Esed rejimi savaş suçlarından yargılanacak mı?

Suriye'de Esed rejiminin sivil halka uyguladığı zulüm BM'nin raporlarında 10 yıldır yer alsa da kürsel güçlerin sessizliği devam ediyor. Hakkında bir çok savaş suçu bulunan Esed ve yardımcılarının uluslararası bir savaş suçları mahkemesinde yargılanmasının mümkün olduğunun altı çizildi.

Suriye'de iç savaş 10 yıldır devam ederken, Esed rejiminin halkına zulmü sürüyor. Birleşmiş Miletler'in Uluslarası Soruşturma Komisyonu'nun hazırladığı raporlarda Esed rejiminin 2011 yılından bu yana halkına yaptığı zulüm gözler önüne serilmişti. Söz konusu raporlarda rejim güçlerinin o binlerce sivili zorla gözaltına aldığı, cinsel şiddet uyguladığı ve gözaltına alınan bazı sivillerin bu sırada hayatını kaybettiğinin altı çizilmişti.

ULUSLARARASI KAMUOYU KAYITSIZ KALDI

Birleşmiş Milletler'in raporlarına rağmen başta ABD ve Rusya olmak üzere küresel güçler Esed rejiminin zulmüne kayıtsız kalmaya devam ediyor. Suriye'yi kendi oyun sahası haline getiren küresel güçler, sivil halkın yaşadığı şiddete ve zulme seyirci kaldı.

Soruşturma komisyonunun başkanı Paulo Pinheiro, söz konusu durumu 'küresel güçlerin büyük bir başarısızlığı' olarak niteleyerek, "İç savaşın tarafları, Suriyeli ailelerin acılarını görmezden gelen uluslararası güçlerin durumundan faydalandı. Suriyeli aileler rejimin muhalefeti bastırmak için uyguladığı acımasız şiddetin kurbanı oldu" şeklinde konuştu.

BEŞAR ESED ULUSLARARASI MAHKEMEDE YARGILANIR MI?

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir analiz yazısında Suriye'de zulmüne devam eden Esed'in uluslarası mahkemede yargılanması yolunun açık olduğunun altı çizildi. Söz konusu yazıda Ruanda ve eski Yugoslavya'da halkına zulmeden diktatörlerin yargılandığı ceza mahkemeleri örnek gösterildi. Esed'in yargılanmasına Rusya ve Çin'in engellemelerine rağmen AB, ABD ve İngiltere'nin girişimleriyle sadece bu yargılama için bir mahkeme kurulabileceğinin altı çizildi.

Guardian'ın analizinde Esed ile birlikte rejimin kilit isimlerinin ve haklarında savaş suçu iddiaları bulunan bazı muhalif grupların da uluslararası mahkemede yargılanabileceği belirtildi.

Esed rejimi savaş suçlarından yargılanacak mı? ile ilgili etiketler Suriye mahkeme Beşar Esed Esed rejimi iç savaş savaş suçu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.