Sermaye piyasaları canlanıyor: Şirketler kendi finansmanını yaratıyor

Banka kredisi yerine halka arzla finansman bulmak isteyen şirket sayısı artıyor. SPK iki şirkete halka arz için onay verdi

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Şirketlerin büyümek için banka pahalı banka kredilerine bağımlılığını yok eden sermaye piyasası aracı olan halka arzlar artıyor. Hem küçük yatırımcının hem de şirketlerin daha uygun şartlarda kullandığı halka arz enstrümanı büyük ilgi görüyor.

ABD”de yatırım için kullanılan bankacılık kredileri yüzde 10, halka açıklık oranı ise yüzde 90’lar seviyesinde. Bunun aynısının Türkiye’de de olması gerekiyor. Devlet bu konuda destekler verirken şirketlerin de ilgisi artıyor. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurumu’dan (SPK) 2 halka arz ile 9 borçlanma aracı ihracına onay geldi. SPK’nın haftalık bültenine göre, Kurul, Aztek Teknoloji Ürünleri Ticaret AŞ'nin hisse başına 10,90 liradan, Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri Merkezi Sanayi ve Ticaret AŞ'nin de hisse başına 11 liradan halka arzına onay verdi.


Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret AŞ'nin bedelsiz sermaye artırımına izin veren SPK, Türkiye Halk Bankası AŞ'nin 30 milyar liralık, QNB Finansbank AŞ'nin 30 milyar liralık, QUA Granite Hayal Yapı ve Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 2,5 milyar liralık, Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 200 milyon liralık, ALJ Finansman AŞ'nin 475 milyon liralık, Turkish Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 93 milyon liralık, Destek Yatırım Bankası AŞ'nin 500 milyon lira ve 20 milyon dolarlık (yurt dışı), Aktif Yatırım Bankası AŞ'nin 5 milyar lira ve 1 milyar dolarlık (yurt dışı), Yapı ve Kredi Bankası AŞ'nin 2 milyar dolarlık (yurt dışı) borçlanma aracı ihraç başvurusunu uygun buldu.


Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 27 internet sitesine erişimin engellenmesi için Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca hukuki işlemlerin yapılması kararı alındı.

Sermaye piyasaları canlanıyor: Şirketler kendi finansmanını yaratıyor ile ilgili etiketler SPK Sermaye piyasaları halka arzla finansman
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.