SİMÜLASYONDAN GERÇEĞE ŞAMPİYONLUK YARIŞI!

Motor sporları kariyerine 5 yaşında başlayan yarış pilotu ve E-sporcu Cem Bölükbaşı, karting yarışlarında birçok başarıya imza atarak adından söz ettirdi. 6 yaşında Türkiye Şampiyonu olan genç sporcu, simülasyon ve gerçek yarışta edindiği tecrübelerini, hayali olan F1 yarışı için yaptığı çalışmalarını SuperHaber’e anlattı…

6 yaşında Türkiye Şampiyonu olan Cem Bölükbaşı, motor sporları kariyerine ilk kez 5 yaşında motokros yarışları ile başlayarak yerel ve uluslararası karting yarışlarında birçok başarıya imza atan başarılı bir isim. Formula 3 ve Formula 4 testlerinde başarılı sonuçlar elde eden genç yarışçı, adından özellikle E-spor dünyasındaki başarılarıyla söz ettirdi.

FIA’nın resmi E-spor yarışması F1 E-Sports’ta 70.000 kişi arasından ilk 20’ye kalarak, ünlü F1 pilotu Fernando Alonso’nun takımına seçilmesinin ardından 2017’de dünya beşincisi, 2018’de ise takımı RedBull Toro Rosso ile dünya ikincisi olma başarılarını gösterdi. Haziran 2019’da katıldığı ilk uluslararası gerçek pist şampiyonasında (GT2 European Series) dikkat çeken bir performans göstererek kendi kategorisinde beşinci olarak tamamladı. Aynı şampiyonada çıktığı ikinci pistte ise bu sefer takımında Pro AM sınıfında yarışı ikinci bitirerek ilk podyum heyecanını yaşadı.

Genç yarış pilotu ve E-sporcu Cem Bölükbaşı, aynı anda hem E-spor’da hem de gerçek motor sporlarında başarı gösteren bir başarı grafiği ile yerli ve uluslararası takımlar tarafından yakından takip ediliyor.

Bölükbaşı, motor sporlarına olan ilgisinin nasıl başladığını, simülasyon ve gerçek yarışta edindiği tecrübelerini, hayali olan F1 yarışı için yaptığı çalışmalarını SuperHaber mikrofonuna anlattı.

SİMÜLASYONDAN GERÇEĞE ŞAMPİYONLUK YARIŞI!

Simülasyon ve gerçek yarış arasındaki farklardan bahseden Bölükbaşı, "Aslında çok benzerler ve her geçen gün daha da benziyorlar. Birbirinden ayırt etmesi gerçekten zor bir konudalar pistlerin detayları olsun, arabanın hissiyatı olsun. Simülasyonda oynarken direksiyon ve pedal setiyle oynadığımız için hissetiklerimiz fazlasıyla gerçek. İşin fiziksel kısmı var ki, simülasyonda bir oyunda 300 ile gidiyor ile gerçek arabanın içinde 300 ile gidiyor olmak çok farklı hisler, bunlara alışabilmek zor oldu. Simülasyonda kaza anında tek tuşla tekrar başlayabiliyorsunuz. Heyecan kesinlikle aynı ancak E-spor’da tek fark, gerçek yarış biraz daha insan heyecanlanıyor. Tabii E-spor’da o kadar inanılmaz seviyelere çıkıldı ki heyecanı apayrı. Siz yarışırken yanınızda öbür insanlar da yarışıyor. E-spor’da kameralar ve seyirciler bir yandan da sizi izliyor, izole olduğunuz bir ortam yok. En konsantre olduğunuz anda bile hemen yanınızda kameralar duruyor. Gerçek yarışta ise en azından arabanın içindeyken kaskı taktığınızda kendinizi konsantre edebileceğiniz izole bir ortam oluyor. Konsantrasyon için çok yardımcı oluyor. Ancak E-spor’un heyecanı da çok ayrı." ifadelerini kullandı.

