SGK Prim Borcu Olanlara Emeklilik Fırsatı! Bağ-Kur Prim Borçları Siliniyor! İşte son tarih...

Emeklilikle ilgili son büyük fırsat yeniden kapıları sonuna kadar araladı. SGK prim borcu olanlara emeklilik yolunu açan son dakika gelişmesine göre emekli olmak isteyenler SGK’ya ait olan Bağ-Kur prim borçlarını 4 ay içerisinde ödemeleri haline borçları tamamen silinecek.

Emeklilik koşullarını sağlayanlar ancak halen prim borcu bulunanlar artık yeni yapılandırma kanunundan yararlanarak emekli olabilecekler. Bu yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşlar e-Devlet e-Posta ya da herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine giderek başvurularını yapabilecek. Daha önceden durdurulan sigortalılık sürelerine ilişkin prim borçları yönünden başvurular da sigortalılık dosyasının yer aldığı sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezlerine yapılabilecek.

Emeklilik koşullarını yerine getiren 4/a, 4/b veya 4/c’li vatandaşlar, Bağ-Kur’a olan prim borçları yüzünden ne yazık ki emekli olamıyorlar. Mesela; esnaflık yapan ancak işleri bozulduğundan dolayı primlerini ödeyemeyen bir vatandaş, 4/a’lı olarak çalışıp emeklilik için gereken tüm koşulları yerine getirse dahi Bağ-Kur’lu olduğu dönemden prim borcu kaldığı için emekli olma şansını kaybediyor. 

Yapılandırma Kanunu Devrede

Ancak yeni gelen yapılandırma kanununda prim borcunu ödeyemeyen Bağ-Kur’lulara iki önemli avantaj sağlıyor. Bunlardan ilki; Bağ-Kur’lulara daha önceki dönemlerde ödeyemedikleri prim borçlarının silinmesi ve sigortalılık dönemlerinin dondurulması.

Dondurulan süreye rağmen primini ödedikleri veya başka statülerdeki çalışma süreleri emekliliğe yeterli olan kişilerin emekli olmalarının önündeki engel yeni yapılandırma kanunu ile tamamen ortadan kalkmış olacak. Geçmişte emeklilik talepleri reddedilmiş olan bu kişilerin ise kısa sürede emeklilik dilekçesi vermiş olması gerekecek.

SGK Prim Borcu Olanlara Emeklilik Fırsatı! Bağ-Kur Prim Borçları Siliniyor! İşte son tarih...

Son Tarih 1 Temmuz

Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarım BAĞ-KUR’luları, BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde prim borçları nedeniyle daha önce çeşitli kanunlarla sigortalılık süresi dondurulmuş olanlar veya bunların hak sahipleri de 1 Temmuz tarihinden itibaren 1 Kasım’a kadar SGK’ya ihya başvurusunda bulunabilecekler.

Ancak yapılandırma kanunundan sadece 1 Temmuz tarihine kadar başvuru yapanlar yararlanabilecek. Bu süreç içerisinde ihya başvurusunda bulunanların geçmiş yıllara ait prim borçları, yapılandırma kanunu kapsamında anaparaya enflasyon farkı uygulanarak hesaplanacak. Hesaplanan bu tutarı SGK’ya ilk taksit ödeme süresi içinde yatırmaları halinde, borç nedeniyle durdurulan sigortalılık süreleri ihya edilecek ve emekliliklerine sayılacak.

SGK’ya olan borçlar için ilk taksit ödeme süresi ise Ekim ayı olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı kararı ile ilk taksitin bir ay ötelenmesi de mümkün hale gelebilecek. İhya başvurusunda bulunanlar, hesaplanan tutarın tamamını, öteleme kararı olmazsa 1 Kasım tarihine kadar, öteleme kararı olursa 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödeyecekler. Bu süre içinde ödeme yapmayanların ihya başvurusu ise geçersiz sayılarak tüm hakları ortadan kalkacak.

Bağ-Kur’lular için borç, ne kadar eski tarihli olursa, normal ihya işlemine göre elde edilecek avantaj da o kadar fazla olacak. Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarım Bağ-Kur’lularının 30 Nisan 2021 tarihinden önceki sürelere ilişkin prim borçlarını ekim ayı sonuna kadar ödememeleri ya da yapılandırmamaları halinde prim borcu olan dönemlere ait sigorta süreleri dondurulacak. Sigortalılık süresinin dondurulması için herhangi bir başvuru yapmalarına da gerek olmayacak.

SGK Prim Borcu Olanlara Emeklilik Fırsatı! Bağ-Kur Prim Borçları Siliniyor! İşte son tarih... - Resim : 2

Başvurular Nereye Yapılacak?

Bağ-Kur prim borçları için başvurular e-Devlet üzerinden veya elden ya da posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yapılacak. Durdurulan sigortalılık sürelerinin ihyasına ilişkin prim borçları yönünden başvurular ise sigortalılık dosyasının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine gerçekleştirilebilecek.

Yapılandırma Hangi Hallerde Bozulacak?

Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçlular, ödemeleri gereken tutarları en geç 1 Kasım 2021 tarihine kadar ödememeleri ya da aynı tarihe kadar peşin ödeme taleplerini taksitle ödeme talebine dönüştürüp ilk taksit ödemesini de yine en geç 1 Kasım’a kadar yapmamaları halinde yapılandırma haklarını tamamen kaybedecekler.

Borçlarını taksitler halinde ödeme talebinde bulunanlar birinci taksiti 1 Kasım, ikinci taksiti 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödememesi veya ilk iki taksiti süresinde ödemelerine karşın bir takvim yılında 2’den fazla taksiti ödemezlerse yapılandırma haklarını yitirecekler.

SGK Prim Borcu Olanlara Emeklilik Fırsatı! Bağ-Kur Prim Borçları Siliniyor! İşte son tarih... ile ilgili etiketler SGK Bağ-Kur prim borcu
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.