Selim Yuhay çocukları ile "ilgilenmediği" gerekçesiyle hapse mi mahkum olacak? Avukat Yasin Girgin yorumladı

TV 8'de yayınlanan "Güle Güle Oturun" programının yapımcısı ve sunucusu ünlü mimar Selim Yuhay, eski eşi balerin Evlin Avidor ile mahkemelik oldu. Yuhay'ın davasının nasıl bir seyir izleyeceğini SuperHaber yazarı avukat Yasin Girgin yazdı

İki yıl önce "aldatma" gerekçesi ile anlaşmalı boşanan çiftin 3 çocuğunun velayeti Avidor'a verildi.

Boşanma davasında mahkeme, Selim Yuhay'ın eşine bin 800 lira nafaka parası verilmesini ayrıca çocuklarının masraflarının baba tarafından karşılanmasına hükmetti.

Fakat, mimar Yuhay iddiaya göre boşanmanın ardından çocuklarının eğitim, sağlık vb. giderleriyle ilgilenmedi.

Savcılığa başvuran Avidor, eski eşinin bu hükmü yerine getirmediğini belirterek, eşinin cezalandırılmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonunda, Selim Yuhay'ın ailesiyle ilgilenmeyerek üzerine düşen hükümlülüğü ihlal ettiği ileri sürülerek, dava açıldı.

Bir yıla kadar hapsi istenen ünlü mimar Selim Yuhay, ilerleyen günlerde Asliye Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıkacak.

DAVA NASIL SONUÇLANIR?

Ünlü mimarın hapis cezası ile karşı karşıya kalmasını SuperHaber yazarı avukat Yasin Girgin değerlendirdi.

Dava hakkında önemli bilgiler veren Girgin, ünlü mimarın "anlaşmalı" boşandığını, çocuklarının velayetinin annelerine verildiğini ve bu nedenle velayet görevinin sona erdiğini vurguladı.

fwecIoIfoIreg

Bu nedenle, ünlü mimarın Türk Ceza Kanunu'nun 233 maddesine göre cezalandırılamayacağını ifade etti.

İşte Yasin Girgin'in o açıklamaları;

"Türk Ceza Kanunu'nun 233. maddesinde; "Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” deniliyor.

Bu madde aleyhine Bor Asliye Hukuk Mahkemesi, 2012 yılında Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Ancak AYM aykırılık başvurusunu reddetmişti.

Ancak, bu olayda, ünlü mimar anlaşmalı olarak boşanmış ve çocukların velayeti de karşı tarafa bırakılmış. Yani Selim Yuhay'ın velayet görev ve hakkı sona ermiş.

Burada Yuhay'ın üzerine düşen tek sorumluluk anlaşmalı boşanma protokolü ile kabul ettiği nafakayı ödemek olacaktır.

Boşanma nedeniyle velayet görevi sona erdiği için Yuhay, TCK 233'e göre cezalandırılmamalı, sadece ödemediği nafaka varsa bu nedenle aleyhine icra ceza mahkemesinde dava açılabilir."

TCK. MADDE 233

237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 233

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali

(1) Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Velayet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadi sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Selim Yuhay çocukları ile "ilgilenmediği" gerekçesiyle hapse mi mahkum olacak? Avukat Yasin Girgin yorumladı ile ilgili etiketler Yasin Girgin boşanma avukat selim yuhay
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.