Sayım Çınar bu hafta köşesinde, Berlin’i ve Berlin’deki farklılıkları anlattı

Sayım Çınar
sayimcinar@gmail.com

“BİR ŞEHİR YARAT AMA İÇİNDE GÜZEL ŞEYLER OLSUN” BERLİN

Berlin’e ne zaman gelsem yazacak bir şeyler bulabiliyorum. Bu yazımda Berlin’deki farklılıkları anlatmaya çalışacağım.

Berlin Türkiye’nin bir şehri gibi aynı zamanda. Berlin’de yaşayan Türkler oldukça fazla, bu durum orayı özel kılıyor. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra Kreuzberg de ciddi bir değer kazandı.

Berlin geçmişindeki savaşlardan dolayı çok ciddi zarar gördü. Bu zarar daha sonra mimari estetik algısıyla beraber iyi yönde değişti.

WhatsApp_Image_2017-12-21_at_08.11.53

Sosyal hayat bu şehirde çok aktif. Frankfurt, Münih ve Nurnberg’de film festivalleri düzenleniyor. Bu kadar çok Türkün yaşadığı bir yerde neden Türk filmleri haftası daha yoğun olmasın? Berlin Kültür ateşesi Hüseyin Gazi Coşan bu konuda kapsamlı çalışmalar yapıyor ve destekliyor. Aynı zamanda sinemayla yakından ilgilenen Murat Tosun da bu konuda ön çalışmalara başlamış. Umarım Berlin’de yakın zamanda ses getiren bir film festivali olur. Bu arada Kreuzberg’de Berlin’de Hüseyin Gazi Coşan sayesinde güzel bir organizasyon’ a dahil oldum. Oradaki Türk ekibiyle Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı - Hababam Okuldan Atılıyor adlı klasiği izledik..Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği Rıfat Ilgaz'ın eserinden uyarlanmış serinin ikinci ve en çok hasılat yapan filmidir..

WhatsApp_Image_2017-12-21_at_08.11.28

Berlin Türkiye’nin başka bir bölgesi gibi. Aslında Türkiye’nin bu yapı içinde daha etkin bir rol üstlenmesi gerekiyor. Her gittiğimde yeni yerler keşfediyorum. Spy Museum (Casus Müzesi) kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında. 1. ve 2. Dünya Savaşı sırasındaki casusları anlatan bir müze. Bu müze yeni açıldı. Daha önce görmemiştim. Oradaki dünyanın karanlığını da çok güzel bir şekilde anlatıyor. En ilgimi çekenler Enigma Şifre Makinesi, Kameralı Güvercinler..Ayrıca interaktif sunumlar yapılıyor. Berlin’deki Marksist Museum da çok önemli bir müze. Görseller ve eski sinema anlayışı çok etkileyici. Görmenizi isterim.

WhatsApp_Image_2017-12-21_at_08.11.41

Berlin’in en dikkat çeken özelliği yeşilliği. Parkları, ve nehirleri çok yaygın, hayvanat bahçesi var. Çin ve Japon bahçeleri var. Yolculuk terapisi yapabilirsiniz buralarda gezerken. Açıkçası burada yaşayan Türklerin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. İyi hissedecekleri çok fazla seçenekleri var. Buradaki Türkler birbirleriyle kaynaşıyorlar, birbirlerini tutuyorlar. Tabii ülkelerini de özlüyorlar. Ben Berlin’deyken kendimi hiç yabancı gibi hissetmiyorum. Şehirdeki ayrıntılar o kadar çok ki bizim de İstanbul’daki sosyal faaliyetlerimizi artırmamız gerekir.

Lou Reed’in; In Berlin, by the wall you were five foot ten diye başlayan şarkısı Berlin’de gezerken dinlenebilecek şarkılardan.

WhatsApp_Image_2017-12-21_at_08.12.15

KÜLTÜR-SANAT ŞEHRİ BERLİN!

Berlin’in simgeleri de çok güzel. Anlatılmaz yaşanır denecek şehirlerden biri burası ve Berlin güzel olan kültürel her türden aktiviteyi hak ediyor. Almanya dünyanın en güçlü ülkelerinden biri, Almanya’da Türklerin yoğunlukta olması da, oraya daha farklı açılardan da bakmamı da sağlıyor.

WhatsApp_Image_2017-12-21_at_08.12.20

Her gidişinizde gezecek yerler bulabileceğiniz bir yer. Alexanderplatz, Potsdamer Platz, Brandenburger Tor, Tiergarten, Berliner Dom, Checkpoint Charlie, Pergamonmuseum, Marksist, Friedrichstraße, Kantstraße… Kaldığım otelin yakınındaydı Kantstraße o kadar güzel bir duygu ki... Bizim şehrimizde de Nazım Hikmet’in, Yaşar Kemal’in caddelerini, şehrin merkezlerinde görmeyi isterim. Bu şehrin 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden inşa edilmiş olmasına inanamıyorsunuz. Güzel ülkenin güzel başkenti burası.

WhatsApp_Image_2017-12-21_at_08.12.03

Mustafa’s Gemüse Kebap Berlin’in en meşhur dönercisi. İnanılmaz bir kalabalık var önünde. Asya, Japon,Vietnam, Türk mutfağının bir arada bulunduğu bir şehir Berlin, burayı sevmek için burada yaşamak gerekiyor

Tarihiyle yüzleşen bu şehire Brandenburg Kapısı’ndan baktığınız zaman, Karl Marx’ın etkilerini hissedebiliyorsunuz.

Bazı şehirler insanın grisine ortak eder kendini. Mutsuz bir grilik değil ama hüzünlü bir grilik…

Diğer Yazıları