Selahattin Demirtaş sol parti kuruyor

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür bugün köşesinde çok konuşulacak bir iddiaya yer verdi. HDP'li bir Kürt siyasetçinin verdiği bilgileri okurlarıyla paylaşan Övür, Selahattin Demirtaş'ın bir "sol parti" kurmak için kolları sıvadığını yazdı

Türkiye günlerdir ana muhalefet partisi CHP içinde yaşanan bölünmeler ve yeni siyasi yol haritalarına odaklandı.

Muharrem İnce'nin yeni bir haraket başlatma amacıyla Sivas'a çıkarma yapması farklı tepkiler alırken, Deniz Baykal'a yakın kimi isimlerin de yeni siyasi girişimler üzerinde çalıştığı bilgisi Ankara kulislerinde yankılanıyor.

CHP içindeki bölünmüşlük Türkiye siyasetiyle ilgili hiç kimse için sır değil, fakat muhalefetin diğer kanadı HDP cephesinde uzun süredir derin bir sessizlik hakimdi. Ancak bu sessizlik de kısa bir süre içinde bozulacağa benziyor.

"DEMİRTAŞ SOL PARTİ KURACAK" İDDİASI

Bunun sinyallerini ise Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür bugünkü köşe yazısında verdi.

"Çözüm süreci" döneminde ve sonrasında Abdullah Öcalan ile derin bir fikir ayrılığı yaşayan Selahattin Demirtaş'ın HDP çizgisinden uzaklaşarak yeni bir parti kuracağı iddia edildi.

Mahmut Övür "Demirtaş sol parti kuruyor" başlığını taşıyan yazısında şu ifadeleri kullandı;

"HDP içinde kırılma ihtimali yüksek bir değil birden fazla fay hattı var. Müthiş bir enerji birikmiş durumda.

Bir yanda Kandil-Öcalan, Öcalan- Selahattin Demirtaş diğer yanda Irak Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ile PKK gerilimi sürüyor. Öte yanda ise PKK'nın bir ABD aparatı olarak bölgede görev alması başlı başına derin bir tartışma konusu.

Bütün bunlar doğal olarak HDP içine de yansıyor. Ama sadece bunlar değil, HDP içinde bu gerilimlere paralel konuşulan iki gerilim alanı daha var. İlki toplumda hiçbir karşılığı olmayan Türk solu aktörlerinin milletvekili ve yönetici olmaları, ikincisi de yine bununla bağlantılı Edirne Cezaevi'nde mukim Selahattin Demirtaş'ın son dönemde sık sık siyasi mesajlar vermesi.

Demirtaş'ın özellikle "güçlendirilmiş parlamenter" sistem gibi Kürt siyasi kadrolarının öncelikleri arasında olmayan bir konuda canhıraş çalışması, sol medya ve sol partilere yakın durması yeni bir parti hazırlığının işareti olarak yorumlanıyor.

HDP'li Kürt siyasi aktörlere göre, Demirtaş'ın en önemli siyasi hedefi, Erdoğan karşıtlığı. Bir HDP'li şöyle diyor:

"Demirtaş hala 'Seni başkan yaptırmayacağız' ruh hali içinde. Şöyle bir noktaya gelmiş, 'Erdoğan gitsin de ne olursa olsun.' Tıpkı CHP, sol liberaller ve FETÖ gibi. Bu düşünce nedeniyle Demirtaş'ın Türk soluyla birlikte yeni bir parti kurması ihtimali var. Kurulursa kimse şaşırmasın. Bu çıkışıyla İmralı'nın seslendirdiği 'üçüncü yol' önerisine de karşı çıkmış oluyor. O bu çıkışıyla büyük kentlerden oy alabilir ama Kürtlerden ve özellikle bölgeden alamaz."

HDP'de içinde derin fay hatları var ama o fay hatlarından biri kırılsa bile hiçbiri "silahları susturacak" ve siyaseti öne alacak kadar sivil enerjiye sahip değil. O enerji sadece Diyarbakır Anaları'nda var ama ne yazık ki onu da görecek feraset sahibi siyasi aktör yok."

 

Selahattin Demirtaş sol parti kuruyor ile ilgili etiketler Selahattin Demirtaş Muharrem İnce HDP CHP Kürt sol Mahmut Övür
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.