Sayım Çınar, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile İnegöl’ün geçmiş tarihine, kültürüne, gelecek planlarına dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi

SAYIM ÇINAR

sayimcinar@gmail.com

"BİZİM ÜLKEMİZDE ÖYLE DEĞERLİ HİKAYELER VAR Kİ SADECE PARLATILMAYI BEKLİYOR"

Öncelikle merak ettiğim, burada Bordo Bereliler’le ilgili bir film çekiliyor. Çok özel bir film. Bize bu filmin arka perdesini biraz anlatabilir misiniz?

Öncelikle yapımcı ve oyuncu arkadaşımız Erdoğan Yaprak İnegöl’de yaşayan biri. Kendisi bizlerle tanışmaya geldiğinde Bordo Bereli filmi belli bir aşamaya gelmişti. Vizyona girecek durumdaydı. İnegöl’den bir arkadaşımızın böyle başarılı olması da oldukça ilgi çekici. Bordo Bereliler Suriye çekimini yaptıklarını söylediler. İnegöl’de oldu ilk gösterim. Çok beğendim filmi. Çok etkilendim. 1. Filmden söz ediyorum. Tabii kaygılarımız olmuştu. Ama sonunda çok iyi olduğunu gördüm.

Ayla filminde de savaş sahneleri vardı. Savaş kareleri çok beğenildi. Artık Türk sinemasında da büyük işler yapılıyor. Siz nasıl buldunuz bu kareleri?

Ben sinema hakkında iddialı yorumlar yapacak biri değilim. Ama şunu sormuştum, filmin bütçesi nedir? 2-3 milyon civarı bir bütçe vardı. Biz mevcut var olan teknolojileri kullanmaya çalıştık. Filmi izlerken, filmin içine girebilmek önemli olan. Etkilemesi… Duygusu bana geçti. Profesyonel bir iş yaptıklarını düşünüyorum.

WhatsApp_Image_2018-01-04_at_10.52.51

İnegöl’de çok fazla film çekilebilir. Mitolojik bir hikâyesi de var. Kaplıcalar ve turistik açıdan değerli olan bir yer. Daha fazla film çekilebilir mi sizce burada?

Film platosu oluşturabilirseniz burası bir çekim merkezi olabilir dediler. İstanbul artık taşıyor. Biz de şehrimizin değerini artırmak adına çok heyecanlıyız. Arkadaşlarımız, sinema ve sanat gözüyle baktıklarında büyük bir değer olarak gördüler burayı. Bu da iyi bir başlangıç olabilir. Gerekli altyapılar oluşturulduğunda burada çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum.

Bursa’da Büyükşehir Belediye Başkanını Alinur Aktaş’ın duruma bakışı nedir? Sizi destekliyor mu?

Evet, kesinlikle. Öncelikle kendisi çok çalışkan bir belediye başkanı. Halk gibi düşünebilen biri. Bu da çok önemli. Başkanımız mantıklı, makul görünen her şeyin arkasındadır. Ne yapabiliriz, proje bulun der hep. Buna dertlenir. Yeni fikirlere açık biri. Geçenlerde yakın arkadaşlarımdan birkaç kişi İngiltere’ye gitti. Orada ormana gittiklerinde Robin Hood’un hikâyesini anlatmışlar. Ortada hiçbir şey yokmuş. Bir eser bir iz hiçbir şey yokmuş. Sadece hikaye varmış. Önemli olan hikâye zaten. Bizim ülkemizde öyle değerli hikâyeler var ki sadece parlatılmayı bekliyor.

WhatsApp_Image_2018-01-04_at_10.53.05

Sinema konusunda nasıl bir noktadasınız? Vizyona giren filmler izleniyor mu?

İnegöl nüfusu 256.000. Burada 5 ya da 6 salon var. Nüfusa göre çok çok az. Kendi kültür sanat etkinliklerimizle için 212 kişilik bir salonumuz var, tıka basa oluyor yetmiyor. Şartları iyileştirdikçe insanları cezbediyorsunuz. Yakın zamanda kültür sanatta gelişmeler olacak.

Bursa’da yarım kalan bir festival var. Bursa çok aydınlık bir şehir. Bu kadar özel bir şehirde daha fazla etkinlik olmalı.

Bütçeleri incelediğimizde bizi aşmıştı. Büyükşehir yapabilirdi. Sayın Başkanımız da bunu değerlendirecektir. İhracat konusunda çok iyi bir konumdayız. 81 il içinde 21. Sıradayız. Her şehir ihracatını artırmak istiyor. Birçok ilde ihracat yok. Mobilyamız zaten çok durumda. Burası kent müzesi, yan taraf mobilya müzesi. Başka yerde yok böyle bir şey. Mobilyaya yapılan yatırım bizi bu noktaya getirmiş. Kültür sanata da yatırım yapılırsa çok iyi noktalara geleceğine inanıyorum.

WhatsApp_Image_2018-01-04_at_10.53.18

Turizmle ilgili özel bir planınız var mı?

Başta Oylat olmak üzere yaylalarımız, dostum adı altında oluşturduğumuz doğa sporları yapılan turizm merkezlerimiz var. Pilot yetiştirmek üzere uçak alındı. Pistimiz var ama daha büyüğünü yapmayı planlıyoruz. Bizim şu anda oluşturduğumuz turizm platformumuz da var. İnegöl’ün yetiştirdiği önemli kişilerden oluşan bir ekipleyiz. Çok ciddi bir değeri var buranın. Çevre, hava kirliliğini de bir noktada disipline ettik.

Genelde belediye başkanları egolarını çok kontrol edemiyorlar. Siz sivil bir vatandaş gibisiniz. Bu çok güzel. Sizi tebrik ediyorum.

Çok teşekkür ederim. Göreve gelir gelmez yaptığım bir uygulama var. Daha iyisi olmalı, artık şehirlerin kaybedecek vakti yok. Teknolojik anlamda çok ciddi bir ürün yok. Bunu yapmak zorundayız. Her alanda açız aslında. Herkes işini yapmalı, herkes işinin en iyisi olmalı.

WhatsApp_Image_2018-01-04_at_10.53.34

“ARTIK ŞEHİRLERİN KAYBEDECEK VAKTİ YOK”

Siz İnegöl’e yeni belediye başkanı oldunuz. İnegöl’ün farkındasınız. Önümüzdeki günlerde İnegöl’e katacağınız yeni projeler var mı?

İçinde bulunduğumuz dönem 2019’da noktalanacak bir dönem… 90 dakikalık maça 75. dakikada girmek gibi bir şey bu da. Belediyelerin 5 yıllık stratejik plan yapma mecburiyetleri vardır. Çok büyük kapsamlı projeler ortaya koymak zordur. Bu zaman da yetmez. Ben bulunduğum zaman içerisinde şehrimizin nabzını tutmaya çalışıyorum. İşimizi planlıyoruz, arta kalan zamanlarda da ziyaretleri kabul ediyoruz. Bu da çok önemli gelişmelere vesile oluyor. Her kesimden insan geliyor. Her birini ayrı ayrı dinleme fırsatı buluyoruz. Turizm değeri olabilecek insanların sosyalleşeceği, yeşilliğin artacağı bir projem var. Park ve Bahçeler Müdürlüğüne yeşil içinde İnegöl görmek istiyorum dedim, projemiz devam ediyor.

Diğer Yazıları