Slime hamuru nedir? Nasıl yapılır?

Türkiye’de son aylarda bir slime hamuru çılgınlığı başladı ve hızla yayılarak devam ediyor. Çocukların ve yetişkinlerin yeni eğlencesi olan slime hamuru nedir? Slime egzamaya sebep oluyor mu? Slime hamurunun tarihi nedir? Evde kendinizin de yapabileceği slime hamurunun tarifi nedir? Slime hamurunun malzemeleri nelerdir? Slime hamurunun zararları neledir? Malzemelerinin içeriklerinde neler vardır? Boraksız slime yapılabilir mi? Slime hamuru hakkında merak edilenleri derledik

Yakın geçmişte çocukların oynadığı oyun hamurlarını herkes bilir. Bu oyun hamurlarının farklı bir versiyonu çıktı ve her yaştan insanın ilgi odağı oldu. Son aylarda çılgınlık haline gelen slime hamuru hızla yayılarak devam ediyor? Çocukların ve yetişkinlerin yeni eğlencesi olan slime hamuru nedir? Slime hamuru nasıl yapılır? Slime hamurunun malzemeleri nelerdir? Slime hamurunun zararları nelerdir? Slime egzama yapar mı? Boraksız slime yapılabilir mi? Malzemelerinin içeriklerinde neler vardır?Slime hamuru hakkında merak edilenleri derledik

23553

SLİME HAMURU NEDİR?

Slime bir Amerika’lı bir oyuncak şirketi tarafından üretilen oyun hamurudur. Slime maddesinin yapısı yarı yapışkan-yarı akışkandır. 1976 yılında üretilen, toksik olmayan viskozite malzemeden oluşan, yeşil renkli plastik çöp kovasına benzer kutularda satılan oyuncak ürünüdür. İlerleyen yıllarda Slime'nin farklı çeşitleri üretilmiştir. 1970'lerde Slime Canavar masa oyunu tanıtılmıştır.

Bugünlerde ise oyuncak olarak kullanılan slime’nin kendisi başlı başına bir oyun oldu.

Slime tutkal, su, boraks birleşimiyle elde edilen, hamurumsu bir eğlence hamurudur.

slime-yapAmA

SLİME’NİN TARİHİ

Slime her ne kadar son zamanlarda meşhur da olsa, aslında Slime'ın keşfi 1920 yılına dayanır. 1920 yılında Nobel ödüllü Hermann Staudinger sentetik polimerler üzerine çalışırlar. Polimer, yapısında birçok molekülün tek bir molekül durumunda bulunduğu bileşiktir. Hermann Staudinger yıllar boyunca kimyasal çalışmalarda bulunur ve yarı akışkan maddeler üzerine birçok çalışmanın ardından slime elde ederler. Slime ile oyuncak yapma aşamasına gelen kadar çok yol vardır. Ancak 1950 yıllarında, elde edilen bu kimyasal türle diş macunları, sakızlar ve bu türde ürünler tasarlarlar.

SLİME HAMURUNUN KİMYASAL YAPISI

Ürünün ana bileşenleri arasında polisakarit guar zamkı ve sodyum tetraborat bulunmaktadır. Polisakarite alternatif olarak, polimerleri içeren diğer benzeri alkol grupları (polivinil alkol gibi) ile de benzer sonuçlar elde etmek amacıyla kullanılmıştır

Polivinil asetat (tutkal), boraks ve su birleşimi benzer bir materyal olan Flubber'i elde etmek için kullanılır.

unnamed

SLİME NASIL YAPILIR?

Evde slime hamuru yapmak için gerekli malzemeler:

1 - Bir bardak ılık su
2 - Bir bardakta oda sıcaklığında su
3 - Çay kaşığının ucu ile jellendirici boraks
4 - Çay kaşığı ucu ile gıda boyası
5 - Su bazlı Polimer K-10 tutkal
6 - Son olarak sim (miktarı kendiniz belirleyiniz)

SLİME NASIL YAPILIR?

