Satürn'ün halkaları kayboluyor: Hem de beklenenden daha hızlı bir şekilde

Satürn, güneş sistemimizdeki en büyük ve en parlak halkalara sahip gezegendir. Fakat bu halkalar kayboluyor ve bu daha önce tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde yaşanıyor.

Satürn'ün halkaları çoğunlukla, Güneş'in UV radyasyonu ve civardaki diğer ufacık küçük göktaşları tarafından sürekli bombardıman altında olan buz ve kaya parçalarından oluşur.

Bu çarpışmalar meydana geldiğinde, halkaları oluşturan buz parçacıkları buharlaşır ve bir tür yağmur olarak gezegene düşmeden önce Satürn'ün manyetik alanıyla etkileşime giren yüklü su molekülleri oluşturur. NASA'nın Cassini uzay aracı tarafından 2017'de yapılan araştırmaya göre bu inanılmaz hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Halka (yüzük) yağmuru saniyede 10.000 kilogram gibi muazzam bir hızla bu su molekülleri yüzeye fırlatıyor.

Bunu görselleştirmek zor olduğu için, her saat iki olimpik yüzme havuzunun dolmasına eşdeğer olarak düşünebilirsiniz.

Satürn'ün halkaları kayboluyor: Hem de beklenenden daha hızlı bir şekilde

NASA Voyager misyonu ilk olarak 1980'lerde 'halka yağmuru' ve Satürn'ün kaybolan halkaları kavramını keşfetti. Ancak o zamanlar halkaların tamamen erimesinin yaklaşık 300 milyon yıl alacağına inanılıyordu. Cassini tarafından toplanan veriler ise bu durumun aslında çok daha hızlı yaşandığını ortaya çıkardı.

Şimdi orada oturmuş, Satürn'ün ünlü halkaları olmadan nasıl görüneceğini tam olarak hayal edemediğinizi düşünüyorsanız korkmayın çünkü halkalar hızlı yok oluyor fakat sizin görebileceğiniz kadar hızlı değil. Aslında uzmanlar, halkaların tamamen kaybolmasının yaklaşık 100 milyon yıl süreceğini tahmin ediyor, bu noktada hiçbirim onu görmek için hayatta ve etrafta olmayacak.

Satürn'ün halkaları kayboluyor: Hem de beklenenden daha hızlı bir şekilde - Resim : 2

Geçen ay, Satürn'ün "konuşma mevsimine" girdiği doğrulandı; Bu fenomen yaklaşık her 15 yılda bir meydana gelen ve bu sırada Satürn'ün halkalarında - NASA tarafından 'kollar' olarak adlandırılan - büyük lekelerin belirdiği bir olay.

İlk olarak 1980'lerde keşfedilmesine rağmen, NASA bunlara neyin sebep olduğundan hala tam olarak emin değil.

 

Satürn'ün halkaları kayboluyor: Hem de beklenenden daha hızlı bir şekilde ile ilgili etiketler gezegen Satürn
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.