"Şehit Tümgeneral Türkiye'yi ağlatan "Hanke" şiirini orada yazdı!..."

Şırnak'ta meydana gelen helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın şiirinde söz ettiği Hanke Dağı'na birlikte çıktığı emekli korucu İdris Babat, "Şiiri orada yazdı. Niye yazdığını sorduğumda "Lazım olacaktır" diye cevap verdi. O gün Hanke Dağı'na 90 kişi çıkmıştık" dedi.

Şırnak'ta meydana gelen helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın Hanke şiirini 1992 yılında Üsteğmen rütbesindeyken yazdığı ortaya çıktı. Şehit Tümgeneral Aydın'ın 1992 yılında 90 asker ve korucu ile 12 saat yürüyerek Hanke Dağı'na çıktığını söyleyen görgü tanıkları, dün ortaya çıkan şiirin de bu dönemde yazıldığını söyledi.

idris_babat

1992 yılının baharında şehit Aydoğan Aydın ile birlikte Hanke Dağı'na çıkan 90 kişiden biri olan emekli korucu İdris Babat, o dönem yaşadıklarını DHA'ya anlattı. Hanke Dağı'nın Şenoba'nın üstündeki en hakim tepe olduğunu belirten Babat, "Hanke Dağı buranın en yüksek tepesidir. Aydoğan Paşa 1992 yılında buradaydı. O zaman üsteğmendi. Beraber akyşam saat 6 sıralarında Şenoba'dan çıktık. İstikametimiz Ayrım Köyüydü. 90 kişi ile birlikte yola çıktık. Önce Onbudak bölgesine gittik. Hanke, Onbudak'ın mezrasıdır. Daha sonra tepeye çıktı. İstikametimiz Hanke Dağı'ydı. Hanke Dağı'nı geçtikten sonra Ayrım Köyü'ne gittik. O yolu 12 saat tırmanarak geçtik. Yani Şenoba'dan oraya 12 saatte gittik. Tepeye çıktık ve oturduk. Orada çay yaptık. Komutan da bizimle birlikte çay içtik. Komutan orada ateş yakmak için odun toplamaya gitti. Ben komutana odunu bizim toplayacağımızı, kendisinin toplamamasını söyledim. Bana dönerek, "Hayır benim, korucunun, askerin farkı yoktur."diyerek odunları kendisi topladı. Bir parkeye oturdu. Postasını çağırıp, kalem istedi. Orada yazı yazıyordu. Bu şiiri işte orada yazdı. "Yazıyı niye yazıyorsun, ne yapacaksın?"diye sordum. "Lazım olacaktır. Bu dağları çok merak ettim. Bu dağlar çok güzel."dedi. Daha sonra Ayrım ve Acıdere'ye döndük. 3-4 gün sonra Şenoba'ya dönebildik. Yolculuk çok zordu. Aydoğan paşa bizimle birlikteydi. Hiç bizden ayrılmıyordu. Herkese çok güveniyordu. Öyle bir komutandı ki; yemeği birlikte yerdik, suyu birlikte içerdik. Çay yaptırdı bize. 2-3 tane bardak vardı. Birlikte aynı bardakta çay içiyorduk. Otlu peyniri çok severdi. Konserve yemiyordu."dedi.

hanke

Aydoğan Aydın'ın Hanke şiirini 1992 yılının baharında yazdığını belirten İdris Babat, "1992 yılının bahar ayında bu şiiri yazdı. Olay çok fazlaydı. Her tarafta olay vardı. Bu şiiri başka yerden de birleştirmiş. Ama şiiri Hanke dağında yazdı. Biz beraberdik, oradaydık. Çok değerli bir insandı. Sanki komutan değildi. O kadar nazikti ki sanki rütbesi yoktu, normal askerdi. Nerede otursak o hizmet ediyordu.Bu şiiri niye yazdığını sordum. "Lazım olacak" diyordu. Yazıp cebine koydu. O zaman telefon yoktu. Çantalarımız 15 kilodan fazlaydı. Geçen Ağustos ayında geldiği zaman da görüştük, oturduk, yemek yedik. O kadar yıl geçtikten sonra bizi hatırladı. Zaten tayini buradan çıktıktan sonra telefonlaşıyorduk."dedi.

HANKE DAĞI

İşte şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın Türkiye'yi ağlatan şiirini yazdığı Hanke dağı...

WhatsApp_Image_2017-06-02_at_18.05.05

"Şehit Tümgeneral Türkiye'yi ağlatan "Hanke" şiirini orada yazdı!..." ile ilgili etiketler hanke şiiri şehit tümgeneral aydoğan aydın
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.