Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de yargılanmak istiyor!

Gündeme oturan ve halihazırda Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın nerede yargılanacağı merak konusu. Korkmaz'ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger ile görüşen Yasemin Güneri, görüşme hakkında düşündüklerini ve birçok ilginç bilgiyi kaleme aldı. Aktardığına göre Korkmaz, Türkiye'de yargılanır ve suçlu bulunursa hapis bile yatmayacak. Bu yüzden de Türkiye'de yargılanmak istiyor. Suçun cezası ise ABD'de çok ağır. Korkmaz'ın kime iade edileceğine ise Avusturya karar verecek.

HaberTürk yazarı Yasemin Güneri, Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger ile görüştü ve ilginç bilgiler kaleme aldı. 

Güneri'nin yazısına göre halihazırda Avusturya'da tutuklu bulunzn Sezgin Baran Korkmaz'ın 'Türkiye'de yargılanmak istediği' anlaşılıyor. Bunun sebebi ise 'ABD de çok ağır cezaları olan suçu yüzünden Türkiye'de hapis bile yatmayacak olması.

Yasemin Güneri'nin yazısı işe şu şekilde:

Günlerdir kamuoyu gündeminde yer alan ve Avusturya’da tutuklanarak cezaevine konan Sezgin Baran Korkmaz Avusturya saatiyle öğleden sonra hakim karşısına çıkacak.

Türkiye’de hakkında “kara para aklamak” suçunu işlediği iddiasıyla İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılan Sezgin Baran Korkmaz, dava sonrası yurtdışına kaçmıştı.

Sedat Peker’in iddialarının ardından ülke gündemini sarsan “rüşvet” iddiaları tartışılırken Korkmaz Avusturya’da yakalanarak cezaevine kondu.

Korkmaz’ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger ile iade sürecini konuştum. Adalet Bakanlığı’nın iade sürecini başlattığını söyleyen Dülger, Korkmaz’ın ABD’ye mi, Türkiye’ye mi iade edileceğine Avusturya Mahkemesi’nin karar vereceğini söyledi.

KARAR AVUSTURYA'NIN OLACAK

Sezgin Baran Korkmaz’ın Türk vatandaşı olduğunu, ABD’de de “Kara para aklama” suçundan hakkında soruşturma açıldığını, ancak Türkiye de bu konuda dava açılmış olmasının daha önemli olduğunu belirterek, “Aynı suçtan çifte yargılama olmaz. Suçluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’ye iade edilmeli” dedi.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD'de değil, Türkiye’de yargılanmak istediğini vurgulayan Dülger, buna gerekçe olarak da ceza kanunumuzu gösterdi. Kara para aklama suçunun Türkiye’deki cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis.

Oysa ABD'de bu suçun cezası çok daha fazla. Sezgin Baran Korkmaz bu suçtan yargılanıp mahkum olsa dahi hapis yatmayacak.

'AVUSTURYA, HİÇBİR ÜLKEYE İADE ETMEYEBİLİR'

Dülger, “Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye'de 6 yıla kadar olan suçların zaten infazı yok. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Çok da sağlam gerekçeleri var. ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye'de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor. Ama karar mercii Avusturya Mahkemesi” diye konuştu.

Bugün hakim karşısına çıkacak olan Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili mahkeme ilk etapta iade sürecinde tutuklu kalıp kalmayacağına karar verecek.

'AVUSTURYA, SERBEST DE BIRAKABİLİR'

İade sürecinin aylar süreceği ve hangi ülkeye iade edileceği konusu bir yana Avusturya Mahkemesi’nin Sezgin Baran Korkmaz’ı iki ülkeye iade etmemesi de söz konusu. Korkmaz’ın Avusturya’da yatırımları olması ve “İşadamı” kabul edilmesi halinde serbest kalması da gündeme gelebilir.

İade sürecinde davayı önce açan ülkeye iade edilmesi gibi bir durumun da olmadığını vurgulayan Dülger, “Türkiye’ye iade edilmesi gerekir. hukukun genel ilkeleri gereğince. Avusturya iki ülkeye de vermeyebilir. Çünkü verilmiş bir mahkumiyet kararı yok” dedi.

Önümüzdeki saatlerde Korkmaz ile ilgili çıkacak kritik karar merakla bekleniyor.

Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de yargılanmak istiyor! ile ilgili etiketler sezgin baran korkmaz yasemin güneri
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.