 2 bin 612'sinin ise plasebo kolunda yer aldığı belirtilmişti. Bakan Koca bu akşam yaptığı açıklamada 10 bin gönüllüye 17 bin doz aşının Faz 3 kapsamında uygulandığını duyurdu. Ancak bu aşıların ne kadarının plasebo ya da gerçek aşı olduğuna ilişkin bilgi vermedi. 

 

Türkiye'de hem CoronaVac hem de BioNTech'in aşılarının güvenlik testleri sürüyor. 

Brezilya, Çin aşısının yüzde 78 etkili olduğunu duyurdu ile ilgili etiketler Brezilya Fahrettin Koca aşı sinovac coronaVac
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.