Aliyev, Putin ve Paşinyan Karabağ için anlaştı!

Rusya'nın başkenti Moskova'da Karabağ için gerçekleştirilen üçlü zirveden anlaşma çıktı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın katıldığı toplantıda, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan'ın işgali döneminde kapanan ekonomi ve ulaşım bağlantılarını canlandıracak ortak bildiri imzalandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'da imzaladığı, Karabağ'da ekonomik bağlantıların inşa edilmesi ve altyapı ile ilgili projelerin geliştirilmesine yönelik bildiriye göre her üç devletin başbakan yardımcılarından oluşan ortak çalışma grubu kurulması kararı alındı.

Çalışma grubunun 30 Ocak 2021'e kadar ilk toplantısını yapacağının vurgulandığı bildiride, demir yolu ve kara yolu bağlantılarının sağlanması konusu öncelikli olmak üzere, bu toplantıda ana faaliyet alanlarının listesinin de oluşturulacağı ifade edildi.

Bu faaliyet alanlarının diğer unsurları ise her üç devlet arasında varılacak mutabakat ile tespit edilecek.

Çalışma grubu eş başkanlarının alt gruplarda çalışacak uzmanlar listesini onaylayacağının da belirtildiği bildiride, bu alt grupların, çalışma grubu toplantısından sonra bir ay içinde proje listesini oluşturarak sunacağının altı çizildi.

Bildiride, "Çalışma grubu, 1 Mart 2021 tarihinden önce, Azerbaycan ve Ermenistan üzerinden gerçekleştirilen uluslararası taşımacılığın, aynı şekilde Azerbaycan ve Ermenistan topraklarından geçmesini gerektiren ve iki ülke tarafından yapılan taşımacılığın yürütülmesi, güvenliği için gerekli olan yeni ulaştırma altyapısının restorasyonu ve inşasını içeren faaliyetlerin bir listesini ve programını taraflara, en üst düzeyde onaylanması için sunacaktır." denildi.

ALİYEV BİLDİRİNİN BÖLGE İÇİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ikili görüşmede, imzalanan ortak bildirinin önemine dikkat çekerek, "Azerbaycan, 30 yıl aradan sonra Ermenistan üzerinden ulaşım yoluyla Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile bağlantı kuracak." dedi.

Ermenistan'ın da Azerbaycan topraklarından Rusya ve İran'a demir yolu üzerinden erişime sahip olacağını kaydeden Aliyev, "Azerbaycan olarak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türk pazarına erişebileceğiz. Aynı zamanda Türkiye-Rusya arasındaki demir yolu bağlantısı da sağlanacak." ifadelerini kullandı.

 

Aliyev, Putin ve Paşinyan Karabağ için anlaştı! ile ilgili etiketler Vladimir Putin Azerbaycan Ermenistan Rusya Moskova İlham Aliyev Nikol Paşinyan karabağ
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.