Sars virüsü Türkiye sınırına dayandı

Bundan yıllarca önce kısa süreli salgına neden olan Sars virüsü yeniden hortladı. Dünya genelinde endişeye neden olan virüs Türkiye'nin sınırına kadar ulaşmış durumda. Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de bir kişide Sars virüsüne rastlandı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sağlık Kurumu'ndan yapılan açıklamanın Çin'de 14 bin kişi havalimanında karantinaya alındı haberlerinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Geçtiğimiz Pazar günü Çin'de 14 bin kişinin havalimanında karantinaya alındığı haberleri gündeme bomba gibi düşmüştü.

Kargo görevlisi iki memurun korona olması nedeniyle karantina kararının alındığı söylense de sosyal medyadaki iddialara göre karantinanın sebebi tespit edilen Sars virüsüydü. Bu iddia dünya genelinde yayılırken Irak'tan endişeleri artıran bir açıklama geldi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sağlık Kurumu Süleymaniye Kenti'nde bir hastada bir tür koronavirüs olan Sars tespit edildiğini duyurdu. 

Peki, Türkiye'nin sınırına kadar ulaştığı ortaya çıkan Sars virüsü nedir? Koronavirüs ile benzerlikleri neler? Ne tür belirtileri var? İşte Sars'a ait merak edilenlerin yanıtları...

SARS VİRÜSÜ NEDİR?

Bundan yaklaşık 18 yıl önce ortaya çıkan Sars'ın bilim dünyasında SARS CoV olarak tanımlanmıştır. Bugün dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 ya da bilimsel adıyla Sars CoV-2 ile akraba olan Sars düşman antijenik ve genomik yapısı farklı yeni bir coronavirus olarak ortaya çıkmıştı.

Coronavirusler, tek sarmallı RNA virusleridir. Hayvanlarda ve insanlarda üst solunum yolu infeksiyonları ve enterokolitlere yol açmaları ile bilinirler. SARS etkeni olan coronavirus, ölümüne neden olduğu doktor Carlo Urbani anısına Urbani suşu olarak da isimlendirilmiştir. Sars hastalarının çoğu 25-70 yaşlarında o zamana kadar sağlıklı olarak bireylerden oluşmuştur. 15 yaşından küçük çok az sayıda kuşkulu vaka tespit edilmiştir.

SARS VİRÜSÜNÜN BULAŞMA YOLLARI

- Damlacık (Droplet) İnfeksiyonu
- Hava yolu
- Vücut sıvıları

Bulaşmada yakın temas (Hasta bakımı, hasta ile birlikte yaşama, şüpheli olgunun solunum sekresyonları ve/veya vücut sıvıları ile direkt temas) kritik önemdedir. Bu nedenle hastane personeli ve hasta yakınları birinci derecede riskli konumdadır.

SARS HASTALIĞININ SEMPTOMLARI

İnkübasyon dönemi genellikle 2-7 gündür ancak 10 güne kadar da uzadığı görülmüştür. Hastalık ateş (38 dereceden yüksek), üşüme titreme gibi prodromal belirtilerle başlamakta bazen başağrısı, düşkünlük, kas ağrısına da neden olmaktadır. Hastalığın başlangıcında bazı olgularda hafif solunum sıkıntısı belirtilerine de rastlanmıştır. Döküntü, nörolojik veya gastrointestinal bulgulara ise rastlanmamaktadır.

Üç ile yedi gün sonra alt solunum dönemi başlar. Balgamsız, kuru öksürük veya dispne şeklinde başlayıp hipoksemiye kadar ulaşabilir. Olguların %10-20’sinde solunum yetmezliği çok ciddi boyutlarda yaşanır. Entübasyon ve mekanik ventilasyon yapılmak zorunda kalınır. SARS’ta ölüm oranı ise yaklaşık %3'tür.

SARS AŞISI VAR MI?

Sars virüsüne karşı şu ana kadar bir aşı geliştirilmiş değildir. Hastalıkta temel tedavi ortaya çıkan solunumsal sorunlara yönelik destek tedavisi, gerekirse oksijen ve ARDS geliştiğinde invasiv mekanik ventilasyondan ibarettir.

SARS VİRÜSÜNDEN ÖLEN VAR MI?

2002-2003’de ortaya çıkan SARS salgınında Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, çoğunluğu Çin’de olmak üzere 774 kişi vefat etmiştir.

Sars virüsü Türkiye sınırına dayandı ile ilgili etiketler Irak Çin SARS sars CoV Süleymaniye
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.