SMA hastalığı nedir, neden olur? SMA hastalığı ölümcül mü?

SMA hastalığı ile ilgili bilgiler bu zorlu hastalığın tedavisi ve teşhisinde önemli bir rol oynamaktadır. SMA testi teşhisinde ayrı bir önem arz ederken tedavisinde ihtiyaç duyulan yöntemin giderleri ve çözülmesi gereken bir sorun olarak ebeveynleri oldukça zorlamaktadır. Peki, SMA hastalığı neden olur?

Spinal müsküler atrofi (SMA), sinirleri ve kasları etkileyerek kasların giderek zayıflamasına neden olan kalıtsal bir hastalık olarak bilinir. Çoğunlukla bebekleri ve çocukları etkilese de ancak yetişkinlerde de gelişebilir. Belirtiler ve prognoz SMA tipine göre değişmektedir. Gen değiştirme ve hastalık değiştirici tedaviler umut vermektedir.

SMA hastalığı nedir?

Spinal müsküler atrofi (SMA), kasların zayıflamasına ve atılmasına neden olan genetik (kalıtsal) bir nöromüsküler hastalıktır. SMA'lı insanlar, omurilikte kas hareketini kontrol eden (motor nöronlar olarak adlandırılan) belirli bir tür sinir hücresini kaybederler. Bu motor nöronlar olmadan kaslar, kasları hareket ettiren sinir sinyallerini almaz. Atrofi kelimesi daha küçük anlamına gelen tıbbi bir terimdir. SMA ile bazı kaslar, kullanılmadığı için küçülür ve zayıflar.

SMA hastalığı neden olur?

SMA'lı kişilerde ya SMN1 geninin bir kısmı eksiktir veya değişmiş (mutasyona uğramış) bir gene sahiptir. Sağlıklı bir SMN1 geni, SMN proteini üretir. Motor nöronlar, hayatta kalmak ve düzgün çalışmak için bu proteine ihtiyaç duyar.

SMA hastalığı nedir, neden olur? SMA hastalığı ölümcül mü?

SMA'lı insanlar yeterince SMN proteini yapmazlar ve bu nedenle motor nöronlar küçülür ve ölür. Sonuç olarak, beyin istemli hareketleri, özellikle baş, boyun, kol ve bacaklardaki hareketleri kontrol edemez.

SMA hastalığı belirtileri nelerdir?

SMA hastalığı belirtileri türüne göre değişir. Genel olarak, SMA'lı insanlar ilerleyici bir kas kontrolü, hareket ve güç kaybı yaşarlar. Kas kaybı yaşla birlikte daha da kötüleşir. Hastalık, gövdeye ve boyuna en yakın kasları ciddi şekilde etkileme eğilimindedir. SMA'lı bazı insanlar asla yürümez, oturmaz veya ayakta durmazlar. Diğerleri yavaş yavaş bu eylemleri yapma yeteneklerini kaybederler.

SMA hastalığı nedir, neden olur? SMA hastalığı ölümcül mü? - Resim : 2

SMA hastalığı nasıl teşhis edilir?

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) genetik geçişli bir hastalık olduğundan, tarama programıyla taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanmaktadır. Böylece, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanacaktır.

SMA hastalığı tedavisi nasıl olur?

Ağustos 2020'de FDA, yetişkinlerde ve iki aylık veya daha büyük çocuklarda SMA tedavisi için risdiplamı (marka adı Evrysdi) onayladı. Evysdi, SMN2 "yedek" geninden üretimi artırarak SMN protein seviyelerini artırmak için tasarlanmış oral bir ilaçtır.

SMA hastalığı nedir, neden olur? SMA hastalığı ölümcül mü? ile ilgili etiketler sma Spinal Muskuler Atrofi sma hastalığı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.