Skandal karar! Puanı tutmayan yaşlı ölüme terk edilecek...

Virüsün en çok etkilediği ülkeler arasında yer alan İngiltere'de skandal bir karar alındı. Yoğun bakımda yer açmak için yaşlı vatandaşlar gözden çıkarıldı.

Koronavirüsten ölü sayısının 12 bini, vaka saysının ise 90 bini bulduğu İngiltere’de hastaların sağlık durumlarına göre puanlandığı sistem infial oluşturdu. Sistemde tüm hastalar sağlık durumlarına göre puanlanıyor. Daily Mail’in haberine göre ‘Klinik Zayıflık Ölçeği’ (CFS), hastaların sağlık durumlarını 1 ila 9 arasında puanlıyor. Sistemde iyileşme olasılığı yüksek kişilere tedavi önceliği veriliyor. Sistemde günlük ihtiyaçlarını birilerinin yardımıyla giderenlere 6, tamamen bakıma muhtaç kişilere 7, tamamıyla bakıma muhtaç ve yaşlı kişilere ise 8 puan veriliyor. Tamamen sağlıklılar 1 puan, tamamen sağlıklılardan biraz daha az sağlıklı olanlara 2 puan, bazı sağlık sorunları olan ancak kontrolleri yapıldığı takdirde rutinine devam edenlere 3, semptomları günlük hayatını etkileyen ve kısmen de olsa bakıma muhtaç olanlara 4 puan veriliyor. Sisteme göre toplam 7 puan üzerinde olan hastalar hastanelerde yoğun bakım ünitelerine alınmıyor.

Skandal karar! Puanı tutmayan yaşlı ölüme terk edilecek...

YAŞ FAKTÖRÜ BELİRLEYİCİ

Gazetenin yayımladığı tabloya göre hastaların yaş aralığı da aldıkları puanlarda belirleyici oluyor. Örneğin 70 yaş üzeri kronik hastalara 3 ve 4’er puan verilecek. Öte yandan koronavirüsle mücadelede sağlık ekipman ve personel problemi yaşayan İngiltere’de Sağlık Bakanlığı ve yetkililer tarafından açıklanan günlük verilerin doğru olmadığını açıklayan Ulusal İstatistik Ofisi, “Bu verilerde sadece hastanelerde yaşamını yitirenlerin sayısı veriliyor. Bakım evlerinde ya da başka yerlerde ölenlerin sayısı yer almıyor” ifadelerini kullandı.

KARANLIK GELECEK TASVİRİ

İngiliz yapımı izlenme rekorları kıran Black Mirror dizisinde teknolojinin aşırı geliştiği bir gelecekte pek çok konuda insiyatifi yitiren insanların yaşadığı kara ütopik bir dünya anlatılıyor.

BATI YAŞLILARI GÖZDEN ÇIKARDI

İngiliz Daily Mail gazetesi, koronavirüs salgınının yeni merkezi ABD’deki çeşitli huzurevlerinde binlerce bakıma muhtaç yaşlının salgından dolayı hayatını kaybettiğini ama hükümet tarafından resmi kayıtlara geçirilmediğini yazdı. Gazete 10 gün önce 450 olan ölü sayısının hızla yükselerek 3 bin 621’e ulaştığını kaydetti. Daha önce Avrupa’da salgından etkilenen İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de de huzurevlerinde binlerce ölüm yaşanmıştı. İspanya’da 24 Mart’ta dezenfekte için girilen huzurevlerinde terk edilmiş onlarca yaşlının cesetleri bulunmuştu. Almanya’da da doktorlara yaşlı hastalara, huzurlu şekilde ölmeleri için yoğun ve sürekli bir sakinleştirici vermeleri önerildi.

Skandal karar! Puanı tutmayan yaşlı ölüme terk edilecek... ile ilgili etiketler İngiltere Hastane Koronavirüs yaşlı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.