Sinüzit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir?

Sinüzit, günümüzün en çok rastlanılan hastalıkları arasında yer almaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren, tüm mevsimlerde görülse de, en sık kış aylarında görülen sinüzitten korunma yöntemleri birçok kişi tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Sinüzit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Günlük hayatta çoğu kişinin karşılaştığı hastalıklardan biri olan sinüzit, özellikle kış aylarında daha çok ortaya çıkıyor. Etkileri arasında yoğun baş ağrısı ve akıntı gibi sonuçların yer aldığı sinüzitin birçok çeşidi bulunmaktadır. Tedavisi için genellikle antibiyotik tedavisi kullanılsa da kronik olan çeşitlerinde bu durum daha uzun süreli bir tedaviye dönebilmektedir. Peki, Sinüzit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Sinüzit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir?

SİNÜZİT NEDİR?

Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir. Sinüzit, sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın viral, bakteriyel ve mantar gibi etkenlerle iltihaplanmasıdır. Sinüzitin farklı tipleri ve bunların farklı süreleri vardır. 

Akut sinüzit: Bu 4 haftaya kadar sürer ve en yaygın tiptir.

Subakut sinüzit: Semptomlar normal akut dönemden daha uzun sürer, 4 ila 12 hafta arasında.

Kronik sinüzit: 12 hafta sonra semptomlar devam eder veya sürekli olarak tekrar eder. Daha invaziv tedaviye ve muhtemelen ameliyatlara ihtiyaç duyabilir.

İyileşme zamanı ve tedavisi sinüzitlerin tipine bağlıdır.

SİNÜZİT NASIL GEÇER?

Tedavi edilse de tekrarlayabilen bir hastalık olan sinüzitin oluşumunun nasıl engellenebileceğini bilmek büyük önem taşır. Sinüzitten korunmak için bu tavsiyelere uyulması önerilmektedir;

Gribal enfeksiyon mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
Enfeksiyon süresince burun daima açık tutulmalıdır. Bunun için okyanus sularını kullanmak ya da denize girmek sinüslerin boşalması açısından yararlıdır. Evde bir su bardağının içine bir çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karbonat karıştırılarak hazırlanan sıvı ile burun içi yıkanabilir. Bunlar gribal enfeksiyonlarda sinüslerin dolmasını engelleyecektir. Burnu açık tutmak için ayrıca mentollü, okaliptus buharı yapılabilir.
Dışarı, ıslak saçla çıkmamaya önem verilmelidir.
Direkt rüzgara maruz kalınmamalıdır.
Alerji tedavisi ihmal edilmemelidir.
Burun kemik eğrilikleri, burun etlerinin büyüklük ve şişliği tedavi edilerek ortadan kaldırılmalıdır.
Halk arasında sinüzite iyi geleceği düşünülen bazı yöntemler hayati birtakım sonuçlara neden olabilir. Sinüzite iyi geldiği düşünülen bazı doğal tedaviler, bitkisel tedaviler çok riskli olabilir. Sinüzite iyi geldiği düşünülen bitkiler buruna sıkılmamalı. Aksi taktirde kullanılan bitki, burnun arkasından alt solunum yoluna doğru akarsa bir gırtlak ödemine neden olarak hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir.

Burun süratli sümkürülmemeli, çok şiddetli sümkürmelerde burundaki enfeksiyon kulağa gidebilir. Bu durum ise orta kulak iltihabı ile sonuçlanabilir. 

Islak saç ile dışarı çıkmanın ya da duş sonrası saçları kurutmamanın sinüzite neden olup olmayacağı halk arasında en sık merak edilen konulardan biridir.  Burnunda alerjisi veya polipleri olan veya alerjiye bağlı burun etleri büyüyen kişiler ıslak saçla dışarı çıktığında bu kişinin burun mukozası sıcak-soğuk değişimi esnasında alerjik olarak şişeceğinden ve sinüslerin delikleri kolayca kapanacağından sinüzit olma riskleri artar. Bu bilgi, kişinin saçını kestireceği, kısa saçla bu riski ortadan kaldıracağı anlamına gelmez. Bu, sıcak-soğuk değişimi ile ilgili bir problemdir ve herkeste görülebilir fakat genel olarak burunda bunu kolaylaştırabilecek bir yatkınlık veya hastalık varsa daha sık karşılaşılır.

Halk arasında baş ağrısının en önemli nedenlerinden biri de sinüzit olarak bilinmektedir. Sinüzit oldukça şiddetli ve hayat kalitesini etkileyen bir ağrıya neden olabilir.

SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler, enfeksiyonun uzunluğuna ve şiddetine bağlı olarak değişir.

Hastada aşağıdaki semptomlardan iki veya daha fazlası varsa akut sinüzit tanısı konabilir.

 Sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı,
 Yüzde baskı ve ağrı,
 Tıkalı burun,
 Burun akıntısı,
 Koku alma bozukluğu,
 Öksürük.

 

 

Sinüzit nedir? Nasıl geçer? Belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler Hastalık doktor tedavi 2019 hasta Sinüzit
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.