Sarıgül bile "Yüzde 49,5" oyu var sanan Davutoğlu'na nal toplattı!

İşte Mustafa Sarıgül'ün son ankette geride bıraktığı 7 parti... O listede Saadet de var, BBP de...

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Optimar'ın 12-15 Şubat tarihleri arasında 2500 kişi üzerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı anketin sonuçlarını bugün köşesinde paylaştı.

Selvi'nin aktardığı ankete göre; Cumhurbaşkanlığı yarışında Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 19,1 puan önde olduğu görüldü.

Selvi'nin paylaştığı ankette en dikkat çeken noktalardan birisi de ittifaklara katılan küçük partiler ve yeni siyasi oluşunların oy oranları oldu.

Optimar anketinde, Tiktok videoları ile adından söz ettiren Mustafa Sarıgül'ün liderliğini yaptığı Türkiye Değişim Partisi, aralarında Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığını yaptığı Gelecek Partisi ve Temel Karamollaoğlu'nun Saadet Partisi de dahil olmak üzere iddialı 7 partiyi geride bırakması dikkat çekti.

İşte Abdulkadir Selvi'nin "Anketten siyaset değil ekonomi çıktı" başlıklı yazısında paylaştığı bilgiler;

"Seçimlere giderken anketler daha çok önem kazanıyor. Ancak anketlerle ilgili iki gözlemim var.

Biri, anketler arasındaki makas çok açıldı.

İkincisi ise siyasi partilerin genel merkezlerine fatura kesen anket firmaları tarafından anketler manipülasyon aracına dönüştürüldü. O nedenle sadece anket sonuçları arkasındaki makas açılmıyor, anket firmaları arasında da büyük uçurum oluşmaya başladı.

Zaman zaman Optimar’ın sonuçlarını paylaşıyorum. Neden? Çünkü Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar, kaynağını kendi sağlıyor.

Ayrıca sürü psikolojisine uymuyor. Özgüvenli. Kamuoyundaki algının aksine ne bulursa yayınlıyor. Ben de anket sonuçlarını ilk duyuran gazeteci olarak onları paylaşıyorum.

Optimar’ın 12-15 Şubat tarihleri arasında 2500 kişi üzerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.

Siyasi sonuçları paylaşacağım. Ama asıl önemli olan halkın gündemi.

Çünkü halkın gündeme, aynı zamanda siyasete de yön vermesi gerekiyor.

BİRİNCİLİK EKONOMİDE

Ekonominin Türkiye’nin en önemli sorunu çıkması sizi şaşırtmayacak çünkü ekonomi ve işsizlik bir süredir tırmanışta. Ama bu kez ekonomi tam anlamıyla zirveyi teslim almış durumda.

Ankete katılanların yüzde 70.2’si ekonomi derken onu ikinci sırada 5.6’yla işsizlik takip ediyor. Eğitimin 5.4’le üçüncü sırada çıktığı ankette koronovirüs salgını 4.9’la dördüncü sırada yer aldı.

Ekonomiyle işsizliği birlikte değerlendirdiğimizde ise yüzde 75.87’e ulaşıyor. O nedenle ben Erdoğan’ın rakibi Kılıçdaroğlu değil, hayat pahalılığı diyorum.

ZAMLARA TEPKİ

Elektrik faturaları başta olmak üzere fiyat artışları en önemli gündem maddemiz oldu. Optimar, başta elektrik zamları olmak üzere pek çok ürüne gelen zamları sormuş. Beklendiği gibi halkımız zamlara tepkili.
‘Zamlar beklediğimden yüksek’ diyenlerin oranı yüzde 78.3 çıkarken, ‘Beklediğimden az’ diyenlerin oranı ise yüzde 3.9’da kalmış. ‘Zamlar beklediğim oranda’ diyenler yüzde 7.9 olurken, ‘Cevap yok’ diyenler 9.9’da kalmış.

KILIÇDAROĞLU, İMAMOĞLU’NUN ÖNÜNE GEÇTİ

Cumhurbaşkanı adaylarının sorulduğu ankette Kılıçdaroğlu ilk kez Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın önüne geçti. Bu da Kılıçdaroğlu’nun öne çıkmak için yaptığı hamlelerin etkili olduğunu gösteriyor. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile onun ardından ikinci sırada gelen Kılıçdaroğlu arasında 20 puan fark oluştu.

2023’te gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz sorusuna verilen yanıtta şu oranlar oluştu:

Erdoğan: Yüzde 32.4
Kılıçdaroğlu: 13.3
Mansur Yavaş: 11.5
İmamoğlu: 6.4

Bu verilere göre Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun iki katına ulaşırken iki puanlık farkla ilk kez Mansur Yavaş’ı da geçti. İmamoğlu ise dördüncü sıraya geriledi.

