Senatörler ayaklandı! ABD Başkanı Joe Biden'a istifa çağrısı: Ellerine kan bulaştı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen art arda patlamalarda ölenlerin sayısı 170'e yükselirken ABD'nin bölgeden geri çekilme kararını eleştiren hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat parti üyelerinin Biden'a tepkileri giderek artıyor. Bazı ABD'li senatörler Biden'ı "felaket düzeyinde başarısızlıkla" suçlarken, başkanın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı bölgesinde düzenlenen terör saldırıları sonrası dün ülkedeki yabancılar ve Afgan vatandaşlarının tahliyesine yeniden başlandığı bildirildi.

Terör tehdidinin devam etmesine rağmen Afganistan'daki yerel televizyon kanalı Tolo Tv'de havalimanının dışında bekleyen insanlara ilişkin görüntüler yayımlandı.

Bununla birlikte bekleyen kişi sayısının önceki günlere kıyasla oldukça az olduğu ifade ediliyor. Binlerce Afgan, ellerinde belgeleri olmasına rağmen ya havaalanına ulaşamadığı için ya da havaalanı içine Taliban veya askerler tarafından alınmadığı için ülkeden ayrılamadı. Bunlardan bazıları, terör saldırısında ellerinde belgeleriyle hayatını kaybeden kişilerdi...

SON SEFERLER

Dün ABD dışındaki çoğu ülke tahliye operasyonlarını tamamladığını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'da 16 Ağustos'tan itibaren başlattığı tahliyeleri, ülkedeki güvenlik sorunları nedeniyle erken sonlandırdı.

Özellikle önceki gün gerçekleşen terör saldırısı sonrasında tahliyelerin sonlandırılması kararı alındı. Son olarak dün İspanya, İsveç ve İtalya da tahliyeleri bitirdi. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi ülkeler tahliyeleri sonlandırmıştı. İngiltere de dün tahliyeleri tamamladı. Savunma Bakanı Ben Wallace, genel olarak tahliyelerin tamamlandığını, geride, evrakları hazır olmasına rağmen 800 ila 1100 Afgan'ın kalacağını ifade etti. Avustralya ve Yeni Zelanda da tahliyeleri sonlandırdı.

ÇIKIŞ BİLETİ OLAMADI...

DAEŞ'in gerçekleştirdiği terör saldırısında hayatını kaybeden birçok Afgan, ellerinde belgelerle ülkeden ayrılma umuduyla havaalanına gelmişti..

YENİ SALDIRI UYARISI

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada, ulusal güvenlik ekibinin Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e Kabil'de başka terör saldırıları olabileceği uyarısında bulunduğunu aktardı. Psaki, "Afganistan misyonunun gelecek birkaç günü, bugüne kadarki en tehlikeli günler olacak" dedi..

BIDEN'A SERT TEPKİ

Biden yönetimi, ABD kuvvetlerinin Afganistan'dan geri çekilmesi kararını onayladığından beri hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat parti üyeleri tarafından eleştirilerin merkezinde yer aldı. Biden sürekli olarak aldığı kararı savunurken, Kabil'de meydana gelen patlamaların ardından Biden tekrar Amerikalı senatörlerin sert tepkilerine maruz kaldı. Milliyet'in haberine göre bazı senatörler Biden'ı "felaket düzeyinde başarısızlıkla" suçlarken, başkanın istifa etmesi gerektiğini açıkladı.


ABD'nin Silahlı Hizmetler Komisyonu'nun önde gelen üyelerinden Senatör Jim Inhofe bir açıklama yaparak Biden'ı 'trajik olaylara neden olan stratejik kararından' dolayı eleştirdi. Inhofe, ABD sivil liderliğin süregelen başarısızlığı sebebiyle gelecekte daha fazla terörist saldırı görülebileceği uyarısında bulundu. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise kongre üyelerinin Afganistan'ı ziyaret etmemesi uyarısını yineledi. Salı günü iki cumhuriyetçi iki de demokrat kongre üyesinin gizlice Kabil'e gittiklerinin ortaya çıkmasının ardından, meslektaşlarına yazdığı mektupta, kongre üyelerinin Afganistan'a seyahatinin tehlike doğuracağını ve kaynakların kullanımı açısından fırsat maliyeti yaratacağını hatırlattı.

"ELLERİ KANLI"

Biden'a en ağır eleştirileri yönlendiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, açıklamasında Kabil'deki saldırıyı 'alçakça' olarak nitelendirirken, tahliyeler sırasında Kabil'deki havaalanını korumanın zor olduğunu belirterek ABD'nin Bagram Hava Üssü'nü yeniden açması gerektiğini ifade etti. Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçiler Lideri Kevin McCarthy ise, Meclis Başkanı Nancy Pelosi'ye, üyelerin sağlıklı bilgilendirilebilmeleri için Kongre'ye dönmesi çağrısında bulunurken, Kabil saldırısındaki Amerikan kayıplarından Biden'ı sorumlu tuttu. En sert tepkilerden biri ise Cumhuriyetçi Kongre üyesi Elise Stefanik'ten geldi, Stefanik'in "Joe Biden'ın elleri kanlı" şeklinde paylaşımı dikkat çekti. Öte yandan, bazı ABD'li siyasetçilerin Kabil saldırılarının ardından birlik, beraberlik mesajları verdiği de görüldü. Cumhuriyetçi Parti içinde de eleştirilerin bu zor dönemin atlatılması sonrasında yapılması yönünde çağrılar oldu.

.

Senatörler ayaklandı! ABD Başkanı Joe Biden'a istifa çağrısı: Ellerine kan bulaştı ile ilgili etiketler ABD istifa biden senatör
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.