Cem Bölükbaşı, "Bence en büyük avantajım sanal platformdan geliyor olmam. E-spor ile geliyor olmamın en büyük avantajı senede belki 150-200 yarış yapabiliyor olmam. Gerçek hayattakinin aksine sınırsız tur ve yarış yapma hakkım var. Normal yarış pilotu senede 10 yarışa çıkabiliyorsa, ben senede 100-200 yarışa çıkabilirim sanal ortamda. Sonuçta tek başınıza tur atabilmek büyük bir tecrübe. Ancak bir yarışa çıktığınızda 25-30 arabayla yarışabilmekte çok ayrı bir tecrübe. Bu tecrübeyi de sanal ortamdan kazandığımı düşünüyorum. Bu bana ekstra bir avantaj sağlıyor. Her ne kadar ilk defa bir piste çıksam da aslında sanal ortamda belki bin tane tur atmış oluyorum." dedi.

SİMÜLASYONDAN GERÇEĞE ŞAMPİYONLUK YARIŞI! - Resim : 2

Gelecek yıllardaki hedeflerini anlatırken en büyük hayalinin Formula 1 yarışlarında start almak ve profesyonel yarış pilotluğu olduğunu söyleyen Bölükbaşı, "Profesyonel yarış pilotu olmak istiyorum, en üst seviyede yarışmak istiyorum. Hedefim F1 seviyesine bir gün çıkabilmek. Tabii ki tek hedefim bu değil. Profesyonel yarış pilotu olmak istediğim için F1’de olur, FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda da çok yarışmak isterim, herhangi bir binek otomobil kategorisinde dünya şampiyonunda da yarışmak isterim. En üst seviye bir yarış pilotu olmak istiyorum. F1'deki 10 takımdan herhangi biri benim için apayrı bir hedef. Seçim yapabileceğimi düşünmüyorum, şu takımla yarışmak istiyorum diyemem tabii ama şu an en tepeye oynayan Redbull, Ferrari, Mercedes’dir onların yeri şu an daha ayrı. Çünkü şampiyonadaki en iyi takımlar onlar. Bir takım seçme bir lüksümün olduğunu düşünmüyorum. Hedefim F1 olduğu için herhangi bir takıma kendimi atıp, sonra oradaki gelişimime bakmaya tercih ederim. Bir takım söyleyecek olsam herkesin hayali F1'de Ferrari ile yarışmaktır herhalde. Ferrari en üst nokta olarak gözükür bence. O yüzden Ferrari ile ben de yarışmak isterim tabi." ifadelerini kullandı.

Hedefi için gerçekleştirdiği çalışmaları da açıklayan başarılı genç sporcu, "Günlük spor programım, beslenme ve diyet programım var. Bu hedefte ilerleyebilmek için her gün bir öncekinden daha iyi olabilmem gerekiyor. bunun için inanılmaz çalışmalar yapılıyor. Sadece Türkiye’de değil, yurt dışında temasta olduğumuz spor hocaları ve beslenme uzmanları olsun hepsiyle temas halindeyiz. Sporun dışında elimden geldiğince yarış yapabilmeye çalışıyorum. Şu an katıldığım Avrupa şampiyonasına devam etmeye çalışıyorum, aldığım her başarı veya sonuç beni bir üst seviyeye taşıyor.” diye konuştu.

SİMÜLASYONDAN GERÇEĞE ŞAMPİYONLUK YARIŞI! - Resim : 3

Genç sporculara önemli tavsiyeler veren başarılı isim, "Bence pes etmemek çok önemli. Çünkü o kadar çok kapı açılıyor ve o kadar kapı kapanıyor ki onların farkında olmanız gerekiyor. Dediğiniz gibi hedefin her zaman olması gerekiyor, o hedefe koşturuyorsunuz. Gerçekten zor bir yol. Kolay da ulaşılamıyor, çok uzun sürüyor. Pes etmeden senelerce çalışmanız gerekiyor ve elinizden geleni yapmanız gerekiyor. E-spor’da gerçek takımlara kendinizi kanıtlamak olsun, gerçek takımlarda ilerleme olsun çok uzun ve zor bir yolculuk ama çok da zevkli tabi ki." dedi.

Cem Bölükbaşı'nın açıklamalarının tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

SİMÜLASYONDAN GERÇEĞE ŞAMPİYONLUK YARIŞI! ile ilgili etiketler Formula 1 Cem Bölükbaşı yarış pist

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.