Soğanın gözleri neden yaşarttığının nedeni çözüldü!

ABD’li bilim insanları, birçoğumuzun bildiği fakat neden olduğunu bilmediği ‘soğanın gözü yaşartması’ olayının sebebini buldular...

ABD’deki Case Western Reserve Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yaptıkları araştırmaya göre soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizmasını harekete geçirip bir enzim salgılıyor. Bu enzimler, soğandaki sülfitleri parlayıp sülfür okside dönüştürüyor.

Sülfür oksit, kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz, göze ulaştıktan sonra yakıcı bir asit haline dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanmış oluyor.

dfsssssss

Fakat uzmanlar, soğan doğrarken gözlerin yaşarmasına sebep olarak bu kimyasal bileşimi göstermiyorlar. Gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucunda sülfürik asit oluşuyor. Sülfürik asidin gözü tahril etmesiyle göz, içindeki ve dışarıdan gelen yabancı maddeleri temizleyebilmek adına gözyaşı salgılamaya başlıyor.

Soğanın gözleri neden yaşarttığının nedeni çözüldü! ile ilgili etiketler soğan gözleri neden yaşartır
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.