Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı!

Saraybosna Belediye Başkanı Benyamina Kariç'in 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde kentin en önemli simgelerinden biri olan Vijecnica Kütüphanesi'nin duvarlarına Türk bayrağı yansıtılmasından rahatsız olduğu ortaya çıktı. Kariç, 8 Temmuz'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından Emirgan'daki Beyaz Köşk'te ağırlanmıştı.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da sol partilerin koalisyonuyla belediye başkanı seçilen Benyamina Kariç'in Vijecnica Kütüphanesi'nin, Türk bayrağı ile ışıklandırılmasına tepki gösterdiği ortaya çıktı. SüperHaber’in aldığı bilgilere göre, Belediye Başkanı Kariç'in Saraybosna’daki tarihi kütüphane ve aynı zamanda Belediye Binası olarak da kullanılan Vjecnica binasına Türk bayrağı yansıtılmasına izin vermedi.

Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı!

Buna rağmen bayrağın yansıtılmasından sorumlu tuttuğu Belediye Şirketi Müdürü Ensar Eminoviç'i arayarak tepki gösterdiği öğrenildi. Ayrıca Türk Büyükelçiliği'nin bayrak yansıtılması için kendisinden talep edilen ücreti ödemesine rağmen Saraybosna Büyükşehir Belediyesi, söz konusu ücretin ödenmediğini iddia etti.

BAYRAĞIN YANSITILMASI İÇİN PARA İSTEDİ

Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in kurucusu olduğu SDA'lı Belediye Başkanı Abdullah Skaka döneminde belediye binasına yansıtılan bayrak nedeniyle ücret talep edilmezken, ilk kez bu dönem Kariç yönetiminin Türk bayrağı yansıtılması için para istediği ve bu paranın da kendilerine ödendiği öğrenildi.

Buna rağmen, Türk bayrağının yansıtılmasına tepki gösteren Benyamina Kariç, her şeyin yasal çerçevede yapılmasına rağmen söz konusu eylemden sorumlu tuttuğu belediye şirketi olan Sarajevo'nun müdürü Ensar Eminoviç'i telefonla arayarak tepki gösterdiği ve Türkiye dostu olan bu kişinin görevden alınması için düğmeye bastığı öğrenildi.

Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı! - Resim : 2

Söz konusu olayın Bosna Hersek medyasında yer alması üzerine kamuoyu, Bosna Hersek'in her zaman yanında olan Türkiye'nin bayrağının 15 Temmuz'daki darbe girişiminin beşinci yıl dönümü dolayısıyla  tarihi Vijecnica Kütüphanesi'nde yansıtılmasından rahatsızlık duyan Kariç'e tepki gösterdi.

“TÜRK BAYRAĞI'NIN YANSITILMASI DOĞRU BİR KARAR''

Benyamina Kariç'in tepkisinin kamuoyuna yansıması sonrası Türk bayrağının yansıtılması için izni veren belediye şirketi Sarajevo'nun müdürü Ensar Eminoviç açıklama yaptı. Bosna Hersek basınına açıklamalar yapan Eminoviç şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle, Belediye Binası’na Perşembe günü Türk Bayrağının yansıtılması talebiyle Kamu şirketi Sarajevo ile iletişime geçti. Biz, bir kamu şirketi yani olduğumuz ve bütçede olmadığımız için Türkiye Büyükelçiliğine ticari bir teklifte bulunduk. Büyükelçilik kabul etti, bir sözleşme imzaladık ve bayrak yansıtıldı.”

Eminoviç, onayın büyükşehir belediye başkanı tarafından değil, şirket müdürü olarak kendisi tarafından verildiğinin doğru olduğuna dikkat çekti.

Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı! - Resim : 3


EMİNOVİÇ:TÜM SORUMLULUĞU KABUL EDİYORUM!

Eminoviç, “Tüm sorumluluğu üstleniyorum. Bu onayı sahip olduğum yetkiye dayanarak verdim, yani kamu şirketi Kamu Şirketi Sarajevo Tarafından Yönetilen Ekipman Ve Tesislerin Sağlanmasına İlişkin Kriterlerin Ve Prosedürlerin Belirlenmesine İlişkin Kural Kitabı ve Belediye Binası Sarajevo şirketi tarafından yönetilen tesislerden biridir.

Belediye binasının duvarında içeriklerin ticari yansıtılması da dahil olmak üzere, ekipman ve alanın kiralanması için bir fiyat listemiz var ve tüm prosedür buna uygun olarak gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın Belediye Binası’ndaki projeksiyonlar için onay vermesi gerektiği hiçbir yerde belirtilmemiştir, çünkü onayı şirketin müdürü verir ve tüm sorumluluğu üstlenir” dedi.

Eminoviç, belediye binasına uygunsuz bir içeriğin yansıtılmasına onay vermesi durumunda bunun sorumluluğunu üstleneceğini söyledi.

Eminoviç, “Bu durumda, Türkiye'nin Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle dost ve kardeş ülke Türkiye’nin bayrağının yansıtılmasında kesinlikle tartışmalı veya hassas bir şey yoktur. Hatta bunun çok doğru olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı! - Resim : 4

İMAMOĞLU KADRİÇ'İ İLK TEBRİK EDEN BELEDİYE BAŞKANI OLMUŞTU

8 Nisan 2021 tarihinde bu göreve gelen Benyamina Kariç'i ilk tebrik eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmuştu. Saraybosna'nın 39'uncu belediye başkanı olarak seçilen Benjamina Karic'i tebrik eden İBB Başkanı İmamoğlu, "Dünyanın en büyük Boşnak nüfusunun yaşadığı şehir olan İstanbul'dan en içten saygılarımızı iletiyoruz" ifadelerine yer vermişti. İmamoğlu'na teşekkür eden Karic ise, "Önümüzdeki birçok harika projeyi dört gözle bekliyorum" şeklinde cevap vermişti.

Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı! - Resim : 5

Öte yandan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 8 Temmuz'da Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic’i, Emirgan’daki Beyaz Köşk’te ağırlamış. İmamoğlu, kendisinden Saraybosna’nın tarihi yapılarından Beyaz Tabya (Bijela Tabija) restorasyonu için destek talebinde bulunan Karic’e, “Kale restorasyonu ile ilgili bahsettiğiniz süreci arkadaşlarımdan dinleyeceğim. Nasıl bir aksiyon almamız gerektiğine hızlıca karar vereceğim” yanıtını vermişti.

Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı! - Resim : 6

Saraybosna Belediye Başkanı'nın Türk bayrağı rahatsızlığı ortaya çıktı! ile ilgili etiketler Türk bayrağı 15 Temmuz Benyamina Kariç saraybosna
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.