Shinzo Aba için düzenlenen devlet töreni Japonya'yı karıştırdı: Kraliçe Elizabeth'in cenazesinden pahalı

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe temmuz ayında suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Abe'nin ölümünün arkasından ise "Moon tarikatı" çıkıştı. Abe'nin cenazesi için düzenlenen devlet töreni ülkede tepkiyle karşılandı. 11 milyon dolara maliyeti olan törenin İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenazesinden pahalı olması bazı kesimlerin tepkisini çekti.

Japonya’da, temmuz ayında suikast sonucu hayatını kaybeden eski Başbakan Şinzo Abe'nin yüksek maliyeti nedeniyle ülkede büyük tartışma yaratan resmi cenaze töreni, protestolar eşliğinde düzenlendi.

2012-2020 döneminde görev yapan “Japonya'nın en uzun süre koltukta kalan başbakanı” unvanlı Abe'nin 8 Temmuz’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesi, ülkede şok etkisi yaratmıştı. Tokyo’da aile mensupları ve yakın dostlarının katıldığı 12 Temmuz’daki özel merasim sonrası Başbakan Kişida Fumio hükümetinin Şinzo Abe için devlet töreni düzenlenmesi kararı almasıysa büyük tepkiye yol açtı.

Protestocular, ‘Devlet törenine hayır’ sloganları attı.

KRALİÇE’NİN GÜNLER SÜREN CENAZESİNE 8 MİLYON DOLAR HARCANMIŞTI

Masrafları 11 milyon doları aşan devlet töreninin, 8 Eylül'de hayata veda eden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in dünya liderlerinin akın ettiği cenaze töreninden bile pahalıya mal olması Japonya'da kriz çıkardı. Kraliçe'nin 10 gün süren ve İngiltere'de eleştirilere yol açan cenaze töreninin masrafları resmi makamlarca açıklanmadı ama 8 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Abe için bugün Tokyo'da düzenlenen merasiminse Japon hükümetine 11,16 milyon dolara mal oldu. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği törene, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi dahil 217 ülkeden 700 üst düzey konuk katılıyor.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen tören, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya'nın yeniden egemenliğini kazandığı 1951 San Francisco Barış Anlaşması'na imza atan başbakan olarak tanınan Yoşida Şigeru için 1967'de yapılan törenden bu yana ülkede bir başbakan için düzenlenen ikinci devlet töreni. Yurt dışından gelen konukların ağırlanması, törenin güvenliği, ekipman ve lojistik masraflarının yüksekliği dikkat çekiyor.

Tokyo'da düzenlenen resmi törende Abe'nin külleri, askeri bando ve top atışları eşliğinde eşi Akie Abe tarafından taşındı.

Cenazenin Meclis müzakeresi olmadan ve Japonya'da enflasyonun yükseldiği bir dönemde halkın vergileriyle gerçekleşmesi büyük tepkiye yol açtı. Tören sırasında Tokyo'da yüzlerce kişi “Devlet törenine hayır” pankartlarıyla protesto gösterisi düzenledi. Merasimin düzenleneceği Nippon Budokan Salonu yakınlarında düzenlenen yürüyüş nedeniyle polis bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Tartışmalı cenaze ve iktidar partisi ile tartışmalı “Moon Tarikatı” arasındaki ilişkiler, Kişida hükümetini de sarstı. Son dönemde Kişida'nın partisine kamuoyu desteği düşmeye başlarken Japon Başbakan, geçen ay başında kabine değişikliğine gitmiş, kiliseyle bağlarını itiraf eden bakanlar görevden alınmıştı.

Shinzo Aba için düzenlenen devlet töreni Japonya'yı karıştırdı: Kraliçe Elizabeth'in cenazesinden pahalı ile ilgili etiketler Japonya cenaze shinzo abe devlet töreni tepki
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.