Serebral Palsi nedir? Belirtileri nelerdir?

Serebral Palsi hastalığı nedir merak edilmeye başlandı. Serebral Palsi nedir ve belirtileri nelerdir sizler için araştırdık. Ceyda Düvenci’nin kızının hastalığı Serebral Palsi nedir detaylar haberimizde.

Serebral Palsi nedir gündem oldu. Ceyda düvencinin kızının hastalığı yaptığı bir paylaşım ardından araştırılmaya başlandı. Birçok kişinin yakalandığı bu hastalık hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.

Serebral Palsi nedir?

Serebral Palsi, bir diğer değişle beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşuna kadar etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi durumu genellikle doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan ötürü kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle serebral palsinin belirti ve semptomları genellikle bebeklikte veya okul öncesi yıllarda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla uzuvların ve gövdenin gevşekliğine veya sertliğine, hareket bozukluklarına ve bunlarla ilgili anormal reflekslere, anormal pozisyonda durmaya, istemsiz hareketlere, kararsız yürümeye veya bunların bir kombinasyonuna neden olmaktadır.

Serebral palsi geçiren bireyler yutma problemleri yaşamaları normaldir ve genellikle göz kaslarındaki bir dengesizlik nedeniyle gözlerini aynı nesneye doğru odaklamakta güçlük çektikleri görülmektedir. Ayrıca kaslardaki kasılmanın sertliği nedeniyle de bireyin vücudunun çeşitli eklemlerinde hareket aralığını azaltmış olabilmektedir.

Serebral Palsi nedir? Belirtileri nelerdir?

Serebral palsinin günlük faaliyetler üzerindeki etkidi kişiden kişiye büyük farklılıklar göstermektedir. Bazı vakalarda bireyin normal yürümesi mümkün olurken, diğer vakalarda yardım gerekli olabilmektedir. Aynı şekilde çoğu bireylerde normal veya normale yakın zihinsel gelişim gözlemlenirken, diğerlerinde zihinsel engellerin çıkması mümkün olabilmektedir. Aynı zamanda görülen diğer durumların arasında epilepsi, körlük veya sağırlık da olabilmektedir.

Serebral Palsinin Belirtileri Nelerdir?

Serebral palsinin genellikle belirti ve bulguları, beyindeki hasarın ağırlığına ve konumuna göre büyük ölçüde değişebilmektedir. Serebral palsi ile bağlantılı hareket ve koordinasyon problemleri ise  şunlardır:

-Aşırı salya akıtma veya yutma problemleri gözlemlenebilir.

-Yürüyüş zorlukları, ayak parmakları üzerinde yürüme, çömelerek yürüme, dizleri çaprazlayarak yürüme, geniş adımlarla yürüme veya asimetrik yürüme zorlukları,

-Denge ve kas koordinasyonu eksikliği (ataksi) görülmektedir.

- İnce motor becerilerinde zorluk çekebilirler.  Düğme iliklemek veya eşya almak gibi.

-Emme veya yeme sırasında güçlük çekme.

-Hareket sırasında genellikle vücudun bir tarafını tercih etmesi, örneğin hep aynı el ile uzanması, ya da emeklerken bir ayağı sürüklemek.

-Havale ve titreme nöbetleri geçirme.

-Kas tonusunda çok sert veya çok yumuşak olma gibi değişiklikler görülmesi.

-Kolları yukarı itme, oturma veya emekleme gibi motor becerileri kazanmada gecikme görülmesi.

-Konuşma gelişiminde gecikmeler veya konuşma güçlüğü fark edilmesi.

-Normal refleksleri olan, ancak sürekli sert kaslar (sertlik) görülmesi.

-Öğrenme kabiliyetinde zorluklar.

-Sert kaslar ve abartılı refleksler (spastisite) görülmesi.

-Vücutta Titreme veya istemsiz hareketler.

-Yavaş, kıvranma şeklinde hareketler görülmesi.

Serebral Palsi nedir? Belirtileri nelerdir? ile ilgili etiketler Serebral palsi nedir Serebral Palsi belirtileri
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.