Son araştırma sonucu: BA.2 varyantı tedaviye karşı direnç gösteriyor, ciddi hastalığa neden olabilir

Omicron varyantının bir alt türü olarak görülen BA.2 hakkında Japon bilim insanlarının yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre, BA.2 varyantının bazı tedavi yöntemlerine karşı direnç gösteriyor. Bilim insanları ciddi uyarılar yaparken, BA.2'nin Omicron'un bir alt türü olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor.

Omicron varyantının alt türü olan BA.2 varyantı ile ilgili yapılan son araştırmanın ilk sonuçları açıklandı. Japon bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, BA.2 varyantı, Delta gibi eski varyantlar kadar ciddi hastalıklara yol açabilir. Öte yandan bilim insanları aşıda güçlendirici dozların hastalı ağır geçirme olasılığını yüzde 74 oranında azalttığını ve mutasyonun koronavirüs tedavisinde kullanılan bazı yöntemlere karşı dirençli olduğunu ortaya koydu.

Tokyo Üniversitesi'nde yapılan ve ön sonuçları yayınlanan araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarından Kei Sato, BA.2 varyantının Omicron'un bir alt türü olarak kabul edilmemesi gerektiğini ve yakından izlenmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

CNN'e açıklamalar yapan Sato, "Bildiğiniz gibi BA.2'ye 'gizli Omicron' deniyor. Bunun nedeni, PCR testlerinde Omicron'un yaptığı gibi bir S-gen hedef hatası olarak görünmemesidir. Bu nedenle laboratuvarlar, bu varyantı bulmak için fazladan bir adım atmalı ve virüsü sıralamalıdır. BA.2'yi spesifik olarak tespit etmek için bir yöntem oluşturmak, birçok ülkenin yapması gereken ilk şey olacaktır" ifadelerini kullandı.

OMİCRON'DAN DAHA HIZLI YAYILIYOR

Tokyo Üniversitesi'nde yapılan çalışma, BA.2 varyantının Omicron'a göre daha hızlı yayıldığını ortaya koydu. Öte yandan hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada BA.2'nin Omicron' göre akciğerde daha fazla hasara neden olduğu sonucu çıktı. Ayrıca yapılan araştırma ile BA.2'nin monoklonal antikor tedavilerine neredeyse tamamen dirençli olduğu öğrenildi. Ancak bilim insanları yakın zamanda Omciron'a yakalanan ve aşılı kişilerin BA.'ye karşı da dirençli olduğunu söyledi.

BA.2 VARYANTI 74 ÜLKEYE YAYILDI

Omicron'a göre neredeyse yüzde 50 daha bulaşıcı olan BA.2 74 ülkede tespit edildi. ABD'li yetkililer, enfekte olan tüm ABD'lilerinin yüzde 4'ünün BA.2'ye yakalandığını tahmin ediyor. DSÖ'nün açıkladığı son verilere göre BA.2 varyantı en az 10 ülkede baskın hale geldi. Bu ülkeler arasında Çin, Danimarka, Guam, Hindistan, Karadağ, Nepal, Pakistan ve Filipinler bulunuyor. DSÖ, özellikle Güney Afrika ve İngiltere'de hastaneye yatışlarda azalma görülse de Danimarka'da ise hastaneye yatışlardaki artış tedirginliğe neden oldu.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Son araştırma sonucu: BA.2 varyantı tedaviye karşı direnç gösteriyor, ciddi hastalığa neden olabilir ile ilgili etiketler tedavi araştırma ba.2 varyantı omicron varyantı aşı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.