Öncelikle bir su bardağı, ılık suya çay kaşığı ucu ile boraks ve bir çay kaşığı ucu ile gıda boyasını ekliyoruz. Kıvam alıncaya kadar karıştırıyoruz ve kenara alıyoruz. Diğer yandan bir kaba bu kase olabilir hazır olan bir bardak su bazlı tutkalı dökünüz, bunun üzerine ise bir bardak oda sıcaklığındaki suyu dökünüz. Karıştırmaya devam ediyoruz. İlk önce hazırladığımız ılık su ve gıda boyasıyla hazırladığı borakslı suyu yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz. Kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Sim ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız slime kaba yapışmaz hale geldiğinde olmuş demektir, eğer koyu olursa ılık su ekleyebilirsiniz.

1042619_620x360

BORAKS NEDİR?

Boraks doğal bir mineraldir. Zararı olmadığı düşünülmektedir. Amerika'da çeşitli kişiler çamaşır yıkarken deterjan yerine kullanmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde de borakslı deterjanlar üretilmiş ve satılmaya başlamıştır. Ancak çamaşır yıkarken çıkan kötü kokudan dolayı borakslı deterjan pek tercih edilmemektedir.

BORAKSIN ZARARLARI NELERDİR?

Özellikle boraksın yapışmama özelliğinden dolayı dondurma külahı yapımında içeriğe eklenmektedir. Fakat bu insan sağlığı için son derece tehlikeli bir durumdur. Ölüme sebebiyet verebilme ihtimali vardır.

SLİME EGZAMA MI YAPIYOR?

Antalya Akdeniz Üniversitesi'ne getirilen bir çocuk hastaya, slime ile oynamaya bağlı olarak egzama teşhisi konuldu. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ülker Gül, "Bu oyuncak acil olarak toplatılmalı" dedi Çocukların oyun oynamak için kırtasiyelerden satın aldığı yarı akışkan slime isimli oyuncakta uyuşturucu hammaddeleri olduğunu ortaya çıkmasının ardından ilk slime vakası Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde görüldü. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ülker Gül'ün kontrol ettiği çocuk hastaya slime ile temasa bağlı egzama teşhisi konuldu. Prof. Dr. Ülker Gül, "Bir çocuk hasta el parmağında temas egzaması ile geldi. Bu slime ile temasa bağlı 'temas egzaması' teşhisi koyduğum ilk olgu" dedi.

BORAKSIZ SLİME NASIL YAPILIR?

İlk önce su bazlı tutkalı kâseye boşaltın. Sonra istediğiniz simi dökün. Kaşıkla karıştırdıktan sonra yavaş yavaş deterjan dökün. Karıştırmaya devam edin. İstediğiniz kıvama gelince oynayabilirsiniz.

SLİME HAMURUNUN ZARARLARI NELERDİR?

Slime hamurunun içerisinde yer alan boraks çocuklar tarafından ağız yolu ile solunması ve alınması, son derece tehlikeli bir durumdur. Ölüme bile sebebiyet verebilmektedir.

Slime hamurunun içeriğine yoğun olarak katılan yapıştırıcı tutkal çeşitleri de alerjik cilt hastalıkları, bağımlılık yapıcı, kan ve sinir hücrelerinde zehirli etkileri bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Aynı zamanda slıme hamurunun içerisinde sim oje, tıraş köpüğü, ve çeşitli maddeler katılmaktadır. Bu maddelerin sürekli çocuklarla temas etmesi oldukça tehlikeli bir durumdur.

Saymış olduğumuz maddelerin çocuklarla sürekli temas halinde olması, alerjik reaksiyonlara toksik, zehirli etkileri, bağımlılık yapıcı etkileri nedeniyle çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Slime hamuru nedir? Nasıl yapılır? ile ilgili etiketler slime slime hamuru nasıl yapılır? zararları nelerdir malzemeleri neler egzama
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.