Ak Parti 2018'de kimler liste dışı? Milletvekili adayları kim?

Gözler Ak Parti'ye çevrildi. 24 Haziran'da yapılacak seçim ile cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçilecek. Ak Parti'nin milletvekili adaylarının kimler olacağı merak ediliyor. Listelere saat 17:00'de son şekli verilmiş olacak. Peki Ak Parti kimler liste dışı kaldı? 2018 listesinde kimler yer aldı? Detaylar haberimizde...


Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi 24 Haziran'da gerçekleştirilecek seçim ile belli olacak. Partilerin milletvekili adayları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Listelere saat 17:00'de son şekli verilmiş olacak. Kimlerin listelere gireceği hangi isimlerin liste dışı kalacağı araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki Ak Parti kimler liste dışı kaldı? 2018 listesinde kim yer aldı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Ak Parti 2018'de kimler liste dışı? Milletvekili adayları kim?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam saatlerinde Saray Bosna'dan döndükten hemen sonra AK Parti Genel Merkezi'ne geçerek, parti kurmaylarıyla bir araya geldi. Dün akşam saatlerinde Diyarbakır mitinginden dönen Başbakan Binali Yıldırım da toplantıya katıldı.

 

AK Parti Genel Merkezi'nin 8. katında düzenlenen toplantı hiç ara verilmeden devam ediyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Lütfiye Selva Çam, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Büyükgümüş'un da aralarında bulunduğu dar bir ekip ile yapılan toplantıda listede yer alacak isimlerle ilgili titiz bir çalışma yapılıyor. Kulislerde kimin aday olup kimin liste dışı kalacağı merak ediliyor.

116 VEKİL YOK İDDİASI

AK Parti'nin halen 316 kişilik milletvekili listesinden mevcut 200 ismin yeniden aday yapılacağı iddia ediliyor. Liste dışı kalan milletvekilleri ise belediye başkanlığı için aday olabilecek.

Bu soruların cevabı saat 17.00'da belli olacak.


AK PARTİ ADAY ADAYLIĞI ÜCRETİ NE KADAR?

AK Parti milletvekili aday adaylığı başvuruları başladı. Başvurular şahsen genel merkeze ve il başkanlıklarına yapılacak. Postayla ya da online başvurular geçersiz olacak. AK Parti başvuru ücretini erkek adaylar için 6.000 TL, Kadın ve Genç (18-25 yaş arası) adaylar için 3.000 ?, Engelli adaylar için 1.000 ? olarak duyurdu. AK Parti adaylık başvuru ücretleri Vakıfbank hesabına yatacak.

 

MİLLETVEKİLİ OLMANIN ŞARTLARI NEDİR?

Milletvekili olma şartları aşağıda yer almaktadır. Bu şartlar anayasamızın 76. Maddesinde de yer almaktadır.

*25 yaşını doldurmuş olmalısınız. (2017 yılında yapılan referandumla 25 yaş şartı 18 yaşına indirilmiştir.)

*Türk vatandaşı olmalısınız.

*En az ilkokul mezunu olmak. (Milletvekili olabilmek için ne okumak gerekir sorusununda cevabını vermiş olduk. İlkokul mezunu olmak yeterlidir.)

*Askerlik hizmetini yapmış olmak.

*Kısıtlı olmamak (Ancak Meclis de bulunan engelli milletvekillerimiz bu madde kapsamı içerisine girmemektedir.)

*Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.

*Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezası almamış olmak.

*Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; kaçakçılık, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmamış olmak.

*Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılıp bu suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak.

Bu şartları yerine getiren her Türk vatandaşı Siyasi partiden aday olabilir. Ayrıca isterse kendi bağımsız aday olarak da seçime katılabilir.

AK PARTİ ADAYLIK BAŞVURU BELGELERİ NELERDİR?

Adaylık ücretini yatıranlar başvuru formunu doldurup, nüfus kağıdı, sabıka kaydı, diploma fotokopisi, askerlik belgesi, 2 adet fotoğraf, kamu kurumundan ise istifa belgesi, engelli ise sağlık raporu ile birlikte başvuru dosyalarını partiye teslim edecekler.

 

MİLLETVEKİLİ NASIL OLUNUR?

Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz.

*Ücretin yanında bazı başvuru evrakları istenir. Bu süreçten sonra adaylığın kesinleşmesi beklenir.

*Milletvekili adaylarının bir kısmı ön seçimle belirlenirken, bir kısmı da üst yönetim veya liderler tarafından belirlenmektedir.

*Eğer siyasi parti değil de bağımsız aday olacaksanız, öncelikle bulunduğunuz ildeki İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giderek, başvuru belgelerini, talep edilen ücreti ve adaylık koşullarına uyduğunu bildiren bir yazıyı teslim edersiniz. Kurul tarafından başvurunuz onaylanırsa, *Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileriniz gider.

*Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerden gelen listeler ve İl Seçim Kurul *Başkanlıkları’ndan gelen bağımsız aday isimleri ile beraber geçici listeleri açıklar. Daha sonrasında 2 günlük bir itiraz süresi verilir. 2 gün sonrasında listeler kesin olarak açıklanır.

*Bu listelerde bulunan milletvekilleri seçilebilmek için reklam, tanıtım ve miting programları yaparlar. Seçim günü belli bir oy potansiyeline erişen siyasi partiler veya bağımsız adaylar milletvekili seçilir ve görevine başlar.

*Seçilen adaylar seçildiklerine ait tutanaklarla, mazbatalarını alır ve rozetlerini takarak resmi görev sürecine başlarlar.

Ak Parti 2018'de kimler liste dışı? Milletvekili adayları kim? ile ilgili etiketler AK Parti 2018 milletvekili liste dışı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.