Sevgi gibi onun da nesli tükeniyor!

Dünya üzerinde sadece Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'nde yetişen Sevgi Çiçeği'nin nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya... Dünya Doğayı Koruma Birliği IUCN kriterlerine göre nesli tehlike altında bulunan "Sevgi Çiçeği" bu yıl da çiçek açtı...

Dünya üzerinde sadece Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'nde yetişen Sevgi Çiçeği'nin nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya... Dünya Doğayı Koruma Birliği IUCN kriterlerine göre de nesli tehlike altında bulunan "Sevgi Çiçeği" bu yıl da çiçek açtı...

SEVGİ ÇİÇEĞİ KORUMA ALTINDA

Gölbaşı Belediyesi tarafından koruma altına alınan özel alanda geçtiğimiz aylarda toprakla buluşturulan dünya endemik bitki listesinde yer alan Sevgi Çiçeği'nin tohumları çiçek açtı.

Belediye Başkanı Fatih Duruay, Sevgi Çiçeği'nin, 'Yanardöner' ve 'Gelin Düğmesi' isimleriyle de bilindiğini belirterek, sadece Gölbaşı İlçesi'nde yetiştiğini söyledi.

sevgi_cIicIegIi

Sevgi Çiçeği'nin neslinin tehlike altında ve kesin korunan bitki türleri listesinde yer aldığını aktaran Başkan Duruay, "Gölbaşı'nın Hacılar ve Karaoğlan mahallelerinin bir bölümünde yetişen Sevgi Çiçeği, ilçemiz sınırlarında Çevre Şehircilik Bakanlığı kontrolünde 102 bin 965 metrekare ve Gölbaşı Belediyesi kontrolünde 8 bin17 metrekare olmak üzeri iki farklı doğal koruma alanı bulunuyor" dedi.

sevgi_cIicIegIi2

SAKSILARDA DA YETİŞECEK

Başkan Duruay, nesli tükenmekte olan bu endemik tür için yapılan çeşitli araştırmalar sonucu tohumla çoğaltmanın çok zor olduğu sonucuna varıldığını söyledi.

Duruay, "Belediyemizin titiz çalışmaları sonucu bu bitkiden tohum elde edilerek 2016 yılı Ekim ayında kendi yetiştiği alanın dışında ilçemiz Eymir Mahallesi içerisinde bulunan 3 bin metrekarelik alanda tohum ekimi yapıldı.

sevgi_cIicIegIi3

Tohum ekiminden bu yana Park ve Bahçeler Müdürlüğü'müzün çalışmaları sonuç verdi ve Sevgi Çiçeği yoğun şekilde açtı. Biz de Sevgi Çiçeği'mizin saksılarda da yetişebileceğine kanaat getirdik.

Bundan sonraki dönemlerde de koruma altında olan çiçeğimizi kendi seralarımızda Gen Bankası gibi yetiştirip, kendimize has bir şekilde de Gölbaşı'ndaki parklarımızda kullanacak hale geleceğiz" diye konuştu.

sevgi_cIicIegIi4

'SEVGİ ÇİÇEĞİ GÖLBAŞI'NIN SİMGESİ'

Vatandaşların bu çiçek hakkında fazla bilgisi olmadığını belirten Başkan Duruay, "Vatandaşımız bahçesini sürmüş, oraya domates, biber ekmiş. Ama biz bunu koruyacağız.

Gölbaşı olarak bu bizim simgemiz" dedi. Duruay, birçok anlamlı olayın kutlandığı 20 Nisan ve 19 Mayıs tarihleri arasındaki bu zaman dilimini 'Sevgi Ayı' ismiyle andıklarını da belirtirken, "Sevgi ayında bu nadide çiçeği ilçemizdeki farklı noktalarda daha fazla yetiştirmek suretiyle sevginin gerek ilçemiz, gerekse ülkemizde daha da çoğalması için gerekli tüm gayreti göstermeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

sevgi_cIicIegIi5

Gölbaşı Esnaf Odası eski Başkanı Hulusi Gürpınar ise Sevgi Çiçeği'nin 2009 yılında Viyana'da Dünya Endemikler Kraliçesi seçildiğini kaydetti.

sevgi_cIicIegIi7

Gürpınar, "Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay'ın desteğiyle nesli giderek tükenmekte olan Sevgi Çiçeği'nin tohumlarını bu alana ektik ve Sevgi Çiçeği açtı" dedi.

sevgi_cIicIegIi6

Sevgi gibi onun da nesli tükeniyor! ile ilgili etiketler Gölbaşı sevgi çiçeği yanardöner gelin düğmesi fatih duruay
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.