PARTİLERİN OY ORANI

Optimar’ın anketi partilerin oy oranlarındaki değişimi de ortaya koydu. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti yüzde 36.5 olurken, CHP yüzde 26.7 çıktı. İYİ Parti’nin yüzde 10.9 çıktığı ankette, MHP yüzde 10.2 oldu. HDP ise yüzde 9.7 oranında kaldı.

Oy oranlarına göre diğer partiler ise şöyle sıralandı:

Deva Partisi: 1.3
Türkiye Değişim Partisi: 1.1
Memleket Partisi: 0.8
Saadet Partisi: 0.7
Yeniden Refah Partisi: 0.7
BBP: 0.6
Gelecek Partisi: 0.5
Vatan Partisi: 0.1
Zafer Partisi: 0.1

İTTİFAKLARIN DURUMU

Millet İttifakı mı önde Cumhur İttifakı mı diye yayınlar yapılıp anketler yayınlanıyor ya, o nedenle bu verileri bir de ittifaklar açısından değerlendirdim. Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 46.7’ye ulaşırken, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı’nın oy oranı ise 38.2 çıktı. DEVA ve Gelecek Partileri henüz Millet İttifakı’nda yer almadığı için hesaplamaya dahil etmedim.

KARARSIZ DEĞİL, KUTUPLAŞMIŞ

Kararsızların oranı yüzde 30’a ulaştı. ‘Kararsızlar birinci parti oldu’ şeklinde değerlendirmeler yapılıyor ama Optimar’ın anketi bize çok farklı bir sonuç veriyor. Kararsızlar üzerinden yorum yapanları ters köşeye yatırıyor. Tam aksine kararsız değil, kutuplaşmış bir seçmen gerçeğini gözler önüne seriyor.

Kararsızların oranı yüzde 6.5 çıkarken, ‘Hiçbiri’ veya ‘Oy kullanmayacağım’ diyenlerin oranı ise 5.57’e ulaşıyor. ‘Cevap yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 8.1’e ulaşıyor. 

İNGİLİZ BÜYÜKELÇİYLE YEMEĞE VETO

İstanbullular yoğun kar yağışının yaşandığı sırada Ekrem İmamoğlu’nun İngiliz Büyükelçi ile balıkçıda yemek yemesini doğru bulmamış.

Ankete katılanların yüzde 49.5’i ‘Olumsuz karşılıyorum’ derken, olumlu bulanların oranı yüzde 33.7’de kalmış. Cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 16.8 olmuş.

KILIÇDAROĞLU’NUN FATURASINI ÖDEMEMESİ

Optimar, Kılıçdaroğlu’nun elektrik faturasını ödememe çağrısını sormuş. Halkımız zamlardan şikâyetçi ama Kılıçdaroğlu’nun tutumunu da onaylamıyor. ‘Doğru bulmuyorum’ diyenlerin oranı yüzde 46.1 olurken, ‘Olumlu karşılıyorum’ diyenlerin oranı yüzde 29.3 çıkmış. Yüzde 24.6’lık bir kesim ise yanıt vermemeyi tercih etmiş.

HALK, KILIÇDAROĞLU’NU ONAYLAMIYOR

Halkımız Kılıçdaroğlu’nun elektrik faturasının ödenmeme çağrısına ise karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 58.7’si ‘çağrıya uymayacağını’ söylerken, ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 16.4’te kalıyor. Bu verilere göre oy oranı yüzde 26 çıkan CHP seçmeninin önemli bir bölümü de Kılıçdaroğlu’nun çağrısına uymayacağını bildiriyor. Cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 24.9 çıkıyor.

6 MUHALEFET PARTİSİNİN TOPLANTISI

6 muhalefet partisinin liderlerinin bir araya gelmesi toplumu karpuz gibi ikiye bölmüş durumda.

Olumlu karşılayanların oranı yüzde 37.7 olurken, ‘Fikrim yok’ diyenlerin oranı yüzde 36.7 çıkıyor. Olumsuz bulanlar ise yüzde 25.6’da kalıyor.

6’LI BAŞARILI OLUR MU

Optimar 6 partinin bir araya gelmesinin başarılı olup olmayacağını da sormuş. Ankete katılanların yüzde 34.9’u ‘Başarılı olur’ derken, ‘Fikrim yok’ diyenler yüzde 33.6 çıkmış. ‘Başarılı olamaz’ diyenlerin oranı ise yüzde 31.5’e ulaşmış.

Her iki veri de kamuoyunun bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu gösteriyor. "

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

 

Sarıgül bile "Yüzde 49,5" oyu var sanan Davutoğlu'na nal toplattı! ile ilgili etiketler Anket Ahmet Davutoğlu Mustafa Sarıgül köşe yazarları